Москва доставя на Дамаск зенитни комплекси С-300

Руски издания: САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия
23 апр 2018 09:30, Елка Василева
80
Москва доставя на Дамаск зенитни комплекси С-300
Снимка: архив, Reuters

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит", пише в заглавие "Комерсант". Първите изявления на руски военни в този смисъл прозвучаха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът.

Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство. Този път се предвижда "Фаворитите" да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника. Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия.

Тел Авив ще реагира твърде нервно, коментира военният експерт Руслан Пухов. Но "след априлския удар Русия трябваше да отвърне някак на САЩ и съюзниците им - явно е бил избран вариантът показателно да подкрепи Башар Асад", допълва той.

По данни на "Комерсант" в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците "ще бъдат катастрофални за всички страни".

Плановете на Вашингтон да остави своя самолетоносач "Хари Труман" в Средиземно море означават, че САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия. Това заяви пред руската телевизия Ар Ти военният аналитик Игор Коротченко, съобщава "Взгляд".

Вчера се разбра, че във връзка с "нарастващите предизвикателства от страна на Русия" ударната група на американските военноморски сили начело с атомния самолетоносач "Хари Труман" може да остане в Средиземно море, нарушавайки реда за ротация на самолетоносачи, въведен от САЩ преди почти 30 години, напомня онлайн изданието.

Коротченко нарича това събитие "крайно опасна тенденция". "Наличието на доста мощен самолетоносач в Средиземноморието дава на САЩ възможност при някаква нова провокация срещу Башар Асад да задейства вече по-силен ударен компонент", казва той.

Според руския експерт решението на САЩ показва, че Вашингтон няма намерение да се откаже от използването на силови методи спрямо Дамаск, добавя "Взгляд".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
33
 
! Отговори
№76 до police verso преди 6 години
Ей, големи "българи и патриоти" сте! На вас ти говорим, четиримата пдрстчета с обърнатите надолу палци на моя пост! Значи България може да бъде покривана с радиоактивна слуз, защото е демократична, НАТО-вска! На това му се вика национално предателство, други думи, друго определение няма! По-рано такива са ги окачвали да висят и да се сушат. Молете Господа да не стане наистина нещо, ще ви намерят и в къртичини да се скриете!
68
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нато-сащКакво знаеш за IQ? Нали, ако те турят на айкюметъра, стрелката му ще зашкали наляво и ще се огъне! НАТО е престъпна организация, аз го видях с очите си, когато през 1999 два "Галакси" излетяха от Сарафово, но го разбрах, когато чух взривовете на бомбите над Кральевац - малко градче на 12 км от нашата граница. И видях лепкавата оранжевамаса по НАШАТА, БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ!Само че костовистите, проклети да са, не изпратиха екипи с гайгерови броячи! Ракът се развихри после, Depleted Uranium
67
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛитераторДа ти го литературят! Само с простащина не върви, трябва и ***-алко акъл! Руснаците, без да изстрелят и една ракета, внимателно наблюдаваха случилото се. Има го в съобщение на, не помня кой, май ГЩ, за това какви сирийски ракети по колко Томахавки са свалили. Почти все стари, от съветско време ракети.
66
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е провален запада ходете на Изток бе спрели ли са ви...Границите са отворени Самолета Масква -там вас чакат на постелен персийски килим.Олигарсите само за вас пеят ..В рубли ще ви се плаща по чемодан на седмица който ще ви стига за тоалетна хартия и кашон на улицата в Масква. Глупави и изветрели комунистическо ислямистки *** Заслужавате запада да изтегли всички армии и да ви остави на милостта на Махди.
65
8
 
32
 
! Отговори
нато-сащ преди 6 години
Свръх агресивната военна структура ако не работеше превантивно мила ми куха лейчице атентатите тип Беслан тук щяха да са ежедневие.А най вероятно от поне 100г ти мила ми Сео щеше да си просто продукт за разплод в ръцете на някой радикален джихадист за който твоя живот щеше да чини -1 грош докато изнасилва всяка вечер 5г ти дъщери веднага още щом свърши броенето на парите,който си му докарала с цялодневна проституция с нему подобни клиенти.Омръзна ми да уча нискочели крайни фантили с IQ 2 точки
64
1
 
39
 
! Отговори
Ми, Не преди 6 години
Запада като идея загина, няма демокрация, няма права, няма справедливост.Един олигархичен кръг от десет процента, владее богатството на планетата.Не ми хвалете Запада. Режими, които подкрепят и издигат в култ егоизмът, съревнованието - винаги да си пръв, са обречени на провал.Важно е хората да са щастливи, а това значи добра семейна среда, приятели, природа, чист въздух, и да се чувстваш значим в средата, в която живееш.Било дърводелец, било учител.Всичко духовно и добро е антипод на Запада
63
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще фалират накрая и пак ще делят територията- не може да се развиваш срещу запада и без него
62
2
 
