България дава ?1,75 млн. помощ за Сирия

Могерини към Русия и Иран: Военна победа и после какво?
26 апр 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
86
България дава ?1,75 млн. помощ за Сирия
СНимка: БТА

България ще предостави 1 748 805 евро като хуманитарна и финансова помощ за сирийските бежанци през 2018 година. Това стана ясно от завършилата снощи в Брюксел международна доноска конференция за Сирия. Към тази сума догодина ще бъдат добавени още 253 хил евро, личи от публикуваната от организаторите на форума - ЕС и ООН, информация.

Щедростта на България я поставя преди държави като Словения (€1,5 млн), Естония (€650 хил.), Словакия (€200хил.), Малта (€100 хил.) и Кипър (€90 хил.). Най-скромно се отчита Литва с 25 хил евро.

Германия пък ще бъде най-големият индивидуален донор с 829,5 млн. евро, следвана от Европейската комисия с €560 млн. и Великобритания - €514 млн. Кувейт, Катар и Саудитска Арабия дават най-много пари за Сирия от арабските държави - по 81 млн. евро.

Тазгодишното участие на България в различните фондове за сирийските бежанци е близо 850 000 евро по-малко пари в сравнение с рекордните €2,58 милиона, заявени за миналата година. Част от парите са предназначени за предоставяне на хуманитарна помощ, а друга за икономически проекти в страните, приютяващи най-много бежанци от Сирия - Турция, Йордания, Ливан, Египет и Ирак, съобщи Европейската комисия.

Международните донори обявиха, че са събрали заявки за общо 3,5 милиарда евро за хората, които са нуждаят от хуманитарна и финансова помощ в Сирия и в съседните страни. Това е много по-малко от очакваното от ООН, както и едва половината и от средствата, заявени миналата година, когато общата сума достигна €6,5 млрд. Една от причините е, че САЩ, които обичайно се отчитат с около 1 млрд. тази година, не направиха заявка за подпомагане на Сирия, като се позоваха на неприключила бюджетна процедура.

Зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните дейности Марк Лоукок заяви, че събраните пари са само “едно добро начало” и че световната организация ще трябва да направи избор кои проекти да съкрати, за да се вмести в бюджета на донорите. Изборът е между финансиране на сирийците, останали в родината си, където над 6 млн. души са прокудени от домовете си и подпомагането на страните с най-много бежанци Турция (3,5 млн.), Йордания (650 000) и Ливан (750 000). Въпреки това той добави, че “без конференции като тази, нещата щяха да са по-зле”.

Организаторите съобщиха, че не са успели да постигнат пробив за възобновяване на мирните преговори за бъдещето на Сирия, а първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че то е предусловие Съюзът да започне да дава пари за реконструкция на страната, която е в гражданска война от 7 и половина години.

Според Могерини участващите в Брюкселския форум 85 делегации са се обединили около три въпроса - че конфликтът в Сирия няма военно решение, че мирните преговори трябва да се водят под егидата на ООН и че финансовото подпомагане на сирийските бежанци трябва да продължи.

Могерини призова Русия и Иран да се присъединят към усилията за подновяване на мирните преговори, за да се избегне “продължаващото разпарчетосване на Сирия”.

“Можеш да спечелиш битката, но не можеш да спечелиш бъдещето”, каза Могерини. “Военна победа може да бъде постигната. И после какво”, запита тя, добавяйки, че тя вероятно ще доведе до връщането на ДАЕШ, а международните донори ще откажат пари за възстановяването на страната.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стифан де Мистура определи като “добър знак”, че подкрепящи опозицията и режима в Дамаск са се събрали на форума, след като “миналата седмица бяхме на прага на голяма криза, избегната благодарение на зряло мислене”.

Според него е наложително всички страни в конфликта да се обединят срещу ДАЕШ, да бъде назначена конституционна комисия, която да започне работа по нов основен закон, както и да бъдат проведени избори.

Де Мистура заяви, че опитите на Русия да посредничи чрез процесите в Астана и Сочи са на път да се провалят, тъй като заявените намерения не се реализират. Той даде за пример освобождаването на затворниците и за издирване на безследно изчезналите лица.

