Швейцарецът, който случайно откри дрогата LSD

До смъртта си не губи надежда, че "проблемното дете" пак може да стане "вундеркинд"
20 апр 2018 19:52, Елка Василева
28
Швейцарецът, който случайно откри дрогата LSD
Алберт Хофман. Снимка: архив, Reuters

През 1943 в Европа бушува Втората световна война. И докато американците работят над атомната бомба, в Швейцария химикът Алберт Хофман случайно открива една друга "бомба": наркотика LSD.

През 1943 година швейцарският химик Алберт Хофман работи за фармацевтичния концерн "Sandoz". Тогава той е на 37 години и провежда изследвания на човешкото кръвообращение, пише Дойче веле.

По време на работа в лабораторията един ден той случайно поглъща минимално количество от веществото диетиламид на лизергиновата киселина, съкратено LSD.

"Виждах многообразно всичко, което си представях. И това ме караше да се чувствам щастлив. Всичко продължи около три-четири часа", спомня си Хофман на стотния си рожден ден през 2006 година.

Дрогата на хипитата

Всичко това събужда любопитството на Хофман и три дни по-късно химикът решава да се самоподложи на експеримент: той поглъща 250 микрограма от веществото. И така на 19 април 1943 година се ражда един от най-мощните халюциногени, създадени от човека - дрогата LSD.

Най-напред на химика му се струва, че ще умре, но после започва да изпитва приятни усещания и то много интензивно. В дните след това той си спомня много прецизно всичко преживяно - без следа от някакви физически оплаквания. Точно обратното - веществото му помага да възприеме света по "нов" начин.

Фармацевтичният концерн, за който работи Хофман, проявява огромен интерес към субстанцията, която влияе така силно на съзнанието без никакви физически странични ефекти. И под името "Delysid" предоставя безвъзмездно веществото на водещите изследователски институти по света.

В същото време дрогата бързо си спечелва популярност сред хората на изкуството и интелектуалните среди. Веществото бързо е забелязано и от току-що създаденото в САЩ ЦРУ. Американското разузнаване започва да експериментира с него.

В един от тайните експерименти като доброволец се включва и авторът на "Полет над кукувиче гнездо" Кен Киси. Именно неговият опит с веществото LSD заляга в основата на сюжета на книгата, която през 1962 година излиза на пазара и се превръща в бестселър.

Опити с LSD правят и американските военни - в търсене на субстанция, която може да извади от строя вражеските войници. Поради непредсказуемостта на действието на веществото обаче по-късно военните се отказват от изследванията.

"Проблемно дете" или "вундеркинд"?

LSD постепенно навлиза успешно в медицината - лекарите постигат добри резултати при лечението на алкохолизъм; субстанцията се използва и в психотерапията.

LSD навлиза сериозно и в културните и музикалните среди. Цяло едно поколение - хипитата - живее с новото наркотично вещество. Постепенно обаче нещастните случаи с неговата употреба зачестяват, включително и поради предозиране. Така славата на LSD започва да отминава, а положителният тон в медиите се обръща.

През 1965 американският президент Линдън Джонсън подписва документ за забрана на веществото, а фармацевтичната компания "Sandoz" спира производството му. И така дрогата излиза в нелегалност.

Забраната поставя край и на научните проучвания, свързани с веществото. Едва три десетилетия по-късно в научните среди отново се позволяват изследвания на въздействието на LSD, при които се оказва, че веществото влияе много добре на пациенти с депресия.

"LSD - моето проблемно дете" - така откривателят на тази дрога Алберт Хофман озаглавява автобиографията си, излязла през 1979 година. До смъртта си, застигнала го на 102 години, той обаче така и не губи надежда, че неговото "проблемно дете" LSD отново може да се превърне във "вундеркинд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: LSDАлберт ХофманSandoz
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Малиии... преди 5 години
Вие майтап ли си правите? ЛСД-то една от разработките по програма супер войник на Хитлер. Дрогирани до козираката психопати да могат да колят в продължение на 48 часа без сън...Няма нужда да напониаме отново, че Монсанто беше на върха на ла_й_ното в производството на бойни отровни вещества. Днес лидер в тровенето на Природата ...
25
0
 
8
 
! Отговори
Психотерапевт преди 5 години
ЛСД е единствения медикамент в историята на медицината който е успявал да излекува НАПЪЛНО Шизофрения и то само след 1 доза.Но ако се приема неправомерно ,без предписание може да отключи Шизофрения и редица други психически заболявания.В днешно време ЛСД не се използва в медицината и Шизофренията се лекува чрез дългосрочна употреба на редица други медикаменти които не ти гарантират 100%-тово лечение дори и след дългосрочна употреба.В един момент спираш хапчетата и пак се почва.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не смесвайте фарма мафията с лсд.това са напълно противоположни страни.фарма мафията те убива, а лсд ти отваря прозорец към душата.психеделиците те обогатяват така, както никой филм, никой учебник, никоя религия, музика, и и каквото искате още, не може да ви дадат.шаманите са казали: всеки човек поне веднъж през живота си трябва да има възможност да се срещне с душата си, преди да умре. използвали са ги при лов, за да си изострят сетивата, интуицията и телепатично да усещат животните.
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само отрови създават,нищо свястно,с което да помогнат на хората!Това е един от най-страшните наркотици.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недейте вземайте нищо такова.Мой познат не знам какво е вземал, но отключи на 16 г.страшна шизофрения.На вече е на 30 нито завърши, нито работи майка му го гледа като малко дете.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише Дойче веле+++++++++++++++++++++++По публикацията работи: Е+л+к+а В+а+с+и+л+е+в+а
20
1
 
