Скъпи наеми в София! ?49 за квадрат в центъра, ?39 в мола

В Пловдив двойно по-евтино, а още по във Варна и Бургас
6
Скъпи наеми в София! ?49 за квадрат в центъра, ?39 в мола
Снимка: Булфото, архив

Наемателите на магазините по основни търговски улици в София плащат най-скъпо в сравнение с тези в моловете или в другите градове на страната.

Наемът за квадратен метър на централна  улица в столицата средно е 49 евро, сочи доклад на Colliers за втората половина на 2017 г.

В Пловдив на главна улица наемите стигат до 22 евро на кв.м.

Във Варна наемът по главните артерии на града е 20 евро на кв.м., а в Бургас – 21 евро на кв.м.

Търговците могат да наемат площи в столичните молове срещу 39 евро кв.м, докато в другите основни градове в страната варират между 25 и 27 евро на кв.м. Въпреки високите нива на наемите в столицата, фирмите, които наемат магазини на главните търговски улици, нарастват с 3% през първата половина на 2017 г. и с 6% през втората.

Търговските площи в цялата страна към края на 2017 г. достигат 736 860 кв.м., като повече от половината – 400 660 кв.м. са в София. Във Варна площите са 83 000 кв.м., в Бургас 65 000 кв.м., а в Пловдив 52 500 кв.м. През втората половина на 2017 г. активността в усвояването на търговски площи е най-голяма в София, където е нараснала с 12%, или с 18 275 кв.м., следвана от Бургас с 6 120 кв.м.

Хранителните вериги и дрогериите имат най-значителен брой новооткрити локации в моловете, докато при търговските улици в столицата най-големият дял, или 30% от всички магазини, са тези за мода, следвани от кафенетата и заведенията за хранене – 19%, и услугите с 13%.

Най-търсената категория от клиентите в моловете в София е "Мода", докато в Бургас търсенето в моловете се определя от категориите "Стоки за дома" (34%) и "Техника" (38%). В Пловдив най-посещаваните магазини са от сегментите "Мъжка мода" (23%), "Заведения за хранене" (22%), "Здраве и красота" (17%) и "Забавления" (13%).
Развитието и модернизирането на търговските паркове в страната продължава със стабилни темпове на усвояване на площи и разширяване на микса от оператори. В строеж през тази година са 40 хиляди кв.м. нови търговски площи в София и 34 500 хиляди кв.м. в Пловдив.

Според доклада на компанията, през 2017 г. посетителите са увеличили средните си разходи в столичните моловете в няколко категории, спрямо резултатите от 2015 г. Въпреки това се отчита спад в посетителите на търговските центрове – те са с 317 души по-малко на квадратен метър спрямо предходни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
bobi преди 5 години
До Tigerи що не си гледаш хубавата барселона, а пишеш глупости по форумите? Отивай да си миеш чиниите и не се бъркай, където не ти е работата..
5
1
 
3
 
! Отговори
НЕ ЗНАЕЩ преди 6 години
В този мръсен и мрачен град ???
4
5
 
5
 
! Отговори
Tiger преди 6 години
Все още ли е модерно да живееш в този *** София? Като гледам и цените на имотите, с тези пари и тук в Барселона ще си купите къща с басейн.Биво имздрави :)
3
0
 
11
 
! Отговори
Аман от драскачи ! преди 6 години
"Скъп" е характеристика на стока или услуга. "Наем" е цената на услугата или стоката. Все едно е написано "скъпа цена". Цена ли се купува или това срещу нея, неуважаеми драскачи? Ама и аз пък защо търся тук свястна журналистика ...
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТИВАЙТЕ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО...ТАМ Е ИСТИНАТА!!! ХЕМ МЕЦДУНАРОДЕН ПОТОК ОТ КОЛИ,ХЕМ ИМА КЪДЕ ДА СЕ СПИРА!!!!!
1
2
 
18
 
! Отговори
.. преди 6 години
Имаше някякъв лаф за едни луди, някакви баници, няк'во ядене... не си спомням.