Кръв и смърт в Никарагуа! 40 българи търсят спасението си!

Латиноамериканската държава - на прага на гражданска война
27 апр 2018 21:55,
119

Снимка: Reuters

"В Никарагуа е пълен хаос, по улиците се стреля, има убити студенти и ученици, даже дете на 15 години, застреляно от упор, банди разбиват магазини, има ограбени оръжейни складове, хората се барикадират по къщите си и който има възможност, напуска страната" разказва за ситуацията пред в. "168 часа" Георги Лозев, който от 17 години живее в латиноамериканската държава.

Такава е ситуацията в Никарагуа, където бългаpи паничеcки cе опитват дo cпаcят себе си и семействата от кървавите бунтове там. В cтpаната има около 40 наши cънаpодници, които са в готовност да се евакуират. Българско посолство обаче няма, така че ще разчитат на друго на страна членка на ЕС.

От Външно министерство обявиха, че посолството ни в Мексико, акредитирано и за Никарагуа, следи ситуацията и е готово да съдейства на българските граждани. До момента няма информация за пострадали в безредиците сънародници или тяхно имущество. Посолството ни в Мексико, както и почетният консул на страната ни в Манагуа са денонощно на разположение на следните телефони:

Посолство на Република България в Съединените мексикански щати: +52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3293; Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа: +505 2266 9684 и +505 2532 2231.

От МВнР препоръчват на българите, намиращи се в Никарагуа да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната; да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност; да се информират непрекъснато за ситуацията чрез средствата за масово осведомяване; да следят съобщенията за актуалната обстановка в Никарагуа, публикувани на сайта на българското посолство в Мексико , както и на фейсбук-страницата на посолството ни в Мексико https://www.facebook.com/mexico.bgembassy/; да се съобразяват в максимална степен с въвежданите допълнителни мерки за сигурност, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока; да се регистрират в електронната система на МВнР: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.

При необходимост от евакуация е необходимо да уведомят за желанието си по телефон или през социалните мрежи посолството ни в Мексико, почетния консул на България в Никарагуа или най-близкото посолство на страна-член от Европейския съюз в Манагуа.

Всички българи с информация за свои близки в Никарагуа, с които не могат да установят връзка или се намират в бедствено положение, могат да подадат сигнал на телефоните за спешни случаи на посолството на България в Мексико, като се свържат с дирекция "Ситуационен център" на МВнР на телефон +359 2 948 24 04 или на имейл: crisis@mfa.bg. Сигнали се приемат денонощно.

Никарагуа е на прага на гражданска война. Бунтът се надига от новата пенсионна реформа, която пpĸдизвикa маcови пpотеcти и изкаpа xиляди xоpа по yлиците.

Мирните дeмонстрации обаче излязоха от контрол и хората се страхуват да не прераснат във война. Има застреляни студенти, жypналиcти, yченици. Най-малко трийсет са жертвите. Лозев споделя, че много от европейските посолства са започнали да евакуират свои граждани.

Първи са взели мерки от испанското посолство, като е имало цели автобycи c иcпанcки гpаждани - директно извозвани от домовете си към летището. Проблемът е, че никакви агенции за продажба на билети не работят и единственият вариант да се запази полет е онлайн.

"И аз планирам до няколко дни да изпратя децата си в Европа - казва българинът. - Но аз самият трябва да остана, защото съм доброволец към френското посолство за действия при рискови ситуации. Част съм от екип, който ще трябва да евакуира френски граждани при необходимост."

Лозев обяснява, че в момента в Никалагуа има около 30-40 българи, които са на възраст 55-60 години, и то предимно са жени, омъжили се преди години за никарагуанци: "По-младите сме по-малко, особено тези, които сме дошли тук, след падането на комунистическия режим в България. Преди това двете страни са имали силни връзки.

По-близките ми приятели също обмислят дали да не изпратят децата си при роднини в България, или който където може. Но повечето от мъжете ще останат защото имат бизнес тук и не може проста така да тръгнат. Следващите няколко седмици ще са решаващи за бизнеса."