38
 
! Отговори
Re.Re:"Мозъчен& преди 6 години
От Сеа,И щот съм добър ще ти дам един безплатен съвет, бай дъ уей, това е разликата между добрите и "останалите хора":Не пий вода от пластмасова бутилка!Има води в стъклени, защо, заради любимия ти ЕС - крие се информация за БГ.Избягвай храни от определен район поне сто години напред, граничещ със Сърбия и Румъния. В едната държава любимите ти САЩ и НАТО пускаха уранови бомби, и се увеличиха раковите заболявания в тези райони.В другата Монсанто си развяват байряка.Айде със здраве!
61
1
 
39
 
! Отговори
Re: Мозъчен? преди 6 години
"Демокрацията" идва от Гърция, демос и кратос.За по-мозъчни *** "власт от народа" - в превод "политиците са слуги на: НЕгово Величество Избирателят.Фактът, че защитаваш най-агресивната военна структура в света - НАТО, говори че: или си платен, или мозък много, гънки малко.Фактът че в БГ има окупационни войски на САЩ - НАТО без демократично допитване до народа - референдум, говори за агресия, платени политици, НПО-та и зависимости във вреда на България срещу жълтички.Другарю НАТОВЕЦ!
60
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОДКРЕПЯМ СЕА.ВСИЧКО Е ВЯРНО. Четохте ли последния доклад за вредните храни, които ни изпраща Европа, при това на високи цени. Опасни за здравето адаптирани френски и италиански млека за бебета, които там са изтеглени отдавна от пазара, портокалов сок 5 %, при това двойно по-скъп от италианския, който е 10 %, вредно сухо мляко, с което във Франция хранят малки прасета тук масово се влага в киселите млека и сирената и пр. и пр.
59
1
 
35
 
! Отговори
Мозък търся за Сеа преди 6 години
Трябва поне малко здрав мозък в главата.Ако те влече обратно към Соц,концлагерите добре,но май те влече и ислямо фашистката пропаганда.Промили са ти мозъка така,че нищо не е останало за да мисли.Затова и преписваш пълни глупости с опорки,писани от ислямо фашисти Когато човек е изцяло неграмотен по една тема той не може да види и осъзнае мащаба на нещата,които говори.Няма представа за реалността изобщо и бялото му изглежда черно,щото главата му е пълна каша и вода в която всеки долива, разбърква
58
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Ванга предречеНешка ли ти каза?
57
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СеаРусия няма бази защото няма пари.Ако разполагаше с необходимите средства щеше не да прави бази а да унищожава държави и народи
56
6
 
43
 
! Отговори
Сеа преди 6 години
ЕС - иска да узаконим Джендъризма, а факта, че за любимият ти ЕС храните са по-евтини и качествени, а в БГ по-лоши и скъпи, говори много.САЩ и НАТО - те са едно и също криво лице на САТАНАТА.Русия ли има 1200 бази в 140 държави, а безроднико? Русия ли унищожи Ирак, Либия, Египет, Сирия? Русия ли ти пускаше урановите бомби над Сърбия, атомните над Япония, напал=м над Корея и Виетнам.БГ има окупационни войски на НАТО, без да е проведен РЕФЕРЕНДУМПита се народът, дали иска окупация?Оди в САЩ
55
8
 
37
 
! Отговори
Боже боже.. преди 6 години
Тук няколко пенсионирани безродника не спират с глупоста си за 'спасителя'Путин,който само за 1 месец ракетни удари довлече в Европа всички ислямски екстремисти на Хамас и Ислямски Джихад Гаврата с неговите поддръжници е пълна пред очите им се подиграва като им навира Афропреселение подклаждайки още повече войната е подпечатал гибел за цяла Европа.Тези негови опорки не разбират простият факт,че руският тиранин е съюзен с Ислямски джихад и подготвя клане за децата ни а САЩ ЕС и НАТО са светлина
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бля бляЗапомни! Няма да повтарям. Помощ се членува така: помощТа.
53
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците изстреляха 105 ракети и 71 бяха свалени..... Ако няма свалени ракети, защо Американците не показаап понве едно попадение. Те и за Новичок ствърдяха, че е руски, а се оказа че от декември 2015 го е патентовала американсак фирма.
52
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урааааа! досега с C-200 i;ciuldnd 71 от 105 Томахуок, сега с с C-300 ще смъкват 100 от 105 Томахоук.
51
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛитераторЕй го и този изпълзя, абе от къде ви пускат? Там на ул. Козяк да не би всеки понеделник да ви поставят задачите за през седмицата и след обяд с нови сили и пропагандистки заряд неуморно почва троленето. Едни и същи глупости - ***, ватенки, ***, не можели една кола да направят... едно и също. Абе сменете репертоара. Ама то каквито са ви менторите от УС-амбасадата, такива и опорките - елементарни и ***.
50
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за Асад и за Путин сега е най-добре да се изявят като миротворци и Асад да "отклони" с благодарност отправеното щедро предложение.Защото при следващо изопване на взаимоотношенията, ще лъснат някои жалки истини които не са от полза и на двете страни.