Схеми в подкупното ДАИ: Търсят нарушения... И делят €1200

Сред арестуваните за далаверите е и съпруг на прокурорка
25 апр 2018 17:45, Боряна Павлова
17
Схеми в подкупното ДАИ: Търсят нарушения... И делят €1200
Снимка: архив Булфото

1200 евро на ден - по толкова си делели служителите на ДАИ в Благоевград, които вчера бяха задържани. Парите били взмиани от местни транспортни фирми, притежавани предимно от чужденци. Целта - да не им налагат солени глоби за нарушения.

Инспекторите посочвали малки нарушения, които се наказват с глоба от около 200 лева, и изнудвали фирмите, за да не посочат големите нарушения. Схемата бе разказана от Даниела Начева, зам.-шеф на специализираната прокуратура.

Още по темата

10 инспектори са задържани за 72 часа. Те ще бъдат обвинени в участие в престъпна група. Инспекторите осъществявали контрол на транспортни дружества. Те работели в екип от по двама човека за срок от месец, после били прегрупирани, пише "24 часа". Транспортните фирми получавали известие за проверка, която можела да бъде планова, комплексна или по сигнал.

Преди проверката фирмите получавали известия какви документи да предоставят. При представянето на документите под тях пъхали плик с пари. От своя страна инспекторите замествали сериозните нарушения, извършени от фирмите, с дребни такива - от една страна, за да демонстрират дейност, а после изнудвали фирмите да си платят, за да не им посочат големите нарушения. Обикновено с инспекторите общували счетоводители, тъй като собствениците на фирмите и управителите били чужденци.

Например едно дребно нарушение, което било посочвано и се санкционирало само с 2 00 лева било за това, че превозното средство не е минало годишен технически преглед. Даниела Начева посочи и случай, в който счетоводителят е съобщил на управителя на транспортна фирма, че му искат подкуп. Той отказал да го даде и за да не санкционират фирмата, счетоводителят дал от себе си парите.

На ден проверки извършвали по 2 екипа. Те работели в съседни стаи. Там в кабинетите си получавали подкупите. Случвало се дори представители на 2 екипа да излязат от кабинетите си и да се консултират за исканите рушвети.

Сред арестуваните е и съпругът на прокурорка от специализираната прокуратура и братът на гл. секретар на Министерството на транспорта.

"Ние не разследваме роднински взаимоотношения. Не сме във времената на Сталин, когато роднините бяха разследвани и дори наказвани със смърт. Наказателната отговорност е лична", коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

"Факт е, че съпруг на прокурор е с мярка за неотклонение 72 часа. Факт е и че всичко това се е случило, но нямаме доказателства тя да е знаела той какво прави. От вчера прокурорката била в отпуск".

Както обикновено, той не спомена имена нито на задържаните, нито на прокурорката и главния секретар на Министерството на туризма.

 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
СТАРШИНАТА преди 7 месеца
ХА ХА ХА- ВЗЕХА ЧЕ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА ТЕЧАЩА ВИНАГИ В ИА АА СОФИЯ! ПРИТИСКАШ ТРАНСПОРТНИТЕ ФИРМИ А ТЕ СИ ПЛАЩАТ СПОРЕД РАЗРАБОТЕНАТА ТАРИФА ПОСЛЕ КИХАШ ПО- НАВИСОЧКО И ПЕЙ СЪРЦЕ! ПЛОВДИВ СИ ГО ДЪРЖИ ДЪЛГОГОДИШНИЯ СХЕМАДЖИЯ АРАБАДЖИЕВ НО СЕГА ПОД ПРИКРИТИЕТО НА ТАНДЕМА- ГЕНОВА И ЯНАКИЕВ НО КОЙ ДА ВИДИ,ИГРАЯТ СИ ПАРИТЕ!
13
0
 
0
 
! Отговори
ммм преди 11 месеца
А иначе тези се отчитат на много високо ниво и са мишлетата, единият задържан Р.сен М.рков е роднина на И.ан М.рков - гл. секретар на МТИТС. Честито.
12
0
 
2
 
! Отговори
бивш преди 11 месеца
Съгласен с повеето коментари, но да се върнем назад във времето. Искам да подсетя медиите и гражданите, какво се случи с вальо божков, краси пъргов, искра куртева, пламен ангелов, след това с цветелин цветанов и тези около него, след това с димитър ганев, славка андреева, ау... щях да забравя дамянчо войновски, повечето са си на работа в ИА "АА" и няма един осъден. А с московски и ангел попов какво се случва, нали и срещу тях има дела. Нечестна държава и няма изгледи за справедливост.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това не е само в Благоевград.Действайте и в други градове.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А сега съдебната система - прокурори и съдии - ще захлебят ;)))
А те здраво хлебят. Не си играят с по 100 200 евро... Горките рушветчии, ще им вземат рушветчетата, събирани с години за 1 - 2 месеца... ;)))
А съдебната система кога ще изринете? Те там са още по - зле! Бойковска работа.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че те прокурорите и съдиите са най корумпирани!Вие какво очаквате!Надолу са дупетати ,кметове ,доктори!!Абе всичко в булгапистан е корупция!!!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Удрят само дребни риби и то съвсем ахмашки. Хайде някой министър от това правителство, например Свинетка. След нейното управление, пътищата заприличаха на френско сирене. А магистралата, тя е трагедия. Кой открадна парите? Ами софийската кметица, тя е чиста като Момина сълза? Само за Дондуков трябва отдавна да е в затвора. Коли открадна от ремонтите на ремонтите на ремонтите? А Едрева от СО, открай време краде от София диша. Мамини чисти душици крадливи. И тяхното време ще дойде, ще връщат пари.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хубаво са ги арестували, ама дали и на колко ще ги осъдят? Откак е дошла демокрацията полицай , даяджия или митничар в затвора не е влизал...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знам, къде искам да работя, след като завърша :)
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Даи готови схеми чисти ръце плюс изпитващите служителите не са в далаверата но за изпитващите правят както им изнася иначе христо илиев слугата на даи ловеч няма да е така казвам го тои си гледа неговия интерес и неговите фирми това е положението иначе някои по една година скъсани нямат да живее корупцията със служителите им
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1200 евро, по 22 дена = 24 000 евро на месец. Че пуснете ме 3-4 години в "ДАЙ МИ СЯ", па псоле за 3 до 6 месеца на почивка в местния затвор, който ще си издействам, да ме държи на "лек режим" (демек, ще съм там, само на проверки, през останалото време в къщи). Не звучи зле.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такъв батак откакто бойковистите няколко петилетки вече са узурпирали властта,никога не е имало!
2
0
 
19
 
! Отговори
Дзъ преди 11 месеца
нямат край тия новини за рушвети
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
един нормален ден в държава в която кметовете си мият с шампанско джипките за 200
бона .