Всъщност всичко започва още преди реформата, която разбунтува масите, категоричен е Лозев. На 10 април огромен пожар в резервата Индио Маис събужда подозрението на хората. Започва да се говори, че опустошението е поръчано от правителството, тъй като точно оттам по проект трябва да минава Никарагуанският канал, който да е по-широк от Панамския и да обслужва най-големите кораби.

За момента неговият строеж се отлага именно заради статута на резерват на местността, през която трябва да минава каналът. Слуховете подклаждат съмнения към правителството, което още повече налива масло в огъня, като отказва да получи помощ от Коста Рика за потушаването на стихията.

Напрежението намалява временно, за да ескалира отново с наложената реформа за повишаване на осигурителните вноски с 3% за конкретна фирма и с по 1% за работниците. Решено е също без каквито и да било преговори и дебати да бъдат намалени пенсиите с 5%.

Първи се вдигат пенсионерите, чиито протести полицията лесно овладява, но от съпричастност се надигат и студентите. Тогава започва хаосът, разказва Лозев:

"Мирните протести прераснаха в хулигански изблици. Студентите хвърляха ръчни бомби, рушаха магазини, замеряха полицаите с камъни. Полицията отвърна на удара и при сблъсъците беше убито едно момче. Това отприщи още по-голям гняв.

По улиците излязоха и ученици. Даже най-голямата ми дъщеря, която е на 16 г., отишла на протест. Добре че й се обадих да й се скарам веднага да се прибира. Половин час по-късно полицията беше помляла тълпата на същия този площад.

Започнаха сблъсъци в повечето градове. Имаше студени, застреляни от упор. Дори един ученик на 15 години. Също множество ранени, както и бебета, надишали се със сълзотворен газ, пуснат от полицията. Сега ситуацията е без какъвто и да е контрол. Само преди седмица бяхме съвсем различна държава. Даже бяхме най-сигурната страна в Централна Америка, а сега сме като пред гражданска война...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Ужасно!
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ запалиха нова война,защото Русия ги нарита в Сирия
102
1
 
2
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Тоя канал го иска,чичо Том от,колибата
101
1
 
6
 
! Отговори
Nica преди 5 години
Просто господин Лозев е поискал да бъде център на внимание, и разказал неща които не са верни. Първо започна стачка на пенсионерите, защото искат от застрахователни институт да им одържат по 5% от пенсията. Също се реши от НОИ увеличение на пенсионият стаж и одръжки на работната заплата с 7%. Истината е че студентите излязоха да правят мирен протест, заедно с пенсионери и работници. Тогава бе изпратена полицията. Но не са студентите които са нападали полицай те както разказва Лозев, а полицията
100
1
 
4
 
! Отговори
Nica преди 5 години
Просто се питам как може един българин като господин Лозев, който живее тук в Никарагуа, да измисли толкоз лъжи за нас българските граждани живеещи от много години в тази държава. Обръщам се специално към тези който коментират, че щели да плащат за нас ако евентуално сме евакуирани за бг. Тук живеещите българи ни един не се нуждае от никаква монетарна помощ, и вече сме си общували с нашите сънародници, че ни един ще напусне държавата, тъй като всеки един от нас с труд е постигнал доста
99
0
 
3
 
! Отговори
Nica преди 5 години
За това че уж бг посолство в Мексико, ще предпази и ще направи евакуация на бг граждани който живеем от много години в Никарагуа, е също лъжа, на малкото българи който живеем тук в Никарагуа на всеки един бг посолство в Мексико има пощенският електронен адрез, и нито един българин е бил уведомен от бг посолсто, за което разказва господин Лозев. Което е направил този господин че е писал за положението тук в страната, на някой познат журналист в България да публикува и то не всичко това е вярно
98
1
 
