Пропаст дели поколенията в Южна Корея! Какво мислят за Севера?

20-годишните южнокорейци не искат страната да се обедини
26 апр 2018 20:32, Елка Василева
36
Пропаст дели поколенията в Южна Корея! Какво мислят за Севера?
Снимка: архив, Reuters

В демократичното южнокорейско общество мненията за авторитарното управление на Север, перспективите за обединяване и насрочената в петък среща между севернокорееца Ким Чен Ун и южнокорееца Мун Дже Ин са дълбоко контрастни.

Франс прес разговаря с трима южнокорейци, чиито възгледи са обусловени от поколенчески и политически различия.

Оцелелият

Преподавател по английски в пенсия, 84-годишният Лю Дже Бон е бил тийнейджър по време на Корейската война (1950-1953 г.). Спомня си как е обиколил със семейството цялата страна в търсене на сигурност след инвазията на КНДР.

Изпълнен с недоверие към Севера, той предупреждава, че Югът не бива да се хваща в капана.

Пхенян е "най-добрият лъжец на света", казва ядосано Лю. Сеул трябва да си вземе поука от неизпълнените му обещания.

Още по темата

"Надеждите ми за срещата на върха са нашият президент да не им се връзва. Те никога няма да се откажат от ядрените оръжия, а щом не го правят, не бива да преговаряме за нищо", добавя той.

"Политиката на слънчевите лъчи" на президента Ким Те Чжун укрепи икономическите и дипломатическите връзки на Юга със Севера; КНДР получи от Сеул и съществена хуманитарна помощ.

Няколко години след това Пхенян осъществи първия си ядрен опит.

"Дадохме им над 10 000 милиарда вона (7,6 милиарда евро) - казва Лю. - Те обаче ги използваха за производство на ядрени оръжия и ни заплашват с тях."

Както за мнозина от неговото поколение за него сигурността е приоритет номер едно. Той е твърдо убеден, че американските съюзници няма да позволят Северът да нахлуе отново в страната му.

"Това няма да стане. Америка не би го допуснала", казва Лю.

Той вярва в "мирното обединяване", но само при условия, продиктувани от Юга. Ако ли не, "ще бъдем пометени от комунизма. И тогава всички ще умрем".

Предприемачът

Петдесет и двегодишният Ли Джеон Джин почти се разплакал от радост, щом научил за междукорейска среща на върха след десетгодишно напрежение.

Бизнесменът е от поколението, чиито студентски години - 80-те, са минали в разгара на борбата за демокрация и против САЩ, подхранвана донякъде от недоволство от разделянето на полуострова и съюза на американците с тогавашните военни диктатори.

Работил е известно време в закрития вече междукорейски индустриален комплекс Кесон в Северна Корея като мениджър в южнокорейския "Кориа телеком". Всеки ден е общувал с корейци от Севера. "Разбрах, че бихме могли бързо да се разберем и да се превърнем в процъфтяваща нация", казва той.

Ли гледа с оптимизъм на сегашното сближаване, в което вижда залог за траен мир.
"Ние сме един народ. От 70 години живеем разделени. Това, че и двете страни са готови да разговарят за мир, да превъзмогнат разногласията, е голяма крачка напред", заявява той.

Според него една обединена Корея ще е много по-силна.

"Ако населението ни стигне 100 милиона, ще имаме силна икономика, устойчива срещу външните промени", обяснява Ли.

Той впрочем не вярва всичко да се промени бързо след дългогодишната вражда. Но не подкрепя и скептиците.

"С течение на годините може да са натрупали копнеж за мир, който ги тласка днес към нас. Не знам защо да търсим тук някаква клопка", добавя Ли.

Младежът

Вече от седмици срещата на върха е водеща новина в Южна Корея и не само там, но 19-годишния хип-хоп изпълнител Чой Уон Йон хич не го е грижа.

"Мернах веднъж някакво заглавие, но нямам ясна представа. Всъщност не знам какво правят. Май ще разговарят точно Южна и Северна Корея, но това не ме вълнува особено", казва той.

Изрусен, с обици, музикантът прекарва следобеда с приятели в Синчон, оживен университетски квартал в Сеул.

Младежта в Южна Корея е най-слабо свързана със Севера, притежаващ ядрени оръжия. Съзнателният живот на младите е минал в демократична страна с динамична културна сцена - страна, заплашвана и при случай нападана от Пхенян.

Един се тревожи колко ще струва евентуалното обединяване, друг се страхува от конкуренцията на трудовия пазар.

Според анкета на Корейския институт за национално обединение над 70 на сто от двайсетгодишните в Южна Корея не желаят страната да се обедини.

"Не виждам да има нужда - казва музикантът. - Имиджът на Северна Корея не е много добър. Всеки знае, че това е много авторитарна страна".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32 - КОЙ трябваше да ги арестува, като пак те взеха властта бе Ончо?
26
0
 
6
 
! Отговори
Добри Джуров подава преди 5 години
До 1989 година имахме Народна власт..Трябваше /подава след смърта Добри Джуров /април 1989 година да арестуваме около 1000 нагли престъпници внедрени в министерства и ведомства вкл зад граница трупащи ни ненужен външен дълг..Имахме нужда не от нагли престъпни групировки маскирани като партии вкл БСП>СДС и ДПС а от силен човек на власт в София..Престъпниците още са на власт..
25
3
 
