Тръмп повиши Ким от "малкия човек ракета" в "много почтен"

Американският президент направи голям завой в оценките си
25 апр 2018 22:15, Елка Василева
50
Тръмп повиши Ким от "малкия човек ракета" в "много почтен"
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът Доналд Тръмп каза вчера, че Ким Чен Ун иска историческа среща с високи залози колкото е възможно по-скоро и изказа мнението, че севернокорейският диктатор е "много отворен" и "много почтен" - доста различна оценка за лидер, когото той по-рано заклеймяваше като "Малкия човек ракета".

Съединените щати и Северна Корея договарят среща на върха между Тръмп и Ким, която да се проведе през май или юни с цел постигане на сделка за ядрената програма на Пхенян. Тръмп, който възприема решително оптимистичен тон във връзка със ситуацията през последните дни, каза вчера, че Съединените щати и Северна Корея водят "добри дискусии", пише Асошиейтед прес.

"Директно ни се се казва, че те биха желали срещата да се състои колкото е възможно по-скоро. Смятаме, че това е голямо нещо за света", заяви Тръмп в Белия дом редом до френския президент Еманюел Макрон. "Ким Чен Ун наистина е много отворен и, мисля, много почтен, съдейки по всичко, което виждаме."

Тръмп предупреди, че Северна Корея не е изпълнявала предишните си обещания, но похвали твърдите стъпки на своето правителство, включително санкциите и организирането на натиск от международните съюзници, като имащи заслуга за това Пхенян да бъде принуден да преговаря. Той отново намекна, че ще "напусне масата", ако преговорите не бъдат продуктивни или ако Северна Корея не действа добросъвестно.

"Ще видим докъде ще стигне всичко това", каза президентът. "То може да бъде чудесно, а може и да не бъде".

Тръмп направи тези коментарите дни след поредица от севернокорейски ходове, които Белият дом побърза да изтъкне като признаци, че усилията му за оказване на принуда работят. В събота Северна Корея обяви, че ще затвори свой обект за ядрени изпитания и ще прекрати ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални балистични ракети - ход, приветстван от Тръмп като "голям напредък".

Северът обаче не стигна дотам да намекне, че ще се откаже от ядрените си оръжия, както загатна Тръмп в изявление в Тwitter през уикенда, или ще намали своето производство на ракети и свързани с тях компоненти. Когато вчера беше притиснат да каже какво има предвид под целта за "денуклеаризация", Тръмп заяви: "Това значи те да се отърват от своите ядрени оръжия. Много просто."

"За мен би било лесно да сключа проста сделка и да обявя победа. Не искам да правя това", каза президентът.

Тази седмица южнокорейският президент Мун Дже Ин, който е съюзник на САЩ, и Ким ще имат среща на върха в демилитаризираната зона между двете Кореи, която може да подготви почвата за планираната среща на Тръмп със севернокорейския диктатор. Лидерите на САЩ и Северна Корея никога не са се срещали през шестте десетилетия на враждебност след Корейската война.

Точната дата и място на възможната среща на върха не са определени.

Прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза в понеделник, че целта на САЩ е пълната денуклеаризация на Корейския полуостров. Когато беше попитана дали президентът е готов да приеме нещо по-малко от тази цел преди отмяна на санкциите или иска да действа постепенно, тя каза пред репортери: "Със сигурност няма да има отмяна на санкциите, докато не видим конкретни действия към денуклеаризация от страна на Северна Корея."

Миналата година САЩ прокараха в Съвета за сигурност на ООН най-суровите международни санкции досега срещу Северна Корея в отговор на три изстрелвания на ракети с голям обсег и най-мощния й взрив при ядрен опит до момента.

Правителството на Тръмп допълни тези ограничения с едностранни американски санкции срещу фирми, извършвали незаконна търговия със Севера.

Тази година Ким направи завой от конфронтация към дипломация и според Южна Корея и Китай изразява ангажимент за денуклеаризация. Все още не е сигурно какво иска той в замяна.

Похвалите, отправени вчера от Тръмп към Ким, рязко контрастират с предишната му войнствена реторика към севернокорейския лидер. Преди да го нарече "Малкия човек ракета" от трибуната на ООН миналата есен, Тръмп заплашваше да изсипе "огън и жупел" върху Северна Корея и се присмя на Ким, че собственото му ядрено "копче" е по-голямо от това в Пхенян.

