Как да се развива КЕВР – идеите на кандидатите за нови членове

Очаква се новите комисари да заемат местата си в началото на май
Обновена: 24 апр 2018 13:29 | 24 апр 2018 13:23,
0
Как да се развива КЕВР – идеите на кандидатите за нови членове
Снимка: архив "Булфото"

Петимата кандидати за нови членове на КЕВР представиха концепциите си за развитието на регулатора пред парламентарната комисия по енергетика. Те ще бъдат изслушани и в пленарната зала на по-късен етап.

Очакванията са това да стане още през тази седмица и така до началото на май новите членове да бъдат избрани. Това ще позволи да бъде изпълнена без забавяне процедурата по разглеждането на новите ценови заявления на енергийните дружества.

Още по темата

Кандидатът Александър Йорданов обърна внимание на независимостта на КЕВР. По отношение на финансите той отчете, че ако регулаторът се финансира от глобите и санкциите, които налага, това ще доведе до нарушение на основни принципи, че административните органи не трябва да имат интерес от налагането на наказания.

За да бъде независима и устойчива на външен натиск, който съществува от различни групи, Комисията трябва да функционира като колегиален орган, каза още Йорданов. За него независимостта зависи и от вътрешния и външния авторитет на регулатора. В последните години авторитетът на институцията се подобрява непрекъснато и една от причините е все по-устойчивите решения, които не падат в съда.

Що се отнася до предлаганите нови правомощия на КЕВР да одобрява енергийни сделки, Йорданов е на мнение, че не трябва да се прескача компетентността на други регулаторни органи.

Друг от кандидатите, Георги Златев, отбеляза нуждата от подобряване на капацитета на комисията, за да се изпълнят ангажиментите, свързани с пакета "Чиста енергия за всички европейци".

Евден Николов, който също се състезава за място в КЕВР, отбеляза предизвикателствата пред регулатора, свързани с пълната либерализация на електроенергийния пазар и каза, че се надява, че със своята компетентност ще допринесе за добрата работа на Комисията.

Единственият кандидат за комисар в състава "ВиК" Пенка Трендафилова отбеляза, че този сектор е много недооценен. Според нея е добър фактът, че почти всички ВиК дружества в страната са държавни или общински и не целят единствено печалба от дейността си. Като предизвикателство тя вижда предстоящи решения за цените на водата, които могат да "предизвикат настроения" в обществото.

Трендафилова беше категорична, че реформата във водния сектор е започнала хаотично и това е довело да множество проблеми, а регулаторът още не може да разгледа всички бизнес планове на дружествата. Тя критикува и работата на Комисията в сектора, както и като цяло, че не се работи за повишаването на доверието и възприемането на ролята й като балансьор, а не само като орган, който повишава цените.

Ремзи Осман е единственият кандидат за юрист в КЕВР. В своето изказване той отчете добрата координация между регулатора и енергийната комисия в парламента. Той беше категоричен, че всяко решение на Комисията трябва да бъде подчинено на правото и това е неговата роля в институцията."Трябва да отбележа, че в последните три години КЕВР няма отменен нормативен акт", обяви Осман и допълни, че това е благодарение на добрата работа на всички в институцията.

Той посочи, че ще има нужда от преглед на цялата нормативна база във връзка с ангажиментите на страната с европейските правила.

Ремзи Осман защити работата на колегите си в сектор ВиК. Той припомни, че регулаторът работи върху бизнес планове, представени от общините и асоциациите по водите.

Депутатите от енергийната комисия нямаха нито един въпрос към номинираните за нови комисари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари