България дава €1,75 млн. помощ за Сирия

Могерини към Русия и Иран: Военна победа и после какво?
26 апр 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
86
България дава €1,75 млн. помощ за Сирия
СНимка: БТА

България ще предостави 1 748 805 евро като хуманитарна и финансова помощ за сирийските бежанци през 2018 година. Това стана ясно от завършилата снощи в Брюксел международна доноска конференция за Сирия. Към тази сума догодина ще бъдат добавени още 253 хил евро, личи от публикуваната от организаторите на форума - ЕС и ООН, информация.

Щедростта на България я поставя преди държави като Словения (€1,5 млн), Естония (€650 хил.), Словакия (€200хил.), Малта (€100 хил.) и Кипър (€90 хил.). Най-скромно се отчита Литва с 25 хил евро.

Германия пък ще бъде най-големият индивидуален донор с 829,5 млн. евро, следвана от Европейската комисия с €560 млн. и Великобритания - €514 млн. Кувейт, Катар и Саудитска Арабия дават най-много пари за Сирия от арабските държави - по 81 млн. евро.

Тазгодишното участие на България в различните фондове за сирийските бежанци е близо 850 000 евро по-малко пари в сравнение с рекордните €2,58 милиона, заявени за миналата година. Част от парите са предназначени за предоставяне на хуманитарна помощ, а друга за икономически проекти в страните, приютяващи най-много бежанци от Сирия - Турция, Йордания, Ливан, Египет и Ирак, съобщи Европейската комисия.

Международните донори обявиха, че са събрали заявки за общо 3,5 милиарда евро за хората, които са нуждаят от хуманитарна и финансова помощ в Сирия и в съседните страни. Това е много по-малко от очакваното от ООН, както и едва половината и от средствата, заявени миналата година, когато общата сума достигна €6,5 млрд. Една от причините е, че САЩ, които обичайно се отчитат с около 1 млрд. тази година, не направиха заявка за подпомагане на Сирия, като се позоваха на неприключила бюджетна процедура.

Зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните дейности Марк Лоукок заяви, че събраните пари са само “едно добро начало” и че световната организация ще трябва да направи избор кои проекти да съкрати, за да се вмести в бюджета на донорите. Изборът е между финансиране на сирийците, останали в родината си, където над 6 млн. души са прокудени от домовете си и подпомагането на страните с най-много бежанци Турция (3,5 млн.), Йордания (650 000) и Ливан (750 000). Въпреки това той добави, че “без конференции като тази, нещата щяха да са по-зле”.

Организаторите съобщиха, че не са успели да постигнат пробив за възобновяване на мирните преговори за бъдещето на Сирия, а първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че то е предусловие Съюзът да започне да дава пари за реконструкция на страната, която е в гражданска война от 7 и половина години.

Според Могерини участващите в Брюкселския форум 85 делегации са се обединили около три въпроса - че конфликтът в Сирия няма военно решение, че мирните преговори трябва да се водят под егидата на ООН и че финансовото подпомагане на сирийските бежанци трябва да продължи.

Могерини призова Русия и Иран да се присъединят към усилията за подновяване на мирните преговори, за да се избегне “продължаващото разпарчетосване на Сирия”.

“Можеш да спечелиш битката, но не можеш да спечелиш бъдещето”, каза Могерини. “Военна победа може да бъде постигната. И после какво”, запита тя, добавяйки, че тя вероятно ще доведе до връщането на ДАЕШ, а международните донори ще откажат пари за възстановяването на страната.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стифан де Мистура определи като “добър знак”, че подкрепящи опозицията и режима в Дамаск са се събрали на форума, след като “миналата седмица бяхме на прага на голяма криза, избегната благодарение на зряло мислене”.

Според него е наложително всички страни в конфликта да се обединят срещу ДАЕШ, да бъде назначена конституционна комисия, която да започне работа по нов основен закон, както и да бъдат проведени избори.

Де Мистура заяви, че опитите на Русия да посредничи чрез процесите в Астана и Сочи са на път да се провалят, тъй като заявените намерения не се реализират. Той даде за пример освобождаването на затворниците и за издирване на безследно изчезналите лица.

Представители на сирийското правителство и на опозицията не бяха поканени на конференцията. Русия и Иран, които са основни поддръжници на Башар Асад изпратиха в Брюксел съответно посланик и министър на външните работи. Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео също не пристигна в Брюксел, тъй като официално още не е встъпил в длъжност.
 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 месеца
Не те ли е срам бе ВОЖДЕ? Само на някои български пенсионери даде за Великден едни мизерни 40 лева,а за Гергьовден не знам дали им даваш нещо,щеше да е на първа страница, ако имаше трохи. За ремонти отивали парите,за метрото.Преди време даде помощи на Афганистан.Тия сирийци ли са ти по-мили,че цитирам ,,Щедростта на България я поставя преди държави като...."Една майка с болно дете емигрира преди 2 седмици,що не помогна с пари за лечението на детето й и на други деца. Докога постна пица ще ядем?
67
3
 
4
 
! Отговори
Turchin преди 9 месеца
А като на вас ви дават еврофондове е добре нали
66
1
 
