Купувачите на имоти – в очакване на по-добри оферти

Сделките се увеличават с 11,5% спрямо същия период на 2017 г.,
24 апр 2018 11:23, Бойчо Попов
12
Купувачите на имоти – в очакване на по-добри оферти
снимка: Pixabay

Сделките  с имоти в България през първото тримесечие се увеличават с 11,5% спрямо същия период на 2017 г., когато достигнаха най-ниското си равнище от януари-март 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Спрямо предходното тримесечие те бележат спад с 37,8%, тъй като по традиция първото тримесечие е най-слабият период от годината за пазара, а и купувачите все по-често се насочват към сделки „на зелено“, които не се отразяват никъде.

Брокери на недвижими имоти коментират, че жилищният пазар в момента е в застой, тъй като предлагането е ограничено, а купувачите предпочитат да изчакат подходящата оферта. "Повечето хора, които търсеха имоти, вече купиха, така че купувачите са по-малко и не възприемат настоящите цени на пазара", казва пред Investor.bg Константин Пандов от агенция за недвижими имоти ЕППИ.

През първото тримесечие на 2018 г. са сключени общо 41 333 сделки с имоти спрямо 37 061 в същия период на предходната година.

Тенденцията при ипотеките е сходна – те бележат ръст на годишна основа от 20,9%, докато спрямо последното тримесечие на 2017 г. регистрират спад от 22,9%, като намаляват с 4317. Общо сключените договори за ипотеки в страната през първите три месеца на 2018 г. са 14 524.

Ръстът на годишна основа може да се обясни с продължаващите активни рефинансирания заради по-ниските лихви.

Най-много сделки с имоти през първото тримесечие на 2018 г. са сключени в София - малко над 5600, което е с 12,1% повече спрямо същия период на миналата година, но представлява спад от цели 40,2% спрямо последното тримесечие на 2017 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Същата е тенденцията и при ипотеките в София – те растат на годишна база с 16,4%, но спрямо последното тримесечие на 2017 г. отбелязват спад от 32,5%. Общият брой на изтеглените ипотеки (законни и договорни) в столицата в първите три месеца на годината е 3817.

Най-търсени в столицата са малките жилища, тъй като купувачите с бюджет между 60 хил.-70 хил. евро са повече от тези, които разполагат с до 150 хил. евро, коментира Константин Пандов. Запазва се тенденцията за ръст на сделките "на зелено", но брокерите предупреждават, че те крият риск, тъй като купувачите трябва да платят почти цялата продажна цена преди нотариално прехвърляне на имота. 

Какво е мнението на други специалисти и брокери вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Soulfly преди 5 години
То при тези цени София се напълни с хора,които явно не са за тук...а ако бяха по-ниски,явно трябваше да се спасяваме чрез евакуация...
8
2
 
5
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
А такаааНали имаше бум на пазара.Сега пък изчаквали.Брокерите са против покупките на зелено защото в повечето такива те не участват и се договаряш директно със строителя.Вярно има риск но ако познаваш строителя нямаш проблеми.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София надуха огромен имотен балон.Банките,имотните агенции и строителните фирми надуха цените на жилищата двойно и тройно за 2 години.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая една статия отразяваща реалното положение на пазара!
5
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
И кво ше правиш в Кипър - маслини или портакали ще береш за 600 евро?
4
3
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Абе пич, ако се купуваха къщи в селата нямаше София да е 2.5 млн и 80% да живеят в градовете! Ти не си в час нещо! Къщи за под 10 Хил. лв може да си залагат селските бекове и на покер!
3
2
 
12
 
! Отговори
do 1 преди 5 години
В много голяма грешка си!много хора продават в момента, взимат парите и се махат от страната.Съответно други хора им ги купуват ии чакат цикъла те да продават и те да се разкарат.По добре да дам 100 000 евро и да си взема къща в Кипър отколкото за тези пари да взема новото строителство в шопско....
2
2
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Ако искаш да ти уредя една във Видинско и да излиташ от панелката?
1
3
 
11
 
! Отговори
Обобщение преди 5 години
Никой не тегли ипотеки, никой не купува, предлагането си е същото и най-много се купуват къщи по селата за по 10 000лв.