Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона

Колцентровете имат най-голям дял в сферата на изнесените услуги
Обновена: 24 апр 2018 09:47 | 24 апр 2018 08:30,
194
Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона
Снимка: flickr

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от сектора се оказват и сред водещите данъкоплатци - 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

"Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса", казва пред "24 часа" Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че в по-голямата част фирмите са регистрирани в България. Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни в челната тройка по атрактивност в сектора. Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
166, това да не ти е лексикон? :)
166
1
 
34
 
! Отговори
тАлАфонистка преди 5 години
xa-xa-xa ... ш са чуим ...
165
0
 
35
 
! Отговори
150 преди 5 години
До 157Зависи от гледната точка. Ти не обясни освен в ученето на нови неща за работата в какво ти се изразяват амбициите. Любопитни сме :))
164
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо няма аутсорсинг е Германия, Франция, Швейцария, Холандия...? Там телефонистките не искат ли да взимат 1000 евро заплата, защо не искат?
163
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ви чака следващите 100-200 години. Или черноработници на запад, или евтини работници в аутсорсингови компании.*** се радват на заплата 2 хил лева - за тях е огромна заплата, на Запад е нищо. Страна от третия свят.
162
0
 
36
 
! Отговори
- преди 5 години
До истOператор на метла ?Тия в БГ-то нямат нищо общо с тия в ДЕ-то, само казвам , че тия са си бая образовани ... с минимум бакалавър - химик и да... парата я вадят
161
8
 
47
 
! Отговори
До ТЕЛЕФОНИСТКА преди 5 години
Г-жо тАлАфонистке, Вие сте повърхностната, защото си мислите, че всичко живо иска да се набута в аутсорсинг фирмите, а вие сравнявайки се с прованса от вашия край се имате за успяла, че работите в немска фирма, в която немец (ама за истински специалист говорим, а не за политолог) никога няма да се навие да работи. Моля, намалете самохвалството и се осъзнайте, че има и хора, които печелят много повече от вас и не държат да следят цял ден днес.бг, за да го обясняват на простосмъртните.
160
14
 
39
 
! Отговори
телефонистка преди 5 години
Всички се изхвърляте като прасенца на теменужки... нито един от вас не е пробил в която и да е сфера или което и да било друго общество и дойде ли момента да ви се кажат малко истини започвате да злобеете и да говорите за самочувствие. Вървете, вижте, изживейте , научете от собствен опит и тогава говорете...Многознайковци... 90% от коментиралите не са си показвали носа извън границите на България, даже и на почивка ама иначе тръгнали да разправят как функционира света. Жалка история..
159
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички руски агенти, които правят всичко възможно за да всеят смут и колебание в душите на младите, ще кажа че аутсорсинга го измислиха в Китай и Индия. Благодарение на този бизнес тези страни натрупаха начален капитал, придобиха знания и добиха глътка въздух по пътя на икономическото си развитие. Китай нали е комунистически, нали все ни го давате за пример? Защо плюете срещу нещо измислено в Китай?
158
7
 
35
 
! Отговори
ист преди 5 години
Тези 50 хиляди със заплати над 2000 лв.не са завършили правилната специалност. Ако бяха учили за оператор на метла, в германско щяха за получават 4000 лева равни на 2000 евра. Образованието е вредно за благосъстоянието.
157
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аутсорсинга с еразвива в момента но след години ще има недостиг и огромно търсене на инжинери лекари учители даже и на обикновенни работници предвид икономиката и раждаемостта !така че всяко образование и умение е ценно и рано или късно си намира място приложение ...но най глупавото е да не правиш абсол'тно нищо !
156
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
150, всеки си знае. Ако за някой достигането на рубежа "апартамент - кола - работа без много напъване - риба на Копринка" му е достатъчно и не иска друго, то си е негова работа. Няма да тръгна да го разубеждавам.
155
7
 
41
 
! Отговори
телефонистка преди 5 години
До До ТЕЛЕФОНИСТКАхаха повърхностните хорa реагират точно така... никой не е говорил за самочувствие..ставаше въпрос за многознайковци като вас, които хал хабер си нямат как изобщо функционират аутсорсинг фирмите и като чуят кол център си мислят, че ние тук седим и лаламе цял ден с някакви си хорица ей така...празни приказки
154
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доброто образование те подготвя за следващите 50г.Щом смяташ, че си го получил, мога само да се радвам за теб.
153
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за момента да телефонче офисче добре а след 10 години ако са спестили нещо хубаво ако не пада нивото и приключва луксозния живот и си налегат парцалките с 3 пъти по малко кеш и така
152
6
 
51
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Интересно колко хора още живеят с мисълта, че да садиш картофи е производство, а да извършваш скъпоплатена услуга не е, или поне не допринася за благосъстоянието и икономиката като цяло :)
151
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 151"това са пари без покритие,но те са модерни"---Каква е тази глупост - пари без покритие? Нещо по-умно не можа ли да измислиш, за да заслужиш твойте пари "с покритие"?
150
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това са пари без покритие,но те са модерни
149
2
 
35
 
! Отговори
до 147 преди 5 години
Е то на човек му се налага да учи разни неща иска или не. Това няма общо с амбициите а с идеята ,че трябва да си вършиш работата. Допълнителното образование също.Опознаването на други култури може да се случи успешно със заплата от колцентър - викат му ходене на екскурзии ;)))
148
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147 Когато човек има лошо образование той не спира да учи , защото не може да си обясни светът около него.. При всяка нова технология ходи на курсове и учи.. Доброто образование те подготвя за следващите 50г. без да ходиш на курсове при всяка нова технология.. Ти имаш фундамента и можеш да обясниш всяка нова технология..