4
 
! Отговори
токсикоман преди 5 години
Мила Родино,ти си земен Рай,искам да летя, летя,летя безкрай !
19
2
 
6
 
! Отговори
Пипи Дългото Чорапче преди 5 години
Абе то и БАЙЕР немският мастодонт фармацевтичен уж случайно са създали ХЕРОИНА и са го изписвали против кашлица ! Учените като цяло работят не за доброто на човечеството а богаташите от ЕЛИТА ! Точно такива учени създават ЕБОЛА , ЛУДА КРАВА , ПТИЧИ ГРИП , СПИН и какви ли не още заболявания и после ти продават "ВАКСИНИ" които или те убиват или те увреждат още повече! Гробари в бели престилки! Якудза , Триадите , Коза Ностра , Руската мафия и т.н. са девици пред ФАРМА МАФИЯТА която е номер 1 убиец
18
4
 
12
 
! Отговори
lysergia преди 5 години
мда, ако не беше Хофман, нямаше да има нито Астрал Проджкешан, ни половината музика и изкуство на тази планета през последния половин векХубаво е поне веднъж в живота си да яхне колелото. Веднъж се живее, нека отворим тия врати, които обикновените хора се страхуват да оторят и да влезем в следващото нивоЕдно парченце и си там !
17
0
 
1
 
! Отговори
Astral Projection преди 5 години
Кришна Кришна
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета тука някакви дриймове са се разписали и както винаги поставят на пиедестал веществото лсд, за което дори си нямат идея как изглежда, а камо ли да са го опитвали. Медиите не влияят добре, особено в случаите, когато не съумяваш да филтрираш информацията. Лсд е наркотик, с който са се друсали разни известни личности. Същите най-вероятно са пушили и друсали други наркотици също така. Това са фактите, а твърденията, че е някаква манна небесна са само плод на фантазията.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
психеделиците помагат за справяне с наркоманията, защото влияят на съзнанието, по същия начин както и медитацията. в швейцария, холандия, чехия, португалия, от години се изследват легално. с дмт също са правени много успешни екперименти, които могат да се обяснят като трип до паралелни измерения. "дмт-молекулата на духа" на р.страсман например описва доброволци участващи в сеанси в клиники и университети в калифорния. дмт се съдържа в малки количества в мозъка хора, животни и мн.растения.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има много добра, обективна и подробна статия за лсд в българската уикипедия.тук не говорим за наркотик, лсд нито опиянява, нито пристрастява.това е един от най-силните психотропни медикаменти и методи за изледване на психиката.ако се "друсаш" са него, няма да ти помогне.ако се самоизледваш или го използваш по предназачение, както шаманите са използвали психеделици хиляди години, ще ти отвори очите за духовния свят.ние сме тук временно, а с лсд можеш винаги да е върнеш до източника.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 - Извинявай, но с оглед на несвършената работа на МВР, не мога да вярвам на нито една от статистиките им, камо ли истории от трети лица.
12
7
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
В България ЛСД няма. Това ми го е казвал приятел Полицай от сектор Наркотици.МВР не е попадало в последните 10 и повече години на субстанцията нито има каквато и да е информация да се предлага в България.Просто Наркоманите са се отказали да го използват защото психическите последиците са непредсказуеми. Опитваш 1-2-3 пъти и на 4-тия отключваш тежка Шизофрения която ти скапва остатъка от живота или взимаш че се самоубиваш.Дори и Наркоманите имат някакъв инстинкт за самосъхранение!!!
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
днешните наркомани,наркомани ли са ? гътат се на по 20 години......или бутнат 10 коли, и това си е......................а едно време какви наркомани е имало! - живели до 102 години !
10
2
 
14
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Той и Пабло Ескобар като взел да изтупа покривката и случайно вдишал от белия прах дето баща му бил разсипал.Хрумнало му да кани приятели и да им взима по 5 кинта, докато той тупа и така започнал да гради империята си..
9
0
 
7
 
! Отговори
нормално преди 5 години
Има много хора защитаващи тезата че им помага и че всеки уважащ себе си творец трябва да го приема
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден Хофман,случайно погълнал ЛСД и му станало добре.Иха
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко съм щастлив ,че съм бил далеч от подобни открития !!