Засилен трафик на подводници. Русия пак създава грижи на САЩ

Сега Исландия отново играе важна роля - за САЩ и за НАТО
320
Засилен трафик на подводници. Русия пак създава грижи на САЩ
Снимка: архив, Ройтерс

Капитан Йон Гуднасон кротко се усмихва, спомняйки си за неочакваното обаждане на Вашингтон през май 2014 година. "Можем ли да дойдем утре?", попитали те. Оказало се, че американците отново искали да възстановят присъствието си на исландското военно летище Кефлавик - осем години след като се изтеглили оттам.

В годините на Студената война там е имало три хиляди американски военни. От Исландия САЩ искали да държат под око Съветския съюз. И най-вече съветските подводници в региона. След края на Студената война обаче американците преценили, че подобно нещо вече е излишно. През 2006 година те се изтеглили. Тогава било решено, че руските подводници вече не представляват заплаха, припомня Дойче веле.

Русия отново е активна в региона

Сега Исландия отново играе важна роля - както за САЩ, така и за НАТО. Миналата година американският Конгрес отпусна 14,4 млн. долара за връщането на американците във военната база Кефлавик. "Всички знаем защо. Руските военни отново са активни в региона. И то толкова много, колкото отдавна не са били", казва пред Дойче Веле исландският външен министър Гудлаугур Тор Тордарсон.

Агресивният военен подход на Русия от анексирането на Крим насам се забелязва и под вода - факт, който буди тревога в САЩ. Според Тордарсон, през 2014 година американците са използвали базата в Исландия за наблюдение на подводници общо 20 дни, а през 2017 година - общо 150 дни.

Северна Европа обаче придобива важно стратегическо значение не само за САЩ. "Скоро и НАТО ще съсредоточи повече сили в северната част на Атлантическия океан", добавя исландският първи дипломат.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърждава, че в Атлантическия океан има засилен трафик на подводници - както никога досега от края на Студената война насам. В тази връзка един от говорителите на НАТО дори определя подобряването на възможностите за борба с подводниците като върховен приоритет за пакта.

"Руският военноморски флот днес не е флотът от времето на Съветския съюз - той е значително по-малък, разполага с по-малко кораби и подводници. Но все пак те са много по-модерни и по-боеспособни от тези от годините на Студената война - могат например да изстрелват крилати ракети, както вече многократно са го правили край бреговете на Сирия", посочва директорът на мозъчния тръст "Трансатлантическа инициатива за сигурност" Магнус Норденман.

Дълго време това го можеха единствено САЩ и Великобритания, припомня експертът. Той се опасява, че възроденият руски подводен флот е в състояние да изстрелва крилати ракети с дълъг обсег на действие срещу цели в Северна Европа.

"Няма опасност за Исландия"

Притеснения изитва и Тор Магнусон, но от съвсем друго естество: исландският активист и многократен кандидат за президент се тревожи, че американското присъствие в Кефлавик може да доведе до военна ескалация с Русия. А военното летище превръща Исландия в потенциална мишена. Магнусон обвинява правителството в Рейкявик, че държи в тайна плановете по отношение на въпросната военна база.

Външният министър Тордарсон уверява, че няма опасност за Исландия. "Вярвам, че двустранното споразумение със САЩ и членството ни в НАТО са достатъчна гаранция за нашата сигурност", казва той. И добавя: "В един идеален свят изобщо не бихме имали нужда от никакви военни. Но днес не живеем в такъв (идеален) свят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
бонго бонго преди 5 години
До АнонименВенецуела имаше заплати от по два-три долара на ден, преди да дойде Чавес, когато бяха американски приятели. След като той дойде, минималната във Венецуела беше към 415-420 долара,пъти по почти два пъти по-голяма от БГ за тогавашния период. Освен това Чавес намали и дълговете им. Единствения му грях беше, че изгони американските компании и нефта вече отиваше за по-високи доходи на венецуелците.
172
0
 
9
 
! Отговори
Б преди 5 години
НАШИТЕ БАТКОВЦИ,КАТО СА ИМАЛИ СТОТИЦИ КОЛОНИИ И СА ВОДИЛИ СТОТИЦИ ВОЙНИКАКВА СА СВЪРШИЛИ,ОСВЕН ДА СИ ПЪЛНЯТ ДЖОБА,ЗАЩО НЯМА МИР И ХУБАВ ЖИВОТ В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ДЕТО СА БИЛИ, А САМО СА ГИ СКУБАЛИ,КАТО МОКРИ КОКОШКИ,ЗАЩО ИМ ТРЯБВАТ БАЗИ В КУБА,КАТО С ПОДВОДНИЦИТЕ СИ ОТИВАТ ПО БЛИЗКО И ИМАТ РАКЕТИ,ДА ОТИДАТ КЪДЕТО СИ ИСКАТ.ТО СЕ ИСКА МАЛКО АКЪЛ,ЩЕ РАЗХОДА ПО БАЗИТЕ Е ОГРОМЕН,САМО В БЪЛГАРИЯ Е БЕЗ ПАРИ.
171
1
 
