Нежна ли е арменската революция, питат се в Русия

В Армения е единствената руска военна база в Закавказието
25 апр 2018 09:50, Елка Василева
49
Нежна ли е арменската революция, питат се в Русия
Снимка: Reuters

Събитията в Ереван рушат представата за кръвопролитен Майдан, създавана от руската пропаганда след смяната на властта в Украйна през 2014 г., пише "Ведомости". Нежната революция не е нещо страшно, твърди в заглавие вестникът.

В понеделник Серж Саркисян, който два петгодишни мандата бе президент на Армения, подаде оставка като премиер след двуседмични демонстрации заради обвинения, че е манипулирал конституцията, за да остане на власт.

Основният смисъл на арменските събития за Русия според "Ведомости" е "в начина, по който всичко това се възприема и коментира" в самата Русия. За разлика от "предвидимо възторжените, дори прекомерно оптимистични коментари" на руската опозиция, държавният елит в Русия реагира изненадващо.

Събитията в Ереван според общите критерии напълно отговарят на пропагандното определение за "майдан", но внезапно стана ясно, че руското ръководство ги смята за съвсем приемливи, едва ли не ги одобрява. Един легитимен, приятелски настроен към Русия министър-председател хвърли оставка под натиска на масови улични протести на радикалната опозиция - а руските власти внезапно предложиха да виждаме тук само "суверенна работа на тази държава", Армения, цитира изданието думи на Вячеслав Володин, председателя на Държавната дума.

Още по темата

За съжаление на Русия са й останали малко стратегически съюзници и истински приятели. И една от тези страни е Армения, заявява в интервю за "Комсомолская правда" арменският публицист и политолог Вартан Алоян.

Запитан защо Армения е важна за Русия и няма ли сега Ереван да обърне гръб на Москва, той напомня за общата религия, общото историческо минало, но и за това, че Русия държи в Армения единствената си военна база в Закавказието.

"Армения поддържа Асад в Сирия, защото там има голяма арменска диаспора. Армения има лобистки възможности чрез своите диаспори в Европа. Нашите интереси съвпадат по много точки. А за Армения Русия е главният гарант на мира в Карабах. Дотолкова тясно сме свързани помежду си, че това няма как да се промени, дори да има желание. Най-важното е народът. А той е настроен много положително към Русия", констатира експертът.

Серж Саркисян "само формално си тръгна сам. А според мен това все пак е революция. Свалихме и него, и неговото правителство. Свалихме едно иго, разбирате ли? И хората вече няма как да бъдат спрени", заявява за "Новая газета" арменският депутат опозиционер Арарат Мирзоян, съратник на протестния водач Никол Пашинян.

Вече никой в Армения "няма ресурси да тръгне срещу народа"; занапред "няма да има монополи и някакви привилегии", "ще има нови правила на играта", твърди той. Сегашните управляващи и монополите според него са "напълно деморализирани" и няма опасност от "контрапреврат".

Опозиционерът, който членува в руско-арменска междупарламентарна комисия, заявява, че "няма никаква неприязън към Русия, Путин и Кремъл". "Мисля, че Русия е наш стратегически партньор и мисля, че имаме някои проблеми, които ще решаваме", обобщава той.

Армения тепърва ще доказва колко е "нежна" нейната революция. Предизвикателствата пред Ереван не са изчезнали с отстраняването на Саркисян от властта, посочва "Независимая газета".

Според вестника "опозицията малко е избързала, провъзгласявайки победа". Саркисян остава лидер на Републиканската партия, а тя, освен че има мнозинство в парламента, фактически контролира и цялата арменска икономика. Оттеглянето на Саркисян далеч не означава промяна в олигархичния държавен строй, чиито изкуствени и крайно жестоки монополи във всички сфери и браншове доведоха хората до отчаяние, пише изданието.

Демографският отлив - официално почти половин милион души, а на практика вероятно по-голям, би бил сериозен удар за всяка малка държава, а за тримилионна Армения е почти катастрофа. Да припомним и съобщението от Нагорни Карабах, че азербайджански сили се събират на разграничителната линия между страните в конфликта, допълва "Независимая газета".

Като цяло ситуацията в Армения се развива в рамките на закона, "без груби престъпления", пише "Взгляд".

