Край на ерата "Кастро" в Куба – избират приемник на Раул

Утре той ще предаде властта на ново поколение
18 апр 2018 09:10, Елка Василева
35
Край на ерата "Кастро" в Куба – избират приемник на Раул
Раул Кастро. Снимка: архив, Reuters

Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро утре ще предаде властта на ново поколение в преход, който бележи края на близо шест десетилетия еднолично управление на братята Кастро на карибския остров, предаде Франс прес.

Фидел, а след него Раул управляваха Куба почти 60 години, превърнаха острова в основен актьор в Студената война и съумяха да съхранят комунистическия режим въпреки сътресението от разпада на съветския им съюзник.

Още по темата

Днес и утре на историческо пленарно заседание кубинският парламент ще избере нов председател на Държавния съвет - главния орган на изпълнителната власт.

Властите не са го потвърдили официално, но се очаква новият президент да е 57-годишният първи вицепремиер Мигел Диас-Канел.

Раул Кастро ще остане начело на Кубинската комунистическа партия до следващия й конгрес, планиран за 2021 г., когато той ще навърши 90 години.

Приемникът на братята Кастро ще трябва да продължи необходимата "актуализация" на остарелия икономически модел в момент, когато Куба е изправена пред отслабването на съюзника си Венецуела, продължаващото американско ембарго, което спъва развитието й и решението на президента Тръмп да замрази започналото в края на 2014 г. сближаване със САЩ.

Самите кубинци не очакват съществени промени в страната. Впрочем, сякаш за да подчертаят отсъствието на "революция в революцията", властите не са планирали пищна церемония за това гласуване в парламента, а визите за чуждестранни журналисти са за срок от само четири дни.

Все пак денят на гласуването е знаменателен - на 19 април се отбелязват 57 години от победата в Залива на прасетата, смятана в Куба като "първото поражение на империализма на янките в Латинска Америка".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До съществената промяна..скубане, скубане, скубане!Абе, крети, чуваш ли се? Всичко получаваха от СССР, но то беше недостатъчно. Грешката беше в монокултурното селско стопанство - една захарна тръстика. Горби ги изостави, демонтира СССР и стана тежко. Защо толкова скромно за американското ембарго? Имало било едно такова ембарго... Но Куба устоя, в момента Куба има едно от най-добрите медицински обслужвания на света, ултрамодерно и...безплатно. Безплатно е образованието. Ние сме нула пред тях!
24
1
 
5
 
! Отговори
Лицемерен плач преди 6 години
До LoraНе плачи тъй лицемерно на чужд гроб. Толкова са гладни кубинците, че вече всички ходят с мобилни с "тъч скрийн". Можеш да видиш кадрите от изпращането на Фидел. Толкова го мразят, че с часове чакаха да мине траурния кортеж и да го снимат за последно. Сигурно има защо. В Хавана беше човешко море по целия път. Дали някой наш политик ще събере и 100 души на погребението си?
23
4
 
2
 
! Отговори
съществената промяна преди 6 години
ще е само ,че се сменя ръководителя на комунистическата партия ! Нищо друго няма да се промени , мизерията ще продължава ,а дори може да става и по-голяма !СССР за 40 г. разбиха икономиката на Куба , скубане ,скубане ,скубане ! От друга страна и американското ембарго и Куба увяхна !
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем скоро този набрал тически цирей ще се спука и Куба ще грейне с целият си блясък! Този красив остров беше превърнат в мизерен модел на реалният комунизъм от диктатора Кастро и менторите му-главорези от Москва.Само след десетина години Куба ще бъде престижната дестинация за хайлайфа на света.Куба е пример за това, как комунизма превърна перлата на Карибите в един вонящ селски нужник.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куба е ВРАГ, не защото има химически и ядрени оръжия, а защото изкла предателите в Залива на прасетата!
20
2
 
6
 
! Отговори
Карл преди 6 години
Ядете много мармалад против комунизма, но нищо не споменавате за най-силната икономика в света, която е комунистическа страна.
19
6
 
10
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Кви са тия митове за БГ икономиката преди 89година, България фалира 3 пъти между 45-89г като външният дълг на българия през 82г на базата на инфлацията е 2 пъти по висок от сегашният ни външен дълг. Едни скапани плочки не можеше да намериш 85година. Телефона го чакахме 12 години да ни го сложат, колата докато я дочакаме и стана 89 година. Великата икономика, плочки за банята не можеше да си намериш, първо и второ качество износ на нас ни оставяха 3то качество плочките, айде бегай от тука...
18
3
 
4
 
! Отговори
baровец преди 6 години
дреме ми, бил съм там 6 пъти, евтин ром, супер красиви плажове Варадеро и Кайо Ларго, много дашни кубинки...само за черпене от 5 кук ти правят какво ли не...спомням си една беше менижърка на хотела, дето отседнах...дърпаше се, явно си знаеше цената...в крайна сметка, за 50 кук ме разнебити от сек.с цяла нощ...Ама кво ви разправям, вие сте на ниво бунгало в китен
17
4
 
5
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Такава подтискаща, унизителна бедност, каквато има в Куба сигурно няма никъде. Много е трудно да си беден в държава, която иначе може да е много просперираща. Като сомалийци са бедни. Дано политическите промени да внесат лъч светлина за хората на този красив остров. Храна поне да имат.
16
0
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
До 9-През 1962г света е бил на косъм от ядрена война.Затова се използва термина-Кубинската криза.Тогава се взема решение американците да изтеглят ядреното си оръжие от Турция,а СССР да изтегли своите от Куба.
15
0
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Антифата се покланя на Че;))) Винаги съм се чудил, на акъла им, при наличието на колос като Фидел Кастро, независимо каква идеология е изповядал. Бойко тайно мечтае да е като него, но с евроизмерения;)))
14
6
 
12
 
! Отговори
Директно преди 6 години
доказателство за увреждането на мозъците на поколението, вдъхновявано от великата американска мечта. Това са коментарите на тези, милеещите за всичко антируско и антибългарско по света, с блясъка на долара в очите. Така и не разбраха, че за да има някъде в повече, на други места трябва да няма хич.
13
2
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"еднолично управление на братята Кастрo" :D Да не са сиамски близнаци?
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешното положение на българите е пряк резултат от навеждането им им към Америка.
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бяхме с Русия бяхме индустриална страна, имахме износ за милиарди и на 27 място по стндарт на живот в Света (САЩ бяха на 19то). Днес при евроатлантизма и американското партньорство България на 100 място бедна като бедстваща африканска дъжава, първа по смъртност в света без индустрия и износ и всички потребителски стоки се внасят а България е само депо за евтина работна ръка на западни фирми.
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да внимават кубинците,да не повторят нашите грешки,че ще ядат мазната опашка!
9
13
 
11
 
! Отговори
Докато Русия преди 6 години
ги ръководи и "вдъхновява'- така ще е.Вижте какво стана с Венецуела, Бразилия( все соцпоследователи..) Да не говорим за Северна Корея.
8
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наблюдател Ами психологията на кубинците е стандартната ***-латиноамериканска.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧичоВ Русия се говори,че руснаците ще възстановят руските бази в Куба.--------------- В Куба е имало само една руска база и тя не е военна, а за радиоразузнаване - подлушвали са честотите на американците. За да изнесеш военна база отвъд океана без да ти счупят ръцете, трябва да имаш самолетоносачи. Само с две продънени корита да отидеш да се биеш на 10 000 км от къщи не става.
6
4
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Тук се изказват някакви елементарни и жалки душици, които нито са стъпвали в Куба, нито познават народа й и неговата психология.