3
 
! Отговори
Nica преди 5 години
Аз живея от 26 години в Никарагуа, за това което е разказвал господин Лозев, че студентите са бунтува ли и са разбива ли магазини, че са замявгвали полицията, това не е истина, истината тук е че правителството, е изпратил младите сандинисти, (Juventud Sandinista), да се бият срещу студентите и пенсионерите, доста от възрастните хора имаше нападнати и бити от полицаите и от младите сандинисти. Тук цифрата на бг граждани живеещи от години доколкото аз знам едва ли да има 20 човека, не са 40 човека
97
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво правят хората по света за някакви си минимални пенсионни реформи. А тук в България, ви покачват билетчето за градски транспорт с 60%, личните лекари ви искат почти 80% повече пари за такси, само защото като секретарки ви дават едни хартийки с които ви насочват другаде, качват ви ежегодно възрастта за пенсия, намаляват ви заплатите, увеличават ви цените в магазина за 10 години със 150%, ЧЕЗ иска увеличение на нощната тарифа с 51%, Топлофикация само иска пари, които никой не знае за какво са
96
5
 
18
 
! Отговори
Нфб преди 5 години
Сащ са против канала защото ще им спре бизнеса...този е по широк и по дълбок..освен това и пътя се скъсява...но зад него стои Китай...така че сащ плащат за размириците...
95
9
 
17
 
! Отговори
Емил Кошлуков преди 5 години
По интелигентните мнения тук, относно темата - отчитам, че в България е фрашкано с умници,... само, където са в кофти, бедна, корумпирана, разорена и разграбена от *** и брутално крадливи политици - ***!!! ... и кво от това...?!?! Казал *** и си сипал ракия...
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай.
93
1
 
17
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Между другото!Въпросният Никарагуански канал не е желание и/или дело на САЩ, а на Китай. От около 11 години Китай се опитват да си го построят. Ако САЩ имат нещо общо, то те са против него, а не обратното.
92
1
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Тоя Георги Лозев е много интересен. Майна, рокер, служил години наред във Френския чуждестранен легион. Оцелява на мисии из най-опасните държави в Африка, но се контузва на мачле и го уволняват. После живее малко в Испания, след което заминава за Никарагуа. Там се жени и има деца. Става шеф на местните рокери. Веднъж бяха ходили на мото-събор в Хондурас. Там било толкова опасно, че тия мъжища рокерите не смеели да мръднат от центъра на града. В покрайнините човешкият живот нищо не струвал.
91
11
 
26
 
! Отговори
Чужд сред свои преди 5 години
Вместо да ревете, че не ви стигали парите, защото 2/3 от българите пушат и хвърлят пари за всевъзможни глупости и нямат елементарно финансово възпитание да пестят, вземете да започнете да пестите и инвестирайте в деца и поколение! Не в БМВ-та, почивки и смартфони! Така поне вие като станете пенсионери ще има кой да ви храни и издържа с неговите данъци! В момента с тази раждаемост и всеобщ мързел, просто не разбирам, КОЙ ТРЯБВА ДА ХРАНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ?
90
5
 
18
 
! Отговори
Чужд сред свои преди 5 години
Много ясно, че пенсионната възраст в България ще се вдига! Когато 6 работещи хранят 10 пенсионера и 1 куп "социално слаби", когато всеки иска да работи в офис под климатик за директорска заплата на 4 часово работно време или мечтата му е да си уреди една държавна службичка с познанства тук там, само за да взема заплата. Ако няма работници и кадърни хора, много ясно, че няма да има кой да храни пенсионерите. Но на слабия му остава само да реве и да се оплаква. Такива сме вече ние в България!
89
7
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Познайте от три пъти кой го иска този канал.
88
6
 
20
 
! Отговори
Джак преди 5 години
А в България кога?Оооо, май се казваше Мутрагения...
87
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в българия ,мачкат миньорите и всички пенсионери ,И си траем.И тук трябва да се настигнем
86
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората ще с еизбият заради едната пенсионна реформа, а в България, Борисов вдигна възрастта за пенсия, с опция за още, но българинът остава социално безропотен, в личен план е недоволен от то--------Ми, то това е безкрайно правилно. Само търтеите като теб се плашат, че ще работят две-три години повече!
85
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви неща правят за 5%! Че и студентите! Въпросът е- какъв е размерът на пенсиите им, че озверяват за 5%?