Отварят дежурни кабинети в поликлиниките?

Целта е да се реши въпросът с 24-часовата медицинска помощ
26 апр 2018 07:40, Анисия Иванова
2
Отварят дежурни кабинети в поликлиниките?
Архив: Булфото

Дежурните кабинети за неотложна медицинска помощ в бившите поликлиники, сега диагностично-консултативни центрове, пак ще бъдат отворени. Целта е те да поемат болните в извънработното време на джипитата. Това е един от вариантите, които обмисля работна група, създадена от здравния министър Кирил Ананиев с цел да бъдат разтоварени общопрактикуващите лекари да работят и в почивните дни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В момента те са задължени да бъдат на денонощно разположение. Съгласно Наредбата за пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, това може да стане и като те сключат договор с групова практика на колеги, в която докторът е съучредител. Освен това, лекарска помощ може да бъде осигурена и чрез сключен договор с друго лечебно заведение или кабинет за първична медицинска помощ или чрез договор с лечебно заведение с разкрит филиал на спешна помощ.

В работната група, сформирана от министър Ананиев има петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на НЗОК и петима на Българския лекарски съюз, в това число трима от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Експертите ще прегледат възможностите за реализиране на промени в действащата нормативна уредба и трябва да предложат проект на нов нормативен акт, който да предоставят на министъра, пише "Монитор".

Целта е да бъде решен въпросът с осигуряването на достъп до медицинска помощ извън обявения работен график на общопрактикуващите лекари. Преразглеждането на 24-часовата осигуреност на медицинска помощ е част от усилията на МЗ за гарантиране на достъп до неотложна медицинска помощ за всички здравноосигурени лица, поясниха от ведомството.

На друга работна група министър Ананиев е възложил да извърши преглед на действащата нормативна база в системите на здравеопазването и здравното осигуряване и свързаните с нея отчети и данни, които се подават към институциите. В началото на месец юни работната група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест.

Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Господ да помага! преди 11 месеца
Аз пък меря и кръвно и преслушвам и кардиограми правя! И 50% са освободени от такса, поради това че "некой си ги е освободил" - нямам против. Болни са хората и социално слаби, но и аз деца храня и като се прибера ме гледат в ръцете. Така са ме възпитали - да си върша съвестно работата и да не мрънкам, а да се боря с проблемите. И какво излиза - и от двете страни на бариерата сме недоволни - и лекари и пациенти (да не говорим че и аз съм пациент в даден момент). Джафкаме се, а умниците отгоре...
1
3
 
6
 
! Отговори
дядо Пенс преди 11 месеца
Щото много са претоварени от писане,а ? За 20 години моето джипи не ми е премерило един пит кръвното! Пуска рецептата в компютъра ,дай 3 кинта и чао дедо Потурко...