Ердоган: Турция ще проведе предсрочни избори на 24 юни

"По-скоро да се завърши процесът по преминаване към президентска система"
Обновена: 18 апр 2018 16:54 | 18 апр 2018 16:40,
19
Ердоган: Турция ще проведе предсрочни избори на 24 юни
Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че в Турция ще се проведат предсрочни избори на 24 юни, съобщи "БНР".

Той цитира нуждата по-скоро да се завърши процесът на промените, започнати след референдума за въвеждане на президентска система, както и необходимостта от отговор на нестабилността в Сирия и Ирак.

Принципно изборите за парламент и президент трябваше да се състоят през ноември 2019 г.

Новите избори имат за цел да завършат постепенното въвеждане на президентска система, за която мнозинство от турците гласуваха с референдум през април 2017 г.

От дълго време се предполага, че Партията на справедливостта и развитието иска да изтегли напред изборите, за да гарантира преизбирането си, преди икономическата ситуация да се влоши. Въпреки че турската икономика регистрира ръст от 7,4% през 2017 г., лирата в продължение на месеци поевтинява. Само през март тя загуби около 8% от стойността си спрямо еврото и долара, припомня Investor.bg.

Важен съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика вълнение в Турция във вторник с призива си за предсрочни избори. Лидерът на ултрадясната партия Националното демократично движение Девлет Бахлечи заяви във вторник, че президентските и парламентарните избори, планирани за ноември 2019 г., трябва да бъдат проведени до август. Правителството обяви, че ще разгледа предложението.

През миналата година в Турция се проведе референдум за по-голяма власт на президента на страната. Пълната трансформация ще се осъществи след следващите президентски и парламентарни избори. Партията на Бахчели подкрепи провеждането на това допитване и Реджеп Тайип Ердоган.

Месеци по-късно след разговори между партията на Бахчели и управляващата Партия на справедливостта и развитието решиха да създадат "Коалиция за републиката". Това беше окачествено като важна стъпка преди предстоящите президентски избори в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
А.С. преди 6 години
Бърза ,щото му свършиха козовете и вече е на зор . Икономиката му показва среден пръст , ЕС също ...Когато се клани на Изток ,му го нахендрят от Запад ...и обратното . Времето работи срещу него и трябва да се укрепи ,щото ако падне .....няма да му се размине само със синини .
15
2
 
3
 
! Отговори
до да, така преди 6 години
партията на диктатора ататюр управлява цели 36 години
14
7
 
2
 
! Отговори
да, така преди 6 години
След смъртта на диктатора Реджеб Турция трябва да напише още една точка на конституцията, че една партия не може да управлява повече от 3 години!
13
4
 
2
 
! Отговори
Ай на Бяс преди 6 години
Ай на бас, че тези избори ще се признаят от ЕС, ФЕС, US,ПЕС,АРАБЕС,Израелес. Само Гърция, закупила 400-тки от Русия малко ще мърка. ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА "демокрация'.Оттук насетне Бой Бор гъъъъ съъъ дори да го боли е безсмислено.Само Русия е паритет на това Тръмпоподобно недоразумение, натикано в Анадолски пустини и имащо нужда от климатично умерени територии.Това изродноурунгелче е силно със силните си задокеански приятели и еврейски пари.Само камера ще го оправи!
12
14
 
7
 
! Отговори
няма смисъл преди 6 години
Резултатите от изборите ще бъдат фалшифицирани в полза на Ердоган ,както бяха фалшифицирани и резултатите от референдума ! Дори и ревизия няма да се допусне както стана на референдума ! Само харчат излишни пари за предварително нагласени избори и референдуми ,но пък това е необходимост за да се покаже пред света ,че всичко е според демократичните принципи !
11
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tурският президент Реджеп Ердоган обяви, че в Турция ще се проведат предсрочни избори на 24 юни,---- ako ne dopusnat iyi parti ( IYI ) v izborite oste ot sega pisa tova ste e grajdanska voyna poslednata opora pri ne uspeh na iyi parti turtsiya stava pilna islyamoevreyska diktatura ne ste umrem no nyama da go dopusnem
10
5
 
14
 
! Отговори
999 преди 6 години
НАЙ-ДОБРИЯ ОТЗУВК СЛЕД ВСИЧКИ ПРОВОКАЦИИ !ТУРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ОТНОВО НАПРАВИ ХОД НАПРЕД СРЕЩУ ДУШМАНИТЕ !ПЪРВИЯ КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТ СЕ ОБЯВИ - МЕРАЛ АКШЕНЕР !ГОЛЯМАТА"СВЕТСКА"ОПОЗИЦИЯ Е СЕГА ЯКО Я ЗАКЪСА С НЕЙНИЯ КАНДИДАТ ПО ПОТНИК -ОБЯВЯВАНЕТО НА АКШЕНЕР Е РАВНО НА ОБЕДИНЕНА ОПОЗИЦИЯ НЯМА - РАЗДЕЛИХА СЕ !ДРУГАТА НОВИНА: ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВА ЧАСА ДОЛАРА И ЕВРОТО ЗАПОЧНАХА РЕКОРДНО ДА СЕ СРИВАТ СРЕЩУ ЛИРАТА.ДО СЕГА ДИКТАТОР НЯМАШЕ,НО КОЙТО СПЕЧЕЛИ СЕГА С НОВИЯ ЗАКОН-ЩЕ Е ВЛАДЕТЕЛЯ! ЧЕСТИТО!
9
18
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Султана може скоро да гризне дръвцето.Нещо много си повярва.Сега е обявил част от Гърция за турска територия.Ако това е НАТО ,да ти е....Натото.
8
9
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
Успех на всички партийни лидери в предсрочните избори в Р.Турция!
7
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сакрална дата за Англия..... що не и за тОрция
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асадо що не направи избори, като искаха хората ? Нали имал голяма подкрепа. Ей тея дето имат си ходят на избори през 2 години :))))
5
9
 
15
 
! Отговори
. преди 6 години
Наскоро май беше при Путин и там Вожда разказа на Султана как се правят избори и ка се печелят с 80%. Протичниците на Султна са в затвора или в чужбина, а другите не смеят да гъкнат, защото ще ги обвинят, че са гюленисти и трябва да ходят в затвора. И.. това е.
4
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ще се разпадне...............след като Ердоган пукне!
3
11
 
12
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Какво изобщо ще си играят на избори, да му дават доживотна власт и да миряса...
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същата работа я свърши навремето Хитлер в Германия, обединявайки постовете на президент и министър-председател.
1
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото каже Султана това ще е.