Експерт: Няма да има нужда да работим след 30 години

Хората ще участват в проекти като доброволци
Обновена: 28 апр 2018 14:33 | 28 апр 2018 14:32, Елка Василева
172
Експерт: Няма да има нужда да работим след 30 години
Роботи произвеждат стол в ултрамодерна фабрика в Сингапур.Снимка: архив, Reuters

Професионалният свят ще се промени напълно след 20 години, твърди основателят на консултантска компания Карл-Хайнц Ланд пред германското икономическо списание Wirtschaftswoche. Много работни места ще бъдат премахнати, защото биха могли лесно да бъдат заменени - цифровизацията ще бъде отговорна за това.

Ланд дори стига дотам, че очаква в рамките на три до четири десетилетия никой вече да не работи. Класическите професии като данъчни консултанти, адвокати или таксиметрови шофьори, ще бъдат поемани в бъдеще от машини. Дори лекарите не са изключени от този списък. Все още е трудно да си представим измеренията, казва специалистът.

Въпреки това началото вече е положено. Акциите ще се търгуват дигитално, криптовалутите  като биткойна също ще се контролират дигитално, а автономни автобуси вече има и в Европа. Само че... какво ще се случва със спечеленото време? И преди всичко - с нас?

Малко вероятно е хората просто да останат вкъщи, ако нуждата за работа изчезне. Дигиталният експерт вярва, че вместо това хората ще участват в проекти като доброволци, като това ще придаде на ежедневието им напълно различно значение и измерение. Най-важното вече няма да е изкарването на прехраната.

Освен това цифровизацията би създала и работни места. Завършилите висше образование (математика, компютърни науки, природни науки и технологии) все още ще са търсени: трябва да има хора, които да оценяват и общуват с големите данни (така наречените Data Engineers). Хора, които са запознати с изкуствения интелект (Data Scientists), или дори такива, които разработват програмите (Mobile Developer).

Но ще има и професии, които до голяма степен ще са пощадени от цифровизацията. Те включват дейности в творческата индустрия, както и в хуманитарните и социалните науки. За тях Ланд предсказва голямо бъдеще.

Що се отнася до скоростта, ефективността и прецизността на производството, машините далеч превъзхождат хората. Но има очевидна и важна разлика - това, което те не могат и никога не могат да станат: да бъдат човешки.

Сестри и помощен персонал не само стават все по-търсени, те са също толкова важни, защото имат разбиране за взаимоотношенията с хората, те показват емпатия. Същото се отнася и за учителите: Макар че има много задачи, при които обработката чрез компютър е лесна, компетентността да се преподават умения е запазена зона за учителите.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Въртят, сучат, все с комунизъм ни залъгват в бъдещето
143
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просото еднинхира ще си направят система, която отговаря на всичките им нужди, шемск я подържат и няма да активирате а нужда да търгуват с други хора.какво лошонкма ... Не знам.
142
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ъхъ....и такива като Copoc....Pокфелер....Ротшийлд...Бесос ... Цукърбърг - ще раздават милиардите си на африканци, пакистанци, и индийци...По-голяма глупост - скоро не бях чел! Срещал съм четвйртокласници, които не са толкова наивни!
141
2
 
8
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Ще падне камък от небето Ще спре интернета и ко ша прайте тогаз с прогнозите си .....Човека обича да си прави сметката без кръчмаря....Ама ще се научи де...
140
0
 
2
 
! Отговори
Иван Маринов преди 5 години
Тая статия я бяха пуснали преди,сега пак,*** народа не помни и я коментира пак.Вие в Гугъл през колко време повтаряте стари новини уж като нови бе?
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
138 - Пчеличката прави нещо много умни, зщаотониконом по този начин лишава другите кошери от нужния им материал за оцеляване. Ако не преживеят зимата, останалите ще има повече другото лято :)
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Побържаем и устойчив са леки различни. Камъкът е устойчив на огън, но огъня изисква нещо, квото да го подържа.
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
145 - Ъъъъ Ок, пич. Произвеждаха храна сам и я раздавайки, ама не ми дръж сметка ,какво правя с тази, която произвежда , продавам, консумира ни купувам аз.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
147 Освен ако не притежава.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Че те комунистите кога са работили,а имат пари!!!Да му мислят обикновените хорица!!!!
134
2
 
3
 
! Отговори
щщд преди 5 години
Трудно е да откъснеш тигърчето от тигрицата.Камоли социалиста от неговите заблуди.
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало да работим ли? А кой ще строи и поддържа машините бе "експерте"?
132
2
 
12
 
! Отговори
Българска поговорка преди 5 години
Човек като чете статията има чуството че чете учебник по Начен Комунизам когато благата ще се изливат като от рога на изобилието.Труда просто ще стане различен. И сега изкопните работи се правят с багер, докато преди 50 години са се правили с кирка.И пак ще остане правилото: Който не работи - не трябва да яде.
131
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 144Ами Бат Бойко и 240-те дупедати какво ще крадат тогава?.Върти го, печи го на шиш ... политтрола си остава полит-***! И то не какъв да е полит-***, а "социалистическо" - "патриотичен"! Толкова сте противни , нямате си на идея!
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по официални международни данни, многокрано е подтвърждавано, че между 25-30% от произвежданата храна просто се изхвърля! А в същото време - половината население на Земята страда от недохранване.А за останалите производства, какъв ли е процента?Има ли нещо разумно в това, питам аз? Ето как само със един замах, може сериозно да се подобри положението на една немалка част от хората - просто ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛИ!Но едни хора си мислят, че това трябва да бъде "платено"!?! Хора ли са тези?
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Бат Бойко и 240-те дупедати какво ще крадат тогава?
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BatBulgarКойто не работи - не трябва да яде...И аз това казвам ... ама все чакаш няко друг "да ти работи", а пъки да му "даваш заплата"
127
1
 
4
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 години
Който не работи - не трябва да яде.
126
1
 
18
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
България е 30 години напред ! Понеже българските заплати са нищожни, българина няма смисъл да работи от сега!!! Кога ще ни стигнат, питам аз !!!
125
7
 
8
 
! Отговори
Адио Рио преди 5 години
Това се знаеше отдавна. Затова световният елит от супербогатите тласкат човечеството към световна термоядрена война с цел намаляване на населението. Първата война ще бъде в между западна Европа + Полша + Украйна срещу Русия, втората война ще въде между Пакистан и Индия, третата в Близкия Изток между Саудитска Арабия + Израел срещу Иран, ще намесят Китай и Турция. Това ще доведе до редукция като ще останат живи около 1 "златен милиард", останалите са излишни на алчните световни господари.