Брюксел предлага набеденият в корупция да доказва невинност

По-големи фирми ще са задължени да докладват нередности
23 апр 2018 18:23, Екип на Dnes.bg
29
Брюксел предлага набеденият в корупция да доказва невинност
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия предложи фирмите и институциите, срещу които са подадени сигнали за корупция и други нередности, да трябва да доказват, че са невинни, вместо своите обвинители.

Правилото ще важи в случаите, когато лицата, направили разкритията, биват уволнени или санкционирани за съобщаването на съмненията си.

Обръщането на схемата за доказване на обвинения в корупция се прави, за да се защитят по-добре хората, които огласяват нередности.

"Много от неправомерните деяния, предизвикали скандали напоследък, може би никога нямаше да се разчуят, ако вътрешни лица не бяха проявили смелостта да подадат информация за тях. Тези лица обаче поеха огромен риск. Следователно, ако осигурим по-добра защита на сигнализиращите за нередности лица, ще можем в по-голяма степен да откриваме и предотвратяваме вредите, нанасяни на обществения интерес, като например измамите, корупцията, избягването на корпоративните данъци и вредите за здравето на хората и за околната среда", заяви първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Според него такива хора постъпват правилно и не бива да бъдат наказвани.

Еврокомисията предлага компаниите с повече от 50 души персонал и с над 10 млн евро оборот да бъдат задължени да създадат вътрешна процедура за подаване на сигнали, като хората, изнасящи информацията, да могат да се обърнат и към медиите, ако ръководството не вземе под внимание сигнала им. При държавните администрации летвата е поставена на 10 000 жители.

Те трябва да отговорят на всеки подаден сигнал в срок от 3 месеца, като ако вътрешната система за докладване не даде резултат, оплакващият се ще може да отнесе сигнала си до компетентните органи и до медиите.

Под закрилата на новото законодателство, което Еврокомисията се надява да бъде прието до края на 2019 г., ще бъдат хората, които сигнализират не само за корупция, но също за нередности при обществените поръчки, финансовите услуги, изпирането на пари и финансирането на тероризма; безопасността на продуктите; сигурността на транспорта; опазването на околната среда; ядрената безопасност, безопасността на храните и фуражите и здравето на животните и хуманното отношение към тях; общественото здраве; защитата на потребителите; неприкосновеността на личния живот, защитата на данните и сигурността на мрежите и информационните системи.

То се прилага и по отношение на нарушения на правилата за конкуренция на ЕС, нарушения и злоупотреби при правилата за облагане с корпоративен данък и вреди, нанасяни на финансовите интереси на ЕС.

По данни на Еврокомисията в момента само в 10 от 28-те еврочленки има система за закрила на лицата, подаващи сигнали за нередности. 36 на сто от хората, които съобщават за корупция или други проблеми, биват уволнявани или са жертва на други форми на отмъщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
бах ти демокрацията преди 5 години
Какво стана с невинен до доказване на противното? Ми то утре ще кажат набедения за обида да доказва, че не е и после съседа ти взе колата щото си му казал ****ал през 73-та!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако приемат такъв закон първата ми работа ще е да обвиня Брюксел в корупция...
26
1
 
14
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Съвсем други неща ни учеха в юридическия факултет на СУ преди 25 години. Явно правовият ред, установен от римско време вече е изцяло в кофата.
25
0
 
16
 
! Отговори
не син преди 5 години
Всички напъни на деградиралият Запад да узакони личния си интерес и двойните си стандарти ще продължат, колкото и да са отвратителни и жалки!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли един нормален в това свърталище в Брюксел да ги освести и озъпти?!? Жалко че англичаните си тръгват - те поне имаха няколко човека които им го казваха в очите каква безполезна и неадекватна пасмина се е събрала там и как ковът напълно теоретични закони които тероризират икономиката и населението..жалко за европейската идеа- флагмен за демокрация...ама друг път
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно - политически коректните имат картбланш да набеждават политически некоректните...евала измислихте го, как да затриете и най-малката останала справедливост - това е страх и терор- приом на всяка диктатура
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ако го приемат направо да прекръстят на 4-ти райх.... *** доказвай че не си корумпиран, перач на пари, злоупотребил с позиция, терорист, че не си ритнал куче на улицата, че не си изкривил пътен знак, че не си надзърнал през прозореца на съседката..
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нож с две остриета.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че това вече се прилага. Англия към Русия по случая Скрипал. А демократичния запад бомби Сирия за предполагаема хим атака.
19
0
 
19
 
! Отговори
некой преди 5 години
Напъна се Брюксел - и роди... Само забрравих - според Брюксел колко трябва да са криви краставиците?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ненаказаност за клеветника.Всеки може да очерни безнаказано, когото си иска.Това са сталинистки методи. Диктатура на пролетариата.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали беше "Невинен до доказване на противното"?Или става "Виновен до доказване ан противното"??
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак дървено желязо. Не става така, не става
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще е само за "наши хора",а другите ще го духат или още по-лошо.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11 така е като се у яде.Власта блазни Защо на запад ги сменят. В Азия качи се НЕКОЙ на власт и не пуска кокала.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ при комунизма доноса и подкупа вървяха заедно. При ГДР ПРИ ЩАЗИ е друго. Както и при ТИТО. Е другоПРИ МИЛОШЕВИЧ нещо като нашто. .
12
2
 
21
 
! Отговори
Цв. преди 5 години
Ми ако започнат от апартаментите на един познат
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОСЛЕ НАТИРИХА И ПИНОЧЕТ И НА ДЪРТИ ГОДИНИ ГО РАЗКАРВАХА ПО СЪДИЛИЩАТА.
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЩО НОВО. ТАКА БЕШЕ ПРИ КОМУНИЗМА - ПИШЕШ ДОНОС, ПЪК ТОЙ НЕКА ДОКАЗВА, ЧЕ НЯМА СЕСТРА.ОЧЕВИДНО В ЕС ИМ ХАРЕСВАТ НЯКОИ НЕЩА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички колонии в съюза ли ще важат правилата? Защото вече съм подготвил няколко ....донесения.