Вече няма Свазиленд – ще се казва... е Сватини

Новото име означава "страна на свазите" на местния език
20 апр 2018 08:46, Елка Василева
31
Вече няма Свазиленд – ще се казва... е Сватини
Снимка: архив, Reuters

Кралят на Свазиленд Мсвати Трети, последният абсолютен монарх в Африка, съобщи, че страната му ще промени името си на "е Сватини" по повод 50-ата годишнина от обявяването на независимостта, предаде Франс прес.

"Искам да обявя, че Свазиленд ще си върне оригиналното име", каза монархът във втория по големина град в страната Манзини.

"При обявяването на независимостта си всички африкански страни си върнаха старите имена от преди колонизацията. Свазиленд е единствената страна, запазила името си от колониалната епоха", подчерта той на препълнен стадион.

"Затова отсега нататък страната ще се нарича официално кралство е Сватини", добави той.

Е Сватини означава "страна на свазите" на местния език. Името Свазиленд е смес от английски и езика свази.

Бившият британски протекторат Свазиленд, разположен между Южна Африка и Мозамбик, получи независимост през 1968 година.

През колониалната епоха някои африкански страни смениха имената си, но понякога ги връщаха, отбелязва Франс прес. Белгийско Конго стана Заир, а след това си върна името Демократична република Конго.

Крал Мсвати Трети управлява Свазиленд от 1986 г., но международната общност и неправителствени организации често го критикуват за разточителния му начин на живот в страна, чието население живее в голяма бедност.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Пустите Свазинендци- Станали Германци... или както се пееше там в една песничка! Само да стягат куфарите, да отскочат до най-близкия офис на Сорос, за да си получат най-новия модел на iPhone и с бодра крачка към фериботите на Сороc в Либия напът за Европа! От всеки свазилендец ще излезе един горд германец- натовец, европеец и евроатлантик ако щете!
25
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
След смяната на името всички свазилендци ще работят "охрана на труда". Ще пазят мам*уна да не падни от кльона, докато бере бананата.
24
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
След смяната на името всички свазилендци ще работят "охрана на труда". Ще пазят *** да не падни от кльона, докато бере бананата.
23
2
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Бях миналата година в Манила - нещо страшно е, бетонна джунгла и трафика е ужасен, трябват ти часове да стигнеш до някъде. Обаче в азия във всички държави пътищата са класи над нашите, макар да вали яко и да има страшен трафик. Иначе за Виетнам, ако имате шанс отидете в Дананг - това е техния съни бийч, който е супер як курорт, всичко е на топ ниво - не като тоя батак нашия. Цените са смешни, не е като да отидеш на слънчака и да те изтупат като брашнен чувал за тая мизерия
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"колко здрави са тротоарите и пътищата в Манила и Пномпен сравнение със София, верно че защото карат рикши и мотопеди"Не е заради рикшите, ами защото пътищата им ги правят чужди инженери (основно китайци), а не като у нас мутренски фирми на батко и братко.
21
2
 
9
 
! Отговори
Референдум! преди 5 години
България да се прекръсти на 'Тикволандия' или 'PupmkinsLand'. И това го казвам не за да правя политически коментари. Просто страната е най-големия производител на Тикви. Така ще се стимулира земеделието.Знаете - 'който няма работа - да стане овчар!'
20
2
 
9
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
И още нещо, драги будали. Не ползвайте гугъл стрийт вю, разглеждайки мизерни държави, че ще видите колко по-хубави са те например от гетото, управлявано от картофената учителница па руский. Нито пък гледайте от сателит Пхенян, ужасяващия според пропагандата град, че съвсем ще се втрещите от контраста между еврогетото и гадния Пхенян, чист и подреден град с прекрасна архитектура. А да пътувате и да видите свят не си и помисляйте, ама за по-сигурно Буда ще ви прибере парите на сигурно в джоба си.
19
2
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
А в Будаланд, в превод "страната на будалите", абсолютния монарх Буда убеждава поданиците си колко добре си живеят, че някои будали даже му вярват. Буда е милиардер, а будалите живеят в мизерия. Последни в Европа, и някъде към края на опашката в световен мащаб.
18
0
 
5
 
! Отговори
Песимист преди 5 години
До АнонименТук всичко се прави за да се усвоят едни средства.
17
3
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Не обиждайте името на святия учител Буда Шакямуни сравнявайки го със Боко! По-добре го сравнявайте със Мара - будисткият сатана!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПесимистВерно е, аз наскоро се удивлявах във гугъл мапс колко здрави са тротоарите и пътищата в Манила и Пномпен сравнение със София, верно че защото карат рикши и мотопеди, но може би това е решението и за София.
15
0
 
9
 
! Отговори
Песимист преди 5 години
До vladyБрутният вътрешен продукт един от начините за измерване на националния приход и продукция. Често брутният вътрешен продукт се използва като показател за стандарта на живота на определена нация, НО това не означава, че тези приходи стигат до хората, както е в България. Нашия БВП е по-голям от македонския, но минималната пенсия в Македония е по-висока.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД КАТО БУДА БЕШЕ ПРЕИЗБРАН ЗА 3-ТИ ПЪТ!! БЪЛГАРИЯ АВТОМАТИЧНО СЕ ПРЕКРЪСТИ НА БУДАЛГАРИЯ!!
13
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
БВП е приблизително наполовина на България като абсолютна стойност и еквивалент покупателна способност, ИЧР 0.541 срещу 0.794. Не изглежда добре.
12
0
 
5
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
Е Бойкотиния не звучи лошо!
11
2
 
8
 
! Отговори
Песимист преди 5 години
Без майтап, можете да проверите със street view колко е по-подредено, по-чисто и пътищата им МНОГО по-добри.
10
3
 
9
 
! Отговори
Песимист преди 5 години
Стандарта на живот в Свазиленд е по-висок от българския.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АФРИКА Е НАЙ-БЪРЗО ПЛОДЯЩАТА СЕ СВЕТА!!!ЗА 150 ДОГИНИ НАСЕЛЕНИЕТО НА АФРИКА СЕ Е УВЕЛИЧИЛО НАД 10 ПЪТИ!!!ЗА 150 ГОДИНИ НАСЕЛЕНИЕТО НА АЗИЯ СЕ Е УВЕЛИЧИЛО ЕДНА ДВА ПЪТИ! И ТОВА ПАК ДОБРЕ, ЧЕ ОНИЯ ПА СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ!!-------------------------------------И КАКТО ПИШАТ КОЛЕГИТЕ ПРЕДИ МЕН!!АФРИКА Е С НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ *** БОЛНИ! МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ-------------САМО ИМ ВИЖТЕ ПРЕЗИДЕНТА! ВЗЕЛ ПОКРИВКАТА ОТ МАСАТА И СЕ ПРЕМЕТНАЛ С НЕЯ
8
1
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Balumba....Lumumba....!!!!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината от народа му са заразени със СПИН.