"Формално не е станала никаква революция, нито преврат. За разлика от Украйна (. . .) Арменските силови структури не бяха включени в конфронтацията. Не им се наложи да правят мъчителен избор между законната власт и бунтовниците. Сега в Армения изглежда предстои преход на властта под формата на преговори, се казва в статията.

Дори опозицията в крайна сметка да дойде на власт, не бива да очакваме Армения да се разцепи или рязко да смени курса, насочвайки се вместо на Изток, на Запад. В Армения няма явни разногласия в обществото на тема кое е по-доброто - Европейският или Евразийският съюз, дали страната да се ориентира към Запада или към Изтока. Дори и най-прозападният политик не би настоявал за скъсване с Москва, добавя "Взгляд".

Във вчерашното годишно обръщение към депутатите в Беларус президентът Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., неведнъж спомена Армения. Той не пропусна да разкритикува Евразийския икономически съюз, отбелязва "Комерсант".

Според беларуския лидер дестабилизацията в Армения била предизвикана от ЕврАзИС, който вдигнал цените на горивата. ЕврАзИС е международно икономическо обединение, в което участват Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан.

"Не зависеше ли това от нас, не зависеше ли от Русия? Така, един по един, просто ще ни избият, в най-добрия случай просто ще ни издърпат от този съюз", предупредил президентът на Беларус, но подчертал, че "изключително трудната международна обстановка многократно повишава ценността на партньорството помежду ни".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До П.Петров: Много целенасочено и опростено противопоставяне между борбата за граждански права на *** в САЩ от една страна, и това, което ставало у нас по същото време от друга. Но всеки преценява според възможностите си. *** между другото са се борили за елементарни права, които са им били отказвани - да учат с белите, да няма заведения само за бели и т.н. По същото време се водеше и войната във Виетнам - тонове отровни химикали изсипаха там.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АРМЕНСКИТЕ ПРОТЕСТИ СА УЧИТИВИ!
40
6
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 37Като добавиш , че докато *** са се борили за граждански права, руснаците са живели в социализъм и в огромното си мнозинство са се учили да "връзват връзките" на червените си господари, става съвсем ясно, защо народопсихологията им е по-назад от тази на обитаващите американските гета.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и украинската революция беше много позитивно оценена от Европа и САЩ. Украинците цъфнаха и вързаха оттогава.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Серж САРГСЯН! Арменците имат два равноправни литературни езика. Тигран Петросян - Дикран Бедросян, Геворг - Кеворк, Мартирос - Мардирос, Акоп- Агоп и т.н.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.ПетровП. ***, руснаците не са крепостни селяни, откакто Царь Освободитель - Н.В. Александър II издаде декрет през 1861 г. за премахване на крепостничеството. Горе-долу по това време в Съединените щати се е водила войната между Севера и Юга за премахване на робството.Простотията не е повод за хвалене...
36
0
 
3
 
! Отговори
До юбералес преди 5 години
унтераллес, не се прави на голям политик! Лукашенко е дърт комунист, който държи нещата в ръцете си. Голям хитрец и опортюнист. Щеше да прави обща държава с РФ и веднага се обърна на 180о. Даде на руснаците две летища, продаваше им МАЗ-ове за тежките ракети. После флирт с Киев. Армения си няма приятели. Може да разчита единствено на Русия. А тя лавира, хем да е добре с тях, хем - с Азербайджан. Ами така се прави политика!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майданян по арменски. Имитираме някакви протести за да видим кой от западните балъци ще ни се върже и ще реши да развърже кесията за да ги подпомогне финансово. Иначе армянухите пак ще си кацнат на руския. Нямат друг избор. От ляво, дясно и отдолу ги чакат азерския, грузинския и турския. Все чепати.
34
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералесНе колега щяха да са живи хората разстреляни на Майдана и Беркутите изгорени от коктейли Моло тов и разстреляни на Майдана.Донбас се вдигна на въстание не заради самата смяна на властта в Киев а защото НАЦ(Национални по име иначе НАЦИСКИ по същност командвани от ОЛИГАРСИ) батальони изземваха властта област по област - населено място по населено място като "уволняваха" практически Милицията и месната власт. И това съпроводено с репресии срещу всички недоволни и протестиращи.
33
2
 
