Нападателят с вана в Торонто извикал на полицаите: Убийте ме!

25-годишният мъж бил асоциален, но абсолютно безвреден
24 апр 2018 09:00, Елка Василева
60

Снимка: Reuters

Мотивите на задържания 25-годишен Ален Минасян, който се вряза с ван в хора в Торонто, остават неизвестни. Мъжът е непознат на службите за сигурност. В момента на задържането му той размахвал предмет с лявата си ръка, изправен срещу полицай, който го държал на мушка, показват кадри в социалните мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от полицая. Мъжът не е бил въоръжен.

Очевидци разказват за ужаса, който са изпитали при вида на бързо движещия се ван. Очевидка разказва, че е видяла как жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.

Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна в Мюнстер.

Телевизия Глоубъл съобщава, че Минасян ще се яви днес в 10 ч. местно време (14 ч. по Гринуич) в съд в Торонто, за да чуе в какво е обвинен, предаде Ройтерс.

Още по темата

Кадри, заснети от минувач на момента на ареста на Минасян, показват, че той извикал на полицията: "Убийте ме" и насочил неидентифициран обект към полицай. Полицаят казал: "Не, легни на земята". Тогава заподозреният казал, че носи огнестрелно оръжие в джоба си, но полицаят му казал: "Не ми пука, легни долу", предаде Ройтерс.

Според бивши съученици на Минасян,  роден в Ричмънд Хилс - северно предградие на Торонто, той е посещавал в гимназията програма за ученици със специални потребности, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден".

Понятието "специални потребности" се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Страницата във Facebook на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека. До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Google има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян.

Водачът на вана е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес. Десет души загинаха, а 15 бяха ранени в резултат на врязването на превозното средство в хората.

"Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви Марк Сандърс, началникът на полицията на Торонто. Трагедията се разигра в момент, в който в града се провежда среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. Срещата продължава и днес, както е предвидено, съобщи канадският външен министър Кристия Фрийланд.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност", пише БТА.

Хронологията на събитията от вчера показва, че в 13,26 ч. местно време вчера полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица Йънг, една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър. В 13,52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж, близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част.

Първоначално полицията съобщаваше за до 10 прегазени хора. После властите изнесоха данни за 10 убити и за 15 ранени, от които четирима са в критично състояние и двама в сериозно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ ще оправдаят полицай, убил дете, което е размахвало пистолет-играчка, но в Канада няма такива работи. Тук за убийство прошка няма. Сега на този арменец, разбира се, ще му лепнат доживотна, но полицаят си е свършил работата повече от перфектно. И няма как друго да е, понеже тук многа трудно се става полицай, изпитите са жестоки. А за свободно притежание на оръжие и дума не може да става - само ловците, и те са длъжни да пренасят пушката в разглобен вид.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в Канада. И Канада, слава Богу, не е САЩ. Ако полицаят беше стрелял, 100% щяха да го осъдят и да го лежи. Тук могат да стрелят само ако наистина е крайно наложително. Ако заподозреният не е въоръжен и се опитва да бяга - в никакъв случай, трябва да го хванат по друг начин. Не може като в САЩ при най-малко неподчинение да вади патлака и да го използва. Имаме си много бивши полицаи в затвора, затова че са стреляли, без да е необходимо.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Респект за канадския полицай! Това се казва професионализъм и невъзмутимо хладнокръвие и е успял напълно да елиминира нападателя, запазвайки го жив за следствието! Ако беше наш полицай, при споменаване на огнестрелно оръжие, щеше да стреля на поразия, а онзи - Не ми пука, легни! Хахаха Направо като в холивудските екшъни! Ако и наште полицаи бяха толкова интелигентни и овладяни психически, цена нямаше да имат
45
1
 