3
 
! Отговори
пенко преди 9 месеца
Г-ЖО МАГАРИНИ ,КАЖИ ТОВА НА ВИЕТНАМСКИТЕ сащ ,НА АВГАНИСТАНСКИТЕ сащ, НА ИРИКСКИТЕ сащ, НА ЯПОНСКИТЕ Х. и Н. И Т. Н. И Т. Н. !!! ЕДИН ВЪПРОС : КЪДЕ И КОГА НАТЮ Е ОТБРАНИЛ НЯКОГО - НЯКЪДЕ И ОТ КОГО ГО Е ОТБРАНИЛ/ КОГАТО Е БИЛ НАПАДНАТ/ ??????????
65
2
 
12
 
! Отговори
Позор преди 9 месеца
Политиците ни храчат в лицата.
Храчат в лицата на майки и бащите ни.
Храчат в лицата на децата ни.
Храчат в лицата на инвалидите.
Храчат в лицата на безработните.
Храчат в лицата на болните.
Храчат в лицата на пенсионерите.
Храчат в лицата ни.
Храчат и се подиграват на България.
64
3
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 9 месеца
до Пустиняк

Браво! По-добре няма как да се каже.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БРАВО до като хората които са дали живота си за тази държава, умират в болниците пред лекарите за това че не са могли да доизплатят за лечението си ние предоставяме и без това изкарани със пот и сълзи средства от бедните работници за чужди благи ПОЗОР ето за това един ден другари политици ще се наложи да “лъжете и крадете” само от един друг защо то няма да има население от чиято гръб да “гърбите” СРАМ И ПОЗОР”
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво лицемерие на всички световно политикани-слуги на парите.Събират се средства единствено за да продължи войната в Близкия изток-това е ИСТИНАТА.За да върви военната индустрия и да умират хора.Военнолюбците са канибали и световните политици им доставят храната.Анатема.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Участниците в международната доноска конференция за Сирия в Брюксел да дарят лични средства.Без това са безбожно обогатили се за сметка на нещастието на други хора.
60
10
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 9 месеца
Това е смешна сума. Пълен егоизъм гони оскотялото население и то не си дава сметка, че затова е на път да изчезне. Без война, без природно бедствие, на богата и плодородна земя, един прост и много злобен народ се топи. Всичко нормално бяга от него, но Ганьо завистливо гледа към парите за унищожените от войната. Не ви ли е срам, бе нищожества!
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Откъде взехте тия милиони, че ги пратихте на Сирия?
58
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Силна, борбена жена замина с детето си в чужбина, защото държавата не и отпусна спрей за детето и с епилепсия, обаче за Сирия пари има, от нашите пари.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом България дава милиони финансова помощ за бежанци в съседни на Сирия държави не трябва да приема такива у нас в центрове за настаняване.Нито някакви статути за временно или постоянно пребиваващи. Трябва да се закрият центровете и всички нелегални да бъдат изпратени в страните от Близкия изток.Наистина писна ми от всякакви араби,от абсолютно всички арабски държави.Без значение откога са в България,без значение бедни или богати.Там на място у тях си да си оправят бакийте.
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 54
За инвалидите в Бг ви свидят 0.30лв на ден, ама за Сирия ги давате с лека ръка, за да се покажете пред Ес като много богата държава.
Кога ще свалите маските и ще признаете, че сме най- бедния народ в ЕС. Най- бедният, заради изкуствено държани ниски заплати на работещите вече 8 години?
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На кой ги дава на законното правителство на Башар Ал Асад или на терористите.
54
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са по 30 стотинки на човек за година. Сигурен съм, че за глупости давате в пъти повече...
53
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
бьлгария 50 години помагаше на арабските дьржави изучи младежите им и накрая
пак ние ще даваме т живков го сьдиха след 89 год заради тази помощ значи едни
ще строят други след 50 години ще рушат и накрая сметката я плати вчера жената
която не дочака клапата за сьрцето
52
0
 
15
 
! Отговори
мак преди 9 месеца
Държави в беда, реална или не, винаги ще има, но не можеш да помагаш вечно и на всички. Тая българска щедрост трябва да свърши вече и да се помисли за хората тук, има толкова проблеми, обаче те са невидими за управляващите с големи заплати, те живеят в друг свят и отвисоко нищо не виждат освен носа си.
51
0
 
15
 
! Отговори
Мачкай преди 9 месеца
Бойко белите хора. Мачкай, те го заслужават, щом гласуват за теб
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това за заплатите на хрантутниците в парламента за 2 месеца. Нищо пари.
49
0
 
22
 
! Отговори
И за какво?! преди 9 месеца
И къде отиват тия пари? В обучение на нови джихадисти-главорези ли? Нали се видя, че помощите отиват при идил-ци, които изнудват хората да се бият за тях срещу част от тия помощи.
И защо е цялата тази глупост? Първо едни велики западни демократи подпалват и разрушават една страна като по този начин си задвижват ВПК -то, а после целият свят събира пари за възстановяването на тази страна?! Нещо ми се губи логиката!