2
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
Експерти от Москва преди много години съобщиха че от КНДР в СССР пристигали исключително подготвени вкл физически и психически младежи..Да се огледат диверсии срещу Корейския полуостров вкл облъчващи големи територии.Предупреждаваме Сеул подават охранители да не облъчва вкл звуково демилитаризираната зона.там почиват потомци на древни цивилизации../пускали нагло вредни записи увреждащи тежко големи обеми..
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е писана за хора,които не знаят. Ами живели сме в комунизъм и знаем колко беше "хубаво"Ще стане в Корея това, което стана в Германия. И до днес не могат да изравнят стандата, толкова бяха зле в Източна Германия, а Западна Германия наля стотици милиарди марки за да им оправи улиците, блоковете, да боядиса сивите панелки и да ги хигиенизира, изолира и т. н. И пак сега на Запада стандарта е по-висок.Та и в Корея ще е така, Юга ще трябва да налива пари на Север, за да изравнява стандарта.
23
1
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
MNogo Внимателно разчитаме ,че в КНДР няма тежки увреждания на милиони граждани причинени от телевизори,телефони,смартфони,лед скенери,ваксинации..Гражданите на КНДР трябва да са по здрави от тези в много страни вкл заради липса на подсладители в храна и напитки..Пазете земята ни от ядрени и по страшни оръжия подават починали..
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха, северокорейците щели да изринат комунизма и да почнат преход и да потънат в мизерия и да изчезнат като нация - да повторят подвига на Източна Европа и Бг?!? Друже, не си ходил на лекар скоро,нали познах?
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения възможен начин за обединение на Корея е немския модел. Тогава когато севернокорейците изринат комунистическата диктатура, тогава и ще има единна Корея и просперитет. КНДР е една изключително изостанала страна която влага целия си ресурс за да запази господстващия режим. Ядрено оръжие на цената на тотална мизерия и глад.
20
12
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Северна Корея е напълно независима, една от трите страни в света без банка на Ротшилд."И на Северна Корея й таковаха таковата...
19
4
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"демократичното южнокорейско общество" и "тоталитарното севернокорейско общество" "20-годишните южнокорейци не искат страната да се обедини"И бай ви Стамат не иска. Запада ДГД!!!
18
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея е страната с най-образовано население. Южна Корея пък е страната с най-много самоубийства. Северна Корея е напълно независима, една от трите страни в света без банка на Ротшилд. ЮК е полуколония.
17
9
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Анонимен 18 "До Жо"Момче младо, за разлика от теб аз съм работил тежък физически труд категория. Тогава нормата работни часове за месеца беше 208 ч. Всеки месец се налагаше да работя още по 100 часа извънреден труд. Работата беше денонощна, седем дни в седмицата няма Нова година, няма Първи май- аз съм на работа. Даваха почивки от 2 дни в месеца и то, ако има възможност. Така че, за тежък труд не ми говори, няма да ме уплашиш. Така беше при СОЦА, сега никой не работи така.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1945 г. стопанската дейност на Корейския полуостров е под контрола на японската империя След разпада на японската империя започва ръст със 2,9% годишно 70 години по-късно КНДР е ядрена и модерна държава ш намиращи се под непрекъснати санкции.
15
2
 
9
 
! Отговори
нн преди 5 години
Има баланс. Севера прави атомни бомби, Юга коли и електроника. По 24 милиона са на север и юг, голяма държава. Рано или късно ще се обединят, но и светът ще се промени. Светът е спирала без край. Нюансите са различни, но траекторията е ясна.
14
13
 
20
 
! Отговори
Чучхе преди 5 години
Идеологията чучхе се базира на три основни принципа:1. Не гледай и не завиждай на другите страни как живеят, гледай си твоята страна и себе си.2. Икономическа независимост, всичко със собствени сили.3. Никаква намеса на други държави във вътрешните работи. С тези простички принципи надживяха и Съветския съюз, и произвеждат и ракети, и спътници и ядрени реактори, че даже и смартфони и таблети въпреки изолацията и санкциите на които са подложени, а Тръмп се умилква около малкия Ким.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В членката на ЕС и НАТО България е хубаво, границите са отворени, толкова е хубаво, че половината българи се изнесоха да мият улиците в Западна европа а българките да пpocтитуират по гарите и пристанищата в Берлин, Амстердам, Хамбург, Антверпен.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоВ Япония и Южна Корея е хубаво даже много хубаво, защото хората умират на 40 год на работните си места, защото работят по 100 часа на седмица. А ти защо не отиваш в Япония или ЮК да умреш от Кароши това е японската дума за смърт на работното място. Ким има затвори ама Юпония и ЮК са един голям ГУЛАГ и то без мрежи защото няма къде да идат Ким се е заградил със бодлива тел и стреля на месо по бежанците искащи да се скрият при него, Ким не е толерастин.
11
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 5 години
Некога няма да се обединят!Ще осстанат като германия и австрия1
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента има предаване по NG за С. Корея. Гледайте и преценете колко е хубаво.
9
12
 
21
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Ким никога няма да допусне в страната му да има клошари, просяци, бездомни, наркомани, престъпници, убийци и друга ***! Неговия трудолюбив и задружен народ не заслужава това. За какво обединение говорите?
8
15
 
19
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В СЕВЕРНА Корея е хубаво, даже много хубаво. Толкова е хубаво, че Дебеланчо е затворил границите, да не ходят Севернокорейците да се мъчат в гадния живот в Южна Корея.От друга страна всички Южняци искат да отидат да живеят при Кимчо, но той им вика- Не може, мъчете си се във вашия Юг. Аз ще приема тук само българските русофилчета, за да ги изпратя в трудовите лагери да почукат камъни на открито и да се порадват на яркото Слънце.