Кошмарът за Русия: Събитията при съюзника Армения

Москва вижда в протестите в съседни страни заплаха за себе си
25 апр 2018 22:51, Елка Василева
115
Кошмарът за Русия: Събитията при съюзника Армения
Снимка: архив, Reuters

Масовите протести в Армения принудиха премиера Серж Саркисян да подаде оставка няма и седмица, след като беше избран на поста. За щастие смяната на властта се извърши по безкръвен път.

Изглежда е бил непълен списъкът с революции в постсъветското пространство, пише Дойче веле. След Грузия през 2003 г., Украйна през 2004 г. и 2014 г. и Киргизстан през 2005 г. масовите протести и в Армения доведоха до промени във властта - министър-председателят Серж Саркисян изненадващо подаде оставка в понеделник. Часове преди това се появиха информации, че войници се били присъединили към протестиращите.

За временно изпълняващ длъжността е избран досегашният вицепремиер Карен Карапетян.

Какво предизвика оставката?

63-годишният Серж Саркисян се задържа на премиерския пост по-малко от седмица. След два президентски мандата, продължили от 2008 до 2018 година, като премиер Саркисян се надяваше да продължи да управлява бившата съветска република в Южен Кавказ. Почвата за това беше подготвена от него още през 2015 година, когато след референдум Армения беше обявена за парламентарна република. Тогава Саркисян обещаваше, че няма да се кандидатира, но въпреки това го стори. Което сега се оказва пагубно за него.

Още по темата

За ръководителката на бюрото на близката до Зелените фондация "Хайнрих Бьол" в Южен Кавказ Нино Леява оставката е следствие от масовите протести на арменските граждани - не само в столицата Ереван. "От години расте недоволството на хората от системата Саркисян и от Републиканската партия", казва тя за Дойче веле.

Президентът и партията му се опитаха чрез конституционна реформа да "променят политическата система така, че да може Саркисян да продължи да управлява". И това доведе до масовите протести, твърди Нино Леява.

Ролята на Пашинян

Напрежението в Армения обаче не е от вчера. Още при първия избор на Саркисян за президент през 2008 г. се стигна до размирици, които бързо бяха потушени със сила. Тогава загинаха 10 души. През 2015 година арменците отново масово излязоха да протестират - този път срещу високите цени на тока. При това с успех: президентът отмени мярката.

Сегашното протестно движение, което доведе до смяна на властта след протести, продължили 11 дни, възникна като реакция срещу бедността и корупцията. А изборът на Серж Саркисян за премиер само ускори процеса.

Опозиционният лидер Никол Пашинян, който е бивш журналист и настоящ депутат, беше арестуван и след това освободен. В неделя той се срещна за кратко със Саркисян, в което наблюдателите видяха предвестник на предстоящи промени в управлението. На срещата, продължила само 3 минути, 42-годишният Пашинян е казал на премиера, че е дошъл да говори с него за оставката му. Саркисян определил това като изнудване и напуснал срещата. Но на следващия ден той все пак подаде оставка.

Кошмарен сценарий за Русия

Събитията в Армения са истински кошмар за Русия. От години насам Москва наблюдава със загриженост масовите протести в съседните страни и вижда в тях основно две неща: намеса на Запада и заплаха за себе си. От гледна точка на Москва е тревожно, че това сега се случва тъкмо в Армения, която е близък съюзник на Русия в постсъветското пространство.

"Оставката на един политик, който искаше да остане на власт още дълги години, е плесница за външната политика на Москва. Армения е един от най-важните съюзници на Русия", коментира пред ДВ руският журналист Константин Егерт. Според него Кремъл вероятно е оценил погрешно протестните настроения в Армения.

Първата реакция на Москва беше много предпазлива: не чухме квалификации за държавен преврат, както руски политици често наричат събитията в една Украйна, например. Председателят на парламента Вячеслав Володин дори заяви, че оставката на Саркисян си е вътрешна работа на Армения. Председателят на комисията за външна политика към Държавната Дума Леонид Слуцкий пък увери, че Русия и Армения ще си останат стратегически съюзници.

Идат ли нови избори?

Никой не знае как ще се развият сега нещата. Нино Леява прогнозира дълги преговори с Републиканската партия, тъй като трябва да бъдат проведени предсрочни избори. Като цяло обаче тя вижда случващото се в положителна светлина - като "стъпка към по-нататъшната демократизация на страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
19
 
16
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Ще им се на лицемерите в Армения да стане като в Украйна, ама няма как да мине номера там. Армения, като България е освободена от турците от Русия, но за разлика от България, Армения е и ще е вечно признателна за това. Ферщейн?
36
17
 
15
 
! Отговори
Мъка по руски преди 5 години
Няма по голямо наказание от това , на злато да седиш и ряпа да ядеш , а руснаците даже и ряпата изпиха.Знаете ли как наричат руснаците по цял свят-голтаци.
35
5
 