Представители на сирийското правителство и на опозицията не бяха поканени на конференцията. Русия и Иран, които са основни поддръжници на Башар Асад изпратиха в Брюксел съответно посланик и министър на външните работи. Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео също не пристигна в Брюксел, тъй като официално още не е встъпил в длъжност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ изтрещяха преди 5 години
Тия от ЕС кой ги е поканил в Сирия, освен терористите подкрепяни от ЕС, САЩ, Израел, Япония, Канада вършещи геноцид и тероризъм срещу сирийския народ и суверенна Сирия????Българка умира, защото не можела да си доплати над 16 000 лв. стенд, а бившите комунисти дето са правителство на България подкрепяни от ЕС, дават 4 000 000 000 лева за подкрепата най- вероятно на терористите в Сирия, щото САЩ казаха, че ще се изтеглят и сега някой друг ще трябва да финансира терористите в Сирия!
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам!
22
1
 
40
 
! Отговори
T преди 5 години
"Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!"Обединете ги тези две новини.Децата ти ходят боси и с окъсани дрехи, а ти ходиш да наливаш пари да си оправят входа на блока в съседния квартал.
21
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера в България на ЕС жена е починала- не е могла да си доплати 15 000 лв. за животоспасяващ стенд за сърцето, Здравната каса поемала само 2 000 лв.Но за терористите в Сирия няма проблем да им се преведат почти 4 млн. лв. от правителството " на бивши комунисти, комсомолци, доносници на ДС, грантаджии на Сорос подкрепяни" от ЕС и САЩ!Излиза, че тия от правителството вършат геноцид срещу народа си и предпочитат да дават пари в некакъв фонд с неясно предназначение!
20
1
 
31
 
! Отговори
ей хора преди 5 години
Каква донорска конференция без присъствието на законната Сирийска власт,тези ни правят на луди и финансират терористите.
19
1
 
27
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Тези пари ще отидат при терористите а не при нуждаещите се хора....
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пари май са за брадатите, къде ядат сърцата на сирийците като ги убият?Те тероризират сирийското население, а за да продължат с терора е нужно да получават редовно заплати, храна, оръжие, джипове и пикапи " Тойота"! Не случайно Япония подкрепи военната агресия на САЩ, Англия, Франция, Израел в Сирия! Продажбите на джипове за терористите са доста големи!Оръжието е скъпо и субсидирането на храната за терористите в Сирия- за тях млякото е по 25 цента, а в България на ЕС е почти 1 евро!
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравната каса ни оставя на произвола..Държавата се е отказала от БАН...50% от населението е на ръба на бедността..Във фейсбук всеки 2ри пост е за болно дете, нуждаещо се от средства...Без думи...
16
3
 
10
 
! Отговори
Ina преди 5 години
Tupa turjavaUdiot za premierKompleksirani zlobni hota
15
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За русия не можах да разбера колко рубли е дала. Може би този който разрушава по закон не дава пари за помощи.
14
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да им даде гражданство и да ги засели, да ги интегрира, да им помогне и семействата си да доведат, или тук такива да създадът... Че те са бъдещето на яловото ни, мртво племе.
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесни пртньори имаме - бомбардират Сирия, а ние й събираме помощи да си оправи разрушенията. Кво стана с химическите оръжия, пак ли като в Ирак не намериха нищо?
12
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непрекъснато събираме пари за лечение на деца, защото държавата няма. Но, приоритети, какво да се прави.
11
0
 
44
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
А за жената която почина защото клапата струвала 22000лв. а здравната каса плаща 2.500лв. защо няма .....
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука имаме по голяма хуманитарна криза от там бе, пенсионерите оцеляват с по 200лв...
9
0
 
33
 
! Отговори
??? преди 5 години
***.ия пожарникар Бойко Борисов да обясни защо богатия Кипър е с 90 000, а бедна България е с 1,7 млн ?????
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западналите милиарди отмъкнаха от тези страни, от нас се крадът природни богатства, обаче ние ще помагаме!? Онези поне не се дават, а като изключим военните действия ние пок сме по-зле. Онази война ще свърши, нашата поза партер не
7
30
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
България е икономически стабилна държава ,затова може да си позволи да дава такива пари.
6
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито в Африка сме крали, нито от арабите и изтока.Бритистан и Францистан да дават пари!
5
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за инвалиди,пенсионери с висше образование и 40 години стаж,живеещи на студено,защото не могат да си платят парното кога?