Да ти писне от Агенцията по (в)писванията!?

Законотворците сътвориха пореден законодателен абсурд
Обновена: 27 апр 2018 11:16 | 27 апр 2018 11:15, Екип на Investor.bg
10
Да ти писне от Агенцията по (в)писванията!?
снимка: Pixabay

Преди десетина години български предприемачи бяха прекръстили с нагарчащ хумор Агенцията по вписванията на "Агенцията по вкисванията". Причината бяха километричните опашки, които се виеха пред ведомството, което през 2008 г. започна да администрира новия тогава единен търговски регистър, изземайки тази задача от фирмените отделения на съдилищата. Сега, десет години и няколко сериозни скандала по-късно, предприемачите прекръстиха този държавен орган на "Агенция по писванията". Логично – на всички започва да ни писва от непрекъснатите и абсурдни до горчивина гафове.

През последните няколко седмици на показ отново излязоха проблемите в българската администрация, в законодателната дейност и може би в липсата на комуникация между институциите при взимането на решения за законови промени.

Влизането в сила на измененията в Закона за счетоводството (ЗСч) причини хаос и опашки пред Агенцията по вписванията. Вместо да бъде облекчен, както аргументира целите си законодателят, всъщност бизнесът пострада, вероятно ще търпи глоби, отговорните институции, неспазили сроковете, остават безнаказани, а екипите тепърва ще се събират и промените тепърва ще се обсъждат, както се казва „след дъжд качулка“.

Но нека започнем отначало…

С измененията в Закона за счетоводството (ЗСч), по-конкретно в чл. 38, ал. 9, т. 2, предприятията, които не са осъществявали стопанска дейност през изминалата година, вместо да публикуват (както досега) в Агенцията по вписванията своите годишни финансови отчети, трябваше да подадат декларация за липса на дейност в срок до 31 март. Тези промени за подаване на декларация за икономическа неактивност бяха приети с преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на ЗИД на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и обнародвани в ДВ бр. 92/17.11.2017 г.

Със същия документ бяха приети и изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), според които годишна данъчна декларация и годишен отчет за дейността не подават данъчно задължените лица, които през данъчния период не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч.

Посочените две законодателни изменения са взаимосвързани и са част от мерките на правителството за намаляване на административната тежест. „Цената“ за намаляване на това административното бреме – публикуване на т. нар. нулеви годишни финансови отчети и подаване на годишни данъчни декларации за предприятия без осъществена дейност, които по данни на НСИ за 2016 г. са около 190 хил. e освободено от такси за публикуване на декларация.

Така за периода  1 януари – 31 март 2018 г. в Агенция по вписванията са били подадени над 200 000 декларации от дружества, които не са упражнявали дейност. В същия период в Агенцията са постъпвали и заявления за първоначална регистрация, за пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел и за промяна в обстоятелствата. Вследствие на това се е стигнало до генериране на забава в работата на регистъра.

Припомняме, че промените в Закона за счетоводството бяха инициирани от министъра на финансите през 2017 г. в рамките на усилията на правителството за намаляване на административната тежест.

Защо обаче вместо да бъде облекчен, бизнесът беше затруднен?

Първо, не беше предвидено ново заявление за въпросните декларации и те попаднаха в потока от заявления на Агенцията по вписванията, което на практика направи невъзможно те да бъдат разграничени от останалата приоритетна работа. 

Второ, подаването на декларацията се оказа непосилно за тези лица, които не са пререгистрирани или не подлежат на регистрация в Търговския регистър.

Според Станислав Попдончев, финансов директор в Българска стопанска камара (БСК), интересен факт е, че в първоначалната редакция на законопроекта измененията не са съдържали текстове, които регламентират въпросната декларация и публикуването ѝ в ТР.

„Предложението за това е внесено между първо и второ гласуване в парламента с мотив потребителите на годишни финансови отчети (ГФО) да разполагат с информация, че предприятието не е осъществявало дейност през отчетния период, както и за да се постигне разграничаване на предприятията, които са нарушили закона и не са публикували своите ГФО, от тези, които не са осъществили дейност и нямат задължение да публикуват ГФО“, обясни той пред Investor.bg.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България трябва да подаваш десетки декларации до безкрай, дори да не си работил, просто така се подават едни документчета, никому ненужни, а най-странното е че за теб има срок и ако не го спезиш те глобяват, обаче за не онези бюракрати с големи дупета няма такъв, когато те благоволят да си свършат работата тогава. Защо е нужно да публикуваш едно и също нещо в НСИ, НАП и ТР? А иначе си подал изрична декларация в НАП, че спрял да извършваш стопанска дейност.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно такова предприятие, което не е публикувало годишни отчети за предходните 2 години е БДЖ ... какво крият
8
7
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 8 месеца
иначе самата идея на ТР е страхотна. Всичко е видимо, всеки който има претенции към лице или фирма си следи нещата. Това, че Ганьо влиза в интернет само за да лъска, си е негов проблем. Нормалните си купуват електронен подпис и не се редят по опашки. Но като всяко българско нещо - мислено ама недомислено, правено ама недоправено.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГРОБ на власт!
6
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 8 месеца
До ???
Много просто, Баце не е наредил да ги ударят, понеже и там се въртят партийните им далавери ;)
5
1
 
27
 
! Отговори
??? преди 8 месеца
От написаното разбрах, че Агенцията по вписванията е забавила недопустимо много над 200 хиляди преписки, но никой не е в ареста, както е сега кметицата на Младост Иванчева, точно заради забавените преписки, а не за нещо друго. Прокуратурата ще обясни ли защо никой от Агенцията по вписванията не е арестуван и държан няколко часа с белезници без да може да отиде и до тоалетна?
4
0
 
22
 
! Отговори
аз-ът преди 8 месеца
проблема е много по серипозен и е свързан с ликвидацията на една фирма. БГ е единствената "държава" където фирма се прави за 3 дни, а се заличава за 3 години. По този начин се убива изцяло предприемачеството и малкия бизнес, от който именно започва всичко и е генератор на самата икономика. В резултат на на това 100 000 предприемача, на които проекта не се се получил (винаги има риск) предпочитат всяка година да подават бумащина отколкот да влязат в центруфугата на това да затварят фирма.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гербавите полу..умници ще довършат окончателно и малкото останали българи!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега това е модерно кметовете да взимат подкупи с един подпис, пример Красно село кмета, родители събираме пари да си оправим на детската площадка ПЕЙКИТЕ а кмета седи отстрани пие бира и се подсмихва, къщата му е 2 декара двор в Красно село и американски джипове пред тях а казва че нямало и 100 лв в общината да даде за ПЕЙКИТЕ това ако е кмет без да е направил нищичко за квартал красно село, само растат като гъби нови блокчета разследвайте го откъде са му парите за този охолен живот.
1
1
 
29
 
! Отговори
zeus преди 8 месеца
Да не сте очаквали читави закони от тези в парламента, както и читави предложения за такива от Майката на нацията и останалите калинки, набедени за министри :)