Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!

Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно членство
Обновена: 25 апр 2018 14:03 | 25 апр 2018 13:37, Бойчо Попов
94
Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!
Владислав Горанов. Снимка: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

В много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България постави – до средата на годината да подаде молба за членство в "чакалнята на еврозоната", казва в интервю за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов.

"Нашето разбиране е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече подобно решение. Още повече, че има и консенсус в обществото".

Според Горанов опитът за неравнопоставено отношение и поставяне на предварителни условия към България за подобно членство не е в съответствие с един от основните принципи в договора за функциониране на Европейския съюз: за еднакво третиране на държавите членки.

"И ние не можем да приемем за честна позицията на този, който казва: изпълнявате критериите, но нямате място в ERM II и еврозоната. Ние сме поели ангажимент за членство в нея още при присъединяването си към Европейския съюз, и това е въпрос само на време и изпълнение на критериите. А нашето разбиране е, че тези критерии са изпълнени", поясни още Горанов.

"Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на практика в преддверието, само с членството в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се приеме за непълноценно членство. Можем да ги разглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния", казва още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
25
 
! Отговори
Ползи да искаш преди 5 години
Горанов, искаш ли да ти дам една голяма полза ?
2
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на крадливи политици, че ще стане по-добре с еврото.
1
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще дойдат руските *** да ви обяснят колко е лошото евро и че рублата е велика