1
 
! Отговори
младен преди 5 години
2-ра и 7-*** снимка - а ние си мислихме че само в БГ е един прави нещо и 10 гледат5-та снимка - цивреща бяла толерастка и нейният още по "бял" приятел с поглед и мисъл "ах...аз ще го направя по добре. Ще гътна поне 20 човека"Модерен свят и толерастия до шия а!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи защо си мислиш,че в България няма такива неща?Защото медиите не са казали.Много преди в Европа да се случи,в Сливен един беше отнесъл трима човека с колата си от спирка и рани хора.Но дори не обявиха кой е.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фамилията му ми се струва,че е арменска.А какъв е мотивът му?Защо нищо не казват?Не вярвам просто ей така,защото му е щукнало,да го е извършил.Или не искат да кажат мотива и затова го изкарват луд.
42
7
 
4
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
Язък, толкова лаехте срещу мюсулманите, пак излезе някой бледолик юдейо-християнин! Но забележете, той не е обявен за терорист, а за психично болен. Ето как се квалифицира кой е терорист и кой не - ако е мюсулманин и дори по погрешка да настъпи крака на бабичка в претъпкан трамвай, той е радикализиран ислямистки терорист! Ако е бледолик юдейо-християнин, дори да е написал расистки манифест от 4 хиляди страници и хладнокръвно убил десетки хора в продължение на часове, той е ... психично болен.
41
2
 
1
 
! Отговори
Циник до Пустиняка преди 5 години
Орисията ти е такава - да си селяндyр... не селянин - защото това са полезни на околните хора - тояжке селска - преди да се "изходиш" ( както винаги неподготвен ) - хубяво е да прочетеш - цялата предишна конверсация!.*** къдети толкова съобразителност в един провинциялен мишок.Ако си беше направил труда да прочетеш - щеше да видиш ( макарче се съмнявам дали щеше да разбереш ), че никъде - не съм писал - за религиозните убеждения на сбърканяка. Иначе те разбирам - още ти държи влага !
40
4
 
5
 
! Отговори
Циник до Османа преди 5 години
Мда.... като повечето индигенни ( потърси в тъллковния речник какво означава думата ) племена - с ниска култура , и първобитни потребности - педофилните представители на исляма - правят единственото, което могат - да се множат! Типичен белег - на арабскоафриканските държави.
39
7
 
2
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Гнъсна религия? Меркел каза, че ислямът е неделима част от Германия,това е бъдещето на Германия.Най-разпространеното в DE име до 15 год. възраст е Мохамед! Един ден това ще е земя на мюсюлманите,неизбежно е.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понятието "асоциален" изключва понятието "безвреден"! Кой го решава това и може ли да го гарантира?
37
2
 
3
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Предния ми коментар е до Османа и алахогъзника с коментар 33
36
5
 
8
 
! Отговори
Циник до 33 и 35 преди 5 години
Голтаци...мен не ме мислете !Гонете козите из кърджалийските къшли, и бийте двупръсти чела в пода на джамията!Света щеше да е по-светло и приветливо място без гнъсната ви религия.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и някой наш ганьовец да е полетял в мелето.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност","На това му казвам "типичен западен пy тьо". Не било атентат в оня смисъл на думата, ами в някакъв друг смисъл. Отгледай си топки и наречи нещата с истинските им имена бе, какво го увърташ като ученичка?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна в Мюнстер."Напомня да- имаше същите oлигoфренски шаблони на лидера на пострадалата страна "нашите мисли са с жертвите" и пак нападателят не беше обявен за терорист, а за психичноболен.
32
9
 
7
 
! Отговори
Osman преди 5 години
***,немският няма да ти трябва.Започни да учиш турски,арабски или африкански,защото това са езиците на които ще се говори в Германия.След 10 години,ако не си ги научил,няма да можеш да си поискаш хляб.Анадъмо?
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Циниk до Османами що турците с които работиш не искат да гороворят с теб а постоянно клечиш тук в интернет да просиш внимание и социалиен живот и да се доказваш.
30
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е бита карта!
29
1
 
2
 
! Отговори
името ... преди 5 години
не е АЛЕН ..............ALEK MINASSIAN