По-късно вчера Тръмп заобиколи въпрос защо използва думата "почтен" спрямо Ким, който е обвиняван, че подлага на глад своя народ, екзекутира политическите си противници и е заповядал убийството на свой роднина.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше Кими да клекне, преди да е станал на свинско печено.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно защо краля слънце дрогаря Ким Чен Ун е учил на запад, а н в Русия. Мили дрогари ,защо все на запад гледате бе, там учите там са ви парите и т.н. смешници.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двете прически ще се срещнат ,само да не се сбият че и двамата са изтрещели
23
1
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Срещу ръжен,пардон...ракети,не се...рита и това Тръмп добре го знае.Друг е въпроса,на колко от...кимовските ракети фитила им е...къс и ще си паднат в океана,въпреки...великата пропаганда.
22
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На колене пред великия Ким,жалки кравари!
21
0
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
на профилактични мина ли тази година.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15"И този носи куфарчето с ГОЛЕМИЯТ ЧЕРВЕН БУТОН."абе не е баш така , изстрелването на ракети с ядрен заряд е доста усложнено и зависи от много хора , с цел превенция от грешки ... достатъчно катили има по света , дето им е малко акъла ...
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... и суперсила, в която трябва да целуваш портрета на вожда.
18
9
 
27
 
! Отговори
онбашията преди 5 години
ким вдигна гладуваща корея до световна суперсила
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ангел,Едно от най-важните качества които трябва да имаш, за да станеш голям политик е да бъдеш Лицемер.Ангел, по въпроса си в голяма заблуда! Човек е истински когато е честен пред себе си и обществото. Как може да плюеш даден човек и след това да го прегръщаш!! Недопустимо от морална гледна точка. Но къде от Тръмп морал!? Отива ли ти да носиш това име, след като казваш, че "едно от най-важните качества за политик е да е лицемер"Политика е преди всичко човек!
16
17
 
20
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Тръмп е велик! Постигна мир със Северна Корея, нещо което никой западен лидер не е постигаб!! Въпреки това, западните лицемери, които го мразят до мозъка на костите си няма да му дадат Нобелова награда за мир. А на Обама - президента създал кризата в Либия и Сирия и изстрелял най-много бомби в по мирно време - му дадоха такава - лицемерия, нечувано!!! Но затова и Запада и Западната култура са на ръба и само леко подухване и ще се сринат...
15
4
 
28
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Едно от най-важните качества които трябва да имаш, за да станеш голям политик е да бъдеш Лицемер.Ако не си такъв,ще трябва да станеш ,защото инак няма да успееш.Така че реакцията на Тръмп е правилна.
14
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тръмп повиши Ким от "малкия човек ракета" в "много почтен"Такива "флик-флаци" са характерни за индивиди с раздвоение на личноста или иначе казано ЛУДИ.И този носи куфарчето с ГОЛЕМИЯТ ЧЕРВЕН БУТОН.
13
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
никакво доверие на ам убиици от какьв зор сев корея ще се среща с тяхкои знае какво може да се случи
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядрения полигон са го затворили не задруго, ами защото по време на последния тест, когато тестваха успешно неутронна бомба, са го разрушили напълно и вече е неизползваем ;))) А и покрай напрежението в Сирия са получили от някого технология за нов тип ракети с интелигентно насочване и управление, което ги прави достатъчно точни, за да уцелят малък обект с неядрен заряд... Тоест, Ким дава нещо, което и без това не му е нужно.
11
6
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
А всички си мислехме, че Ким е готов да умре за каузата. Жалко...
10
5
 
37
 
! Отговори
гуй в хъза на сащ преди 5 години
КОГАТО ИМАШ ЯДРЕНИ РАКЕТИ ТАКА СТАВА.СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ, НАЛИ, МИСТЪР ТРЪМП?
9
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашки, какво стана бе? И Кимчо минава в другия лагер!
8
17
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Проблемът на САЩ е, че нямат демокрация, това там не е никаква демокрацяи ами путинохибридизация. Затова президенти стават такива тапиpи като Тръмп. Ако искат да се оправят САЩ трябва да се изчистят от путинохибридизацията и да въведат истинска демокрация и да си изберат един стабилен демократичен президен като Маккейн който да покаже на Северна Корея къде зимуват раците! Доататъчно е само една вълна масирани ядрени удари и севернокорейците ще клекнат.
7
8
 
41
 
! Отговори
Факт преди 5 години
100% от севернокорейците имат много по-висок жизнен стандарт от 90% от българите.