Не спим – развиваме Алцхаймер, вярно е и обратното

Има ли изход от порочния кръг? Говорят US учените!
22 апр 2018 20:00,
10
Не спим – развиваме Алцхаймер, вярно е и обратното
Източник: Reuters

Дори една безсънна нощ води до мигновено повишаване нивата на белтъка бета-амилоид в мозъка. Натрупването на плаки от бета-амилоиден протеин се посочва като основна причина за развитие на болестта на Алцхаймер. Така, в дългосрочен план хроничните проблеми със съня може да се явят ключов предразполагащ фактор за развитие на невродегенеративното заболяване във всяка възраст. 

Нови данни за предразполагащата роля на безсънието към развитие на болестта на Алцхаймер идват от проучване на Департамента по здравеопазване на САЩ. Проучването не само доказва, че хората, които редовно не си доспиват, са в риск от Алцхаймер, но и подсказва, че връзката в случая е двустранна. С времето натрупването на бета-амилоидна плака в мозъка влошава значително качеството на съня, а това обяснява хроничните проблеми със съня при диагностицираните с болест на Алцхаймер.
 
Учените от Националните институти по здравеопазване на САЩ, които са провели въпросното проучване, поставят акцент върху общоукрепващата роля на съня и най-вече върху рисковете от хроничното безсъние. Един от основните процеси, протичащи в мозъка по време на сън, е неутрализирането на бета-амилоидния белтък – отпадeн продукт от мозъчната дейност в будно състояние. При липса на достатъчно сън мозъкът не успява да се очисти от натрупаната бета-амилоидна плака, а колкото повече от нея се натрупа, толкова по-трудна става комуникацията между невроните в отделните мозъчни центрове. С времето се развиват неврологични нарушения, които от една страна водят до когнитивен упадък, а от друга – допълнително влошават качеството на съня.
 
Така се формира своеобразен порочен цикъл: недоспиване-невродегенеративни процеси-хронични проблеми със съня.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
обезопасете спални преди 6 години
обезопасете стаите за спане и почивка..докато не махнах батериите на дистанционното на климата/спрян / не можах да заспя..за развиване на алцхаймер се ползва обемно обсебващо увреждащо тялото на маркирани жертви вредно поле.Нужно е да се открие причинителя и да се неутрализира..Има вероятност и за наличие на *** в мозъка облъчвани с геопатогенни полета.
8
5
 
4
 
! Отговори
До 2, 3 и 4 преди 6 години
Ако не е шефът ти, да ти даде работа, гладен ще си загинеш. Бъди благодарен, че те е наел на работа, а не му брой стотинките! Щом ти е антипатичен, напусни, намери си друга работа, започни собствен бизнес!... Ама не можеши не ти стиска, нали? Защото си некадърна мрънкаща превъзходна, затова.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе то бета-амилоидът хубаво се увеличава, но при повечето хора не се натрупва, а се разгражда в последствие. Надали недоспиването играе важна рола в процеса. Алцхаймер си е доста рядко заболяване на фона на толкова много хора, които хронично не си доспиват.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и през комунизма доста народ сиработеше нощнасмяна. Аман от льольовци, дето капитализмът им е виновен, че са ***!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четем днес.бг-оглупяваме.
4
3
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Капиталистическата система, освен всички вреди, които нанася на човечеството, е и опасна за нашето здраве! А въпросното заболяване, е само едно от вредните последствия, свързани с робския труд, който ни ЗАДЪЛЖАВАТ да вършим, маскирайки го зад приказките за демократичност.
3
3
 
11
 
! Отговори
икономист преди 6 години
От алцхаймер са заплашени не само "робите", бачкащи за жълти стотинки, но и техните шефове - капиталистите. Те дори са много по-рискови за получаването на това заболяване, защото тяхната работа, свързана с управлението и оперативното обслужване на бизнесите им, е практически денонощна...
2
4
 
21
 
! Отговори
Алчни капиталисти преди 6 години
За бързото забогатяване на нашите шефове - бачкай робе и нощем, и то за жълти стотинки!
1
4
 
10
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
Болестта на Алцхаймер е генетична, причина на генетичена мутация, която води до натрупването на амилоида в синапсите, и с постепенното му натрупване, синапсите се разрушават.