Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!

Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно членство
Обновена: 25 апр 2018 14:03 | 25 апр 2018 13:37, Бойчо Попов
94
Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!
Владислав Горанов. Снимка: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

В много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България постави – до средата на годината да подаде молба за членство в "чакалнята на еврозоната", казва в интервю за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов.

"Нашето разбиране е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече подобно решение. Още повече, че има и консенсус в обществото".

Според Горанов опитът за неравнопоставено отношение и поставяне на предварителни условия към България за подобно членство не е в съответствие с един от основните принципи в договора за функциониране на Европейския съюз: за еднакво третиране на държавите членки.

"И ние не можем да приемем за честна позицията на този, който казва: изпълнявате критериите, но нямате място в ERM II и еврозоната. Ние сме поели ангажимент за членство в нея още при присъединяването си към Европейския съюз, и това е въпрос само на време и изпълнение на критериите. А нашето разбиране е, че тези критерии са изпълнени", поясни още Горанов.

"Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на практика в преддверието, само с членството в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се приеме за непълноценно членство. Можем да ги разглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния", казва още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Щом Горанов настоява преди 5 години
В никакъв случай в Шенген!!!! Ясно е,чия ще е ползата от натискането..
82
0
 
4
 
! Отговори
ох леле мале преди 5 години
на някои вероятно ще им донесе ползи-най-малкото ще си узаконят откраднатите евра и накупените имоти по Средиземноморието, а на обикновения българин-още по-голяма мизерия...я сметнете една средна пенсия от 250 лв.колко ще е в евро? Във всички страни които напоследък приеха еврото цените скочиха двойно напр.в Балтийските страни сега е по-скъпо отколкото в Германия при средни заплати от 550 /в Литва/ до 700 евро в Естония.
81
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
колкото ползи ни донесе нато ес и сета толкова ще бьдат и от еврото
80
1
 
7
 
! Отговори
Сигурно е така преди 5 години
Г-н Горанов и аз мисля, че ще ви донесе ползи. Въпросът, който ние си задаваме обаче е: А на нас какво ще ни донесе (разбирай - вземе) въвеждането на еврото?
79
1
 
4
 
! Отговори
One more time преди 5 години
Лъже наглият!
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти акъл не ни давай,опитай се да въведеш еврото в Англия или Швейцария.Откъде на къде ще им плащаме задълженията на европейските държави,българите мизерстват и да приемат чужди дългове,ай сектир!
77
11
 
5
 
! Отговори
тита преди 5 години
Еврото е втората най-популярна валута в света след долара, в международен план кой го интересува лева ни, а не може да се капсаловаме, все пак търгуваме с другите страни.
76
8
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Някои ползи ще донесе - да, но не само ползи. Всичко има плюсове и минуси. Една от ползите е за икономиката, биха дошли повече чужди инвеститори, за туризма - също, туристите няма да обменят валути, за финансите - ще има контрол от Европа и няма да има грабежи като КТБ. Първоначално цените ще бъдат в лева и до тях в евро, така че кой знае какво поскъпване няма да има.
75
0
 
6
 
! Отговори
Яни преди 5 години
До 71Оффф ти България с Швейцария ли сравняваш бе, я се ощипи, май бълнуваш нещо.
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България отива в чакалнята на Еврозоната, а чакалите от герп чакат да им падне резерва на валутния борд в евро. Обикалят го на глутници като чакали и вият...за ползата.
73
8
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
-Обяснявам за такива като тебе. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни.
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ивановОбяснявам за такива като тебе. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономик
71
2
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До подръжниците на ЛЕВА.Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. ..
70
4
 
6
 
! Отговори
иванов преди 5 години
До Анонимен Господин Анонимен напиши си името бе! Напиши едно фалшиво име, но не ти стиска!!! Сега по темата: В България по-малък процент от населението иска евро за национална валута. Ти като го искаш *** в Германия и си живей. Но болшинството не го искат защото в следващите 20 години ще ни се стъжни. Един хляб - 1 евро, а 1000 лева заплата - 500 евро! Как ще се живее?????Референдум трябва!!!
69
3
 
12
 
! Отговори
иванов преди 5 години
Полза от еврото - измама. Сега сме във валутен борд и има някаква финансова дисциплина. Лева е привързан към еврото. Какъв е зора? Финансовите бандити искат да ограбят още един път натрупаното след 97 година национално богатство. Да кажат - извинявайте сгрешихме но, за още 20-тина години дано се съвземете. И най-важното България губи и колкото суверенитет и е останал. За финансовите и други акули няма борд, няма спирачка - има лапачка. Защо Швейцария не влезе първа, а после ние?
68
0
 
12
 
! Отговори
pravomira преди 5 години
Той, другарят Горанов, като пионерско комсомолски възпитаник, блее за честност някаква си?!? В търговията и в паричните сделки се употребяват други думи. Трябва да му се смени флашката! Веднага, иначе ще твори още нелепици,
67
1
 
8
 
! Отговори
правомира преди 5 години
До АнонименТова лев равен на евро не го сънувай даже, щото е невъзможно. Магарето го канят на свадба, за да носи дисагите, нали. В тази парична общност ние сме най малко интересните, силата ни е в горедолу колибливата политика и в поддръжката, която имаме от швабите. ( спомени от миналия век!)
66
2
 
7
 
! Отговори
праомира преди 5 години
До АнонименПолзата от еврото е, в обмяната, покупателната стойност ще е два пъти по малка, пример доматите ако са 2 лева , ще станат 2 евро, но заплатата, ако е 500 лева, ще бъде 250 евро, това е на първо време и това го живяхме на живо вече. Докато се свикне 1 до две години , после цените ще се вдигнат , на храните имам пред вид и ще се храним с макдоналските повръшни, а заплатите няма да мръднат, защото няма откъде. Тогава обмяната ще е две евро за лев според покупателната стойност. Значи кил
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствените които имат полза от това БГ да не влезе в Шенген и Еврозоната са ***. А Стефан Софиянски преди 2 месеца в панорама обясни как точно може да стане номера и БГ да влезе в Еврото с марж 1:1 евро лев. Но това изиства БГ да скъса с МВФ и борда и промени курса политически. Човека вече веднъж ни извади от *** през 97 г. Пак може да го направи но Работодателите на ЦвЦв и ББ не дават, защото това ще извади БГ резерва от ФЕД и ще го прехвърли в ЕЦБ на момента. Така, че ...
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно разсъждава човека. Еврото и шенген ще донесе на управляващите много ползи, но за народа ползи едва ли ще има.