2
 
! Отговори
Дизайнеро преди 5 години
До Арменският попМислииш ли ,че Русия ще остави да и се оголи Южния фланг?Другия вариянт е да има сделка Армения за САЩ ,Сирия за Русия....
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЗИ ДНИ В КИТАЙ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ОТ ОГРОМНО СВЕТОВНО ЗНАЧЕНИЕ.ТАМ БЕШЕ ПРОВЕДЕНА СРЕЩА НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ШОС НА КОЯТО УЧАСТВАХА ВЪНШНИТЕ И ВОЕННИ МИНИСТРИ НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.НА ТАЗИ СРЕЩА БЯХА ПОДПИСАНИ ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ СПОРЕД КОИТО СТРАНИТЕ ЧЛЕНУВАЩИ В ШОС СЪЗДАВАТ ОБЩО ИКОНОМИЧЕСКО И ВОЕННО ОТБРАНИТЕЛНО ПРОСТРАНСТВО .КАКТО ПИСАХА ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ НАТО ВЕЧЕ ИМА СВОЯ КОНКУРЕНТ. ЕВРЕЙСКИТЕ*** ДРАСКАЩИ ТУК,ЧЕ РУСИЯ БИЛА(САМА) ДА ПРОВЕРЯТ КОИ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНУВАТ В ШОС.
31
0
 
6
 
! Отговори
Сиромахов преди 5 години
В Армения са много зле хората бягат през глава само в Турция има над 40 000 нелегално пребиваващи арменци.В България са около 5000 с неясен статут работят всичко за пари.Не са като наще арменци само златари и доктори...
30
9
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Ако и Янукович бе подал оставка на 11 ден от протестите в Киев, щяха да са живи около 10 000 души.
29
19
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 5 години
Арменците трябва да доведат нещата до край. Вън руския окупатор за да им е мирна страната.
28
1
 
11
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Арменците и евреите са най- старите врагове в историята на Земята.Враждата им е на над 2000 години........
27
2
 
9
 
! Отговори
УВО 02 преди 5 години
Терориста в Торонто се оказа арменец.Разбир се не се заговори за арменски тероризъм .Когато не е арабин не е интересно...
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата анти руска кампания започната от САЩ и запада е заради подлото и алчно юдейско племенце,но съвсем скоро всичко ще си дойде на мястото защото на Русия ще и писне и накрая като въоръжи Иран и Хизбула с модерни балестични и ядрени ракети и сама Русия разположи в Сирия и насочи ядрени ракети към змийското гнездо Израел и гледайте как набързо и САЩ , ингилизия,запада и ч*футите ще запеят друга песен и набързо ще се кротнат..
25
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Като видим скоро арменци да идват да работят в хотелите по морето и ще си направим крайния извод, дали е било като в Украйна.
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЧЕРА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА ИСРАЛ -АВИГДОР ЛИБЕРМАН ОБЯВИ,ЧЕ ИСРАЛ ЩЕ УДАРИ ПО СИСТЕМИТЕ С -300 КОИТО РУСИЯ ЩЕ ДОСТАВИ НА ИЗРАЕЛ.АВИГДОР ЛИБЕРМАН ЗАЯВИ ,ЧЕ ЕВРЕЙСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕ ИЗПОЛЗВА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ СИ СРЕЩУ РУСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В СИРИЯ.НА ТОВА ЦИОНИСТКО КВИЧЕНЕ РУСКИЯ ГЕНЕЛАЛ ГЕРАСИМОВ ОБЯВИ,ЧЕ ИСРАЛ; Е ПРЕКАЛЕНО МАЛКА И НЕЗНАЧИТЕЛНА СТРАНА ТА РУСИЯ ДА И ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ,НО АКО ИЗРАЕЛЦИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ЗАИГРАВАТ С ТЪРПЕНИЕТО НА РУСИЯ,ТО ТОГАВА ИСРАЛ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ИГРАТА,НО ТАЗИ ИГРА ХИЧ НЯМА ДА Е ПО
23
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 17ХОРА ЗАПИТАЙТЕ СЕ КОЙ СТОИ МЕЖДУ АРМЕНЦИ И АЗЕРИ И ИМ ПРЕЧИ ДА СЕ ИЗКОЛЯТ ЕДИН ДРУГИ? РУСКИТЕ МИРОТВОРЦИ И ВЪПРОСНАТА РУСКА БАЗА.