Кошмарът за Русия: Събитията при съюзника Армения

Москва вижда в протестите в съседни страни заплаха за себе си
25 апр 2018 22:51, Елка Василева
115
Кошмарът за Русия: Събитията при съюзника Армения
Снимка: архив, Reuters

Масовите протести в Армения принудиха премиера Серж Саркисян да подаде оставка няма и седмица, след като беше избран на поста. За щастие смяната на властта се извърши по безкръвен път.

Изглежда е бил непълен списъкът с революции в постсъветското пространство, пише Дойче веле. След Грузия през 2003 г., Украйна през 2004 г. и 2014 г. и Киргизстан през 2005 г. масовите протести и в Армения доведоха до промени във властта - министър-председателят Серж Саркисян изненадващо подаде оставка в понеделник. Часове преди това се появиха информации, че войници се били присъединили към протестиращите.

За временно изпълняващ длъжността е избран досегашният вицепремиер Карен Карапетян.

Какво предизвика оставката?

63-годишният Серж Саркисян се задържа на премиерския пост по-малко от седмица. След два президентски мандата, продължили от 2008 до 2018 година, като премиер Саркисян се надяваше да продължи да управлява бившата съветска република в Южен Кавказ. Почвата за това беше подготвена от него още през 2015 година, когато след референдум Армения беше обявена за парламентарна република. Тогава Саркисян обещаваше, че няма да се кандидатира, но въпреки това го стори. Което сега се оказва пагубно за него.

Още по темата

За ръководителката на бюрото на близката до Зелените фондация "Хайнрих Бьол" в Южен Кавказ Нино Леява оставката е следствие от масовите протести на арменските граждани - не само в столицата Ереван. "От години расте недоволството на хората от системата Саркисян и от Републиканската партия", казва тя за Дойче веле.

Президентът и партията му се опитаха чрез конституционна реформа да "променят политическата система така, че да може Саркисян да продължи да управлява". И това доведе до масовите протести, твърди Нино Леява.

Ролята на Пашинян

Напрежението в Армения обаче не е от вчера. Още при първия избор на Саркисян за президент през 2008 г. се стигна до размирици, които бързо бяха потушени със сила. Тогава загинаха 10 души. През 2015 година арменците отново масово излязоха да протестират - този път срещу високите цени на тока. При това с успех: президентът отмени мярката.

Сегашното протестно движение, което доведе до смяна на властта след протести, продължили 11 дни, възникна като реакция срещу бедността и корупцията. А изборът на Серж Саркисян за премиер само ускори процеса.

Опозиционният лидер Никол Пашинян, който е бивш журналист и настоящ депутат, беше арестуван и след това освободен. В неделя той се срещна за кратко със Саркисян, в което наблюдателите видяха предвестник на предстоящи промени в управлението. На срещата, продължила само 3 минути, 42-годишният Пашинян е казал на премиера, че е дошъл да говори с него за оставката му. Саркисян определил това като изнудване и напуснал срещата. Но на следващия ден той все пак подаде оставка.

Кошмарен сценарий за Русия

Събитията в Армения са истински кошмар за Русия. От години насам Москва наблюдава със загриженост масовите протести в съседните страни и вижда в тях основно две неща: намеса на Запада и заплаха за себе си. От гледна точка на Москва е тревожно, че това сега се случва тъкмо в Армения, която е близък съюзник на Русия в постсъветското пространство.

"Оставката на един политик, който искаше да остане на власт още дълги години, е плесница за външната политика на Москва. Армения е един от най-важните съюзници на Русия", коментира пред ДВ руският журналист Константин Егерт. Според него Кремъл вероятно е оценил погрешно протестните настроения в Армения.

Първата реакция на Москва беше много предпазлива: не чухме квалификации за държавен преврат, както руски политици често наричат събитията в една Украйна, например. Председателят на парламента Вячеслав Володин дори заяви, че оставката на Саркисян си е вътрешна работа на Армения. Председателят на комисията за външна политика към Държавната Дума Леонид Слуцкий пък увери, че Русия и Армения ще си останат стратегически съюзници.

Идат ли нови избори?

Никой не знае как ще се развият сега нещата. Нино Леява прогнозира дълги преговори с Републиканската партия, тъй като трябва да бъдат проведени предсрочни избори. Като цяло обаче тя вижда случващото се в положителна светлина - като "стъпка към по-нататъшната демократизация на страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
0
 
! Отговори
м-да преди 5 години
Всъщност коварството на Русия е къде по-ефективно в Армения и Сирия отколкото у нас.
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арменците ако тръгнат по нашия път - да стават НАТО-вци и да се дърпат от Русия и са мъртви до един! Геноцида от началото на миналия век ще им бъде като розов сън. За нагорни Карабах, Азербайджан и Турция ще ги изядат с парцалите в момента, в който ги усетят, че не са под крилото на Матушка Русь. Даже ИД в Сирия няма да е извършвала такива зверства, каквито ще им сътворят двете мюсЛИмански държавици.
75
4
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Арменците протестират срещу бедност и корупция.А у нас такива неща няма-няма корупция,няма бедност.
74
3
 
7
 
! Отговори
What if... преди 5 години
"Работническо дело", пардон - Дойче веле пак избухна в пропаганден патос :) :) :) В момента, който Армения скъса отношенията си с Русия, Азърбейджан ще вкара войските си в Нагорни Карабах. Така, че е рано да се отписват руско-арменските отношения :)
73
2
 
0
 
! Отговори
Байчото преди 5 години
До До 58Всъщност не са равнопоставени, по-скоро единия език е претърпял еволюция а другия - не. Все едно да слушаш езика на Банатските или Българите от Бесарабия. В този език между две съгласни се произнася "Ъ".....
72
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ka'*** много го е страх да не се случи същото и в роССия. Нищо че го "избраха" с около 80%.
71
18
 