14
 
! Отговори
До Илия преди 5 години
А кой е спасил Македония от потурчване , защо караш Левски и Раковски да се въртят в гробовете си от срам , нищожество българоубийско.Срам нямаш ли бе , те си проляха кръвта , а ти се гавриш с памета им.
34
9
 
9
 
! Отговори
Трак до Димо преди 5 години
Възраждането на България започна и скоро червените олигарси ще фалират.Ако България не се махне от ЕС , до 10 или 15 години всичко ще се оправи.Просто в глобална икономика , няма място за парашутисти в червено.
33
8
 
13
 
! Отговори
Трак до Илия преди 5 години
При 32 процента руски собственици на българската икономика , да твърдиш , че Русия не ни се бъркала е просто нагло или смешно.Колко олигарси у нас работят за ЕС- точно нула.
32
13
 
12
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До Димо Странжата!!Армения и Грузия са спасени от потурчване ,знаеш ли от кого!Та Русия не им е пречка да си правят в държавата каквото си поискат!Това е така вече и с България!Да се оправдава топотията на едно общество -няма причина!Ами да видим защо чехи, унгарци ,поляци словенци не се оплакват от Русия!Дори и поляците когато го правят това с цел да им пуснат гювече Запада ,го правят тактично и без тъпащини от наш характер
31
7
 
9
 
! Отговори
Трак до 777 преди 5 години
А когато си мечтаеше за 100 долара заплата през 1996г друга песен пееше , нали умнико.
30
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Протестите не са с анти-Руски мотив, но дори и да бяха... къде ще иде Армения, в ЕС или НАТО... !? САЩ може да решат да ги ползват като военна-база, но Арменците бързо ще разберат че полза (отново ) ще имат само Американците...Доста ще почакат слънцето да ги огрее от запад...! Поне колкото нас ще почакат, и Американски визи ще почакат и инвестиции...
29
17
 
15
 
! Отговори
пророка Олег преди 5 години
изключително м***лоумни коментари против русия - нищо ново. Капанът на Запада е следният : умело опаковане на л***йняната им демокрация и аналционизъм в един лъскав целуфан. Всички ние се хванахме , особенно пък тия на които им платиха с напечатани хартийки. Ама тия хартийки са напоени с кръвта на Ирак, Либия , Афганистан, Сирия , Гренада, Намибия, Виетнам, Сърбия и т.н. Ама важното е че не сме ние нали , какво ни пука за другите. Докато не дойде до нас, тогава ще цвилим на умряло........
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не струваше арменската революция на запада защото не беше платена от него. Това си беше акция на Кремъл. Както видяхте от там не дойде никаква реакция на уж "спонтанните" протести. Просто беше изпробвано как ще реагира Западът, но той не се хвана.
27
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майдана в Киев струваше на САЩ 5 милиарда.Колко им струва арменската революция?Нашите протестърчета май се продадоха най-евтино.
26
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такааа радосттаа от "победата" в сирия ...замлъква. Шах и Мат с пешката. Армения вече е западна, а ресурса на русияя е в Сирия и може само да гледа от страни :))))
25
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда руснака проумя с плоския си мозък че нещата не стават със снайперисти по покривите и безразборна стрелба срещу протестиращите, тактика приложена най-напред в Сирия, а после в Украйна. Тази тактика доведе до кървави изстъпления, множество ненужни жертви и огромни дипломатически загуби за Русия. Сега руснака явно залага на някаква друга тактика, точно каква е неясно още, но скоро ще я разберем. Предполагам че ще е някаква нова руска мpъсотия измислена на Лубянка и одобрена от Путин.
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армения е прекалено малка за да бъде обект на привнесена отвън "демокрация".Освен това там е изкоренена всякаква наченка на опозиция по ред причини с които няма да ви занимавам сега. Няма никакви условия за някакъв вид майданян. Поради това всичко прилича на режисирана от Кремъл акция. След 11 дена без никакъв интерес от запада акцията беше прекратена само за минути.
23
17
 
20
 
! Отговори
Трак до рублофили преди 5 години
Добре де , защо след като интернет е американска машина за промиване на мозаци(по ваши думи) вие масово го ползвате.Я бързо към Москва и после за северна Корея , че скоро от русофили ще станете мизерофили.
22
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния американски Майдан
21
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майданян няма да има.Опитаха руснаците да имитират някаква арменска пролет за да видят дали Западът ще клъвне и дали ще подкрепи протестите, но уви. Опитът за отклоняване на вниманието не мина. Подозирам, че нещо се готви другаде, я в Приднестровието, я в Абхазия. Толкова станаха прозрачни в Кремъл...
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И наш Серж се кълнеше, че няма да ходи в Брюксел, но отиде, както за човечност и справедливост, но си го търпяхме и търпим да ни се подиграва от Брюксел, да се либи с гражданина Зидаров. Браво на арменците, че не допуснаха Серж да им се подиграва.
19
21
 
19
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Няма народ на този свят , който да не се бунтува срещу руските вампири.
18
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Путин Еврозията е конгломерат от войнички, майданчета и замразени конфлктчета !