8
 
! Отговори
свобода на народа преди 5 години
пореден демократичен шут на руската диктатура
70
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАрменците и те като нас, без Русия цялата икономика и пройзводство загива, но ритат за демокрация без да имат "plan B", ЕЙ, това вие комунистите ще умрете по по гръб не падате - давай все така заблудений юроде
69
6
 
10
 
! Отговори
гого преди 5 години
и днес една групичка клишета тръшка. Дори и представа си нямат какво реално става там и че проруската върхушка сменя вождовете. На западните медии им е изгодно да показват един като онзи нашия протестър Петното и раздувките почват. Хайде порадвайте се и другата седмица пак да поговорим...
68
5
 
14
 
! Отговори
До №58 преди 5 години
До 123Умнико, ЦРУ са ангелчета с крилца и нимбички на русите къдри! В този случай най-вероятно на хората им писна от Серж САРГСЯН (не Саркисян, той е в Пловдив, а онзи, бащата на Шер, за него не знам). Това е, защото тъпунgелите преписват само от западни източници и не знаят, че има два равноправни арменски езика. Петросян - Бедросян, Акоп - Агоп, Геворг - Кеворк. Рано се радват тези, които мислят, че отношенията м/у РФ и Армения ще се влошат. И че в Гюмри ще се вее американското знаме. Кюр!
67
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И СЕГА ДА ЗАБРАНЯТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ- ДА ВИДЯТ У НАС- БСП ИМА НАЙ МНОГО СОЦИАЛИСТИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА И ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО ВИЖ В УСТАВ НА БСП ОТ 2.2017 Г- НАЧИ СОЦИТА КАПИТАЛИСТИ- Е НЕМА ТАКОВА ДРУГО ПО СВЕТА. Я ИМ ВИЖТЕ НА СОЦИТАТА ХОТЕЛИТЕ, ЗАВОДИТЕ- ПО СИГНАЛ НАРЯЗВАТ И СЪСИПВАТ- ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ РАЗБОЙНИЦИ.
66
9
 
24
 
! Отговори
поредните преди 5 години
***--И СЕГА --ЯКО ГЛАДУВАНЕ ГИ ЧАКА--ЗАВОДЧЕТАТА ЩЕ БЪДАД СЪСИПАНИ,ЗЕМЕДЕЛИЕТО УНИЩОЖЕНО--ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕМАХНАТО,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО--ПРЕКВАЛИФИЦИРАНО В МОРГИ...ХАХАХАХАХАХАХААА
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КОЙ ОРГАНИЗИРА ПРОТЕСТИТЕ В БГ ПРОЛЕТТА 2013 Г- КАЗВАТ НАРОДА НЕ ИСКА ББ ЗАЩОТО СМЕТКИТЕ ЗА ТОКА БИЛЕ ВИСОКИ, ДА ДЕ ОБАЧЕ СЛЕД ТОВА СЕ УВЕЛИЧИХА С 10% И НАРОДА СИ МЪЛЧИ..СТРАННИ РАБОТИ ДА СА ЧУДИ ЧОВЕК КОЙ КАКВО ОРГАНИЗИРА, САМО НЕ ИСКАМ МЪЛЧЕЛИВО ВЕЖЛИВИ, ЧЕ АМАН ОТ ТАКОВА СТРАННО ЧУДО. ДА СЕ ЧУДИ ЗАЩО НЯМА ЕВРОПЕЙЦИ ДА БЯГАТ НА ИЗТОК ДА БЪРШАТ КАФЕВИТЕ НЕЩА НА БАБИ, НО ОТ ИЗТОК КЪМ ЗАПАД Е ПЪТЕКА.
64
4
 
8
 
! Отговори
глас народен преди 5 години
всеки народ сам определя пътя на развитието си и никой няма право да го подтиска и му пречи
63
15
 
11
 
! Отговори
да преди 5 години
Списъка с "обичащите" Русия се увеличи с още един народ.
62
19
 
14
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Няма държава от източна Европа или от бившия СССР,която дори минимално да заплашва Русия.Става въпрос за малки държави (без Украйна.)Просто хората искат свобода и демокрация,по-малко корупция,прозрачност в управлението и отваряне към цивилизования свят.А руския диктатор,който днес е Путин,утре друг,но също тиранин и сатрап иска власт до живот.Но демокрацията означава мандатност и като му изтече времето слиза от поста и на диктатора се търси сметка за откраднатите милиарди и избитите противници
61
6
 
20
 
! Отговори
арменския поп преди 5 години
71 не ритат за никва демокрация, протеста е срещу Саркисян, никой няма намерение да дава властта на опозицията, а и те няма как и да я искат, като самия народ не ги ще. Това че на некви палячовци като пашинян му се привиждат некви неща, нищо не значи.
60
10
 
19
 
! Отговори
азер преди 5 години
е, време беше - сега азерите сме на ход - и нагорни карабах, и още 35% от армения ще си ги върнем, щото чичо доньо нема да си мръдне пръста за територията на армения, само ще им продаде скъпо и прескъпо оръжие и ще ги разцепи на партийки и фракцийки и ще ги зароби за вечност. щото сега и турция ще си разиграва кончето там-нали е и с русия и с сащ - ама ние ще спечелим
59
8
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
ХАХАХАХХА явно така са те взели в партията. Гледам разбираш ги нещата. Нали шефа ви кутев беше казал: "по полов път и по наследство". Явно ти си по първият начин. Нещо за новината да напишеш или опорните точки още ги няма.
58
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арменците и те като нас, без Русия цялата икономика и пройзводство загива, но ритат за демокрация без да имат "plan B",