12
 
! Отговори
А преди 5 години
,КАТОРУСИЯ Е ТАКАВА,ОНАКАВА,ЗАЩО ВСЕ ПИШЕТЕ СРЕЩУ НЕЯ,ЗАЩО НЕ Я ОСТАВИТЕ НАМИРА,ВИЖТЕ СИ ЗАДНИЦИТЕ,ПО ГОЛИ ОТ ВСЯКОГА,САМО НЯКОЙ ДА МРЪДНЕ В РУСИЯ Е ВЕДНАГА ВИ ДРАЗНИ,ВИДЯХМЕ УМНИТЕ РАКЕТИ НА ВАШИТЕ БОГАТИ БАТКОВЦИ,СВАЛЯХА ГИ С ТЕХНИКА ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ.КАТО *** РЕСИЯ ЗАЩО Я ЗАОБИКАЯТ С БАЗИ,МАЛКО АКЪЛ СЕ ИСКА ЧЕ С ЕДНА РАКЕТА ИСЛАНДИЯ ЩЕ ПОТЪНЕ,СТИГА ДЕТСКИ РАБОТИ,МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ,НЕ С ДРУГИ РАБОТИ.ЯСНОЕ ,ЧЕ ЗА ДОЛАРИ МОГАТ ДА СЕ ПИШАТ И ЛЪЖИ,НО ПОНЕ МАЛКО МЯРКА
170
6
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 187 В България се живее в пъти по добре от Русия.Че даже и при соца беше така.Ние поне имахме собствени жилища , а те държавни комуналки.У квартиру !
169
3
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 182 Разбира се че САЩ пробутва /прогреса/ демокроция по целия свят.Няма да пробутва комунизъм я...Комунизма почина като идеология.Няма прогрес.
168
2
 
11
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
"Това е резултатът от 15 години коминистическо управление."Да, ама не. Това е резултатът от брутално вмешателство във вътрешните им работи. Финансирано отвън. Леко на север. От прерийните койоти.
167
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела изгони американците преди 15 години. Сега е затънала до шия в дългове към Русия и заплатите са по 2 долара.Убийства 90/100000.Това е резултатът от 15 години коминистическо управление.
166
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе с 7800 рубли минимална заплата не сме.И с 9/100000 убийства.
165
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не и берете грижата на РУСИЯ-вижте се ние какво представляваме ! БАНТУСТАН !
164
20
 
10
 
! Отговори
До 186 преди 5 години
Реалността е тежка нали ,рубладжийски плъх ? На русофилите трябва да ви се спре достъпа до развития свят и да имате право да ходите само в руската дупка,сибир и някои от мюсюлманските съюзници на Русия ,като Таджикистан,Туркменистан и Сирия.
163
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете си самички колко е велика вашата америка, оставям ви сами да си говорите и да си слагате плюсчета. По-умният винаги отстъпва на по-глyпaвия да покаже магарията си...
162
17
 
9
 
! Отговори
До 183 преди 5 години
Хирошима и Нагазаки дори след тези бомбардировки успяха да се вдигнат и развият за отрицателно време.Я кажи руските пияници как се развиха с градовете си дори и без бомбардировки ? А да - шишета спирт се носят навсякъде ,а мазилките по сградите се разпадат и са технологични джуджета.
161
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте си топченцата от безсилие. Русия винаги ще ви е трън в гз.
160
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
америка произвежд всичко. Даже и демокрация произвежда... И я продава навън. Само че никой не я купува и не я ще. Даже и за без пари. Ето сега и в Никарагуа продава демокрация чичо сам, както продаваше във Венецуела преди това. Изобщо америка продава, пардон пробутва демокрация навсякъде по света:Ирак, Либия, Виетнам, Корея, а в Япония толкова много демокрация пуснаха със самолети, че Хирошима и Нагасаки още чупят дозиметъра за радиация...
159
13
 
6
 
! Отговори
До 180 преди 5 години
Стига се обажба пък ти от нищото бе ,клоун.На никой не му пука за русия и никой не я бръсне за нищо.Стига си ни натрапвал някакви неадекватни мнения.Дори Барак Обама каза ,че Русия са по-ниски от тревата и ,че нищо не става от тях,а отговора на Путин беше ,че е наясно ,че САЩ са единствената суперсила в света и Русия няма нищо против това.Щом Путин няма нищо против,вие русофилски *** за какво се борите бе и жалкарите ви смешни ?
158
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянАбсолютен факт е ,че русия няма възможност дори да вкара във въоръжение няколко бройки.В момента имат няколко прототипа и то несполучливи именно защото Индия оставиха проекта.Това е именно пример ,че руснаците немогат да произведат нещо качествено и технологично в една бройка ,камо ли в по-голям мащаб.Явно се надяваха на индийците да направят всичко ,а после *** да оберат овациите.
157
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия Е фактор. А това, че не ви харесва е друга манджа. Ако не беше фактор щяхте да я подминете с равнодушно мълчание. Сега Русия ви подминава равнодушно....и с леко иронична усмивка.
156
5
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До До 175Всъщност проекта, според руснаците е приключил, когато индия са изискали технологиите за производство за да довършат бройките си (като оправдание), при което от ответна страна са им поискани още един господ знае колко пари, и индийците са си обрали крушите. дали руснаците са реагирали така, щото не искат да споделят мегановите си технологии без аналогов в мире, или щото не могат да предложат в момента нищо освен фейслифт на съществуващ сухой, предстои да се разбере.
155
14
 
6
 
! Отговори
До 176 преди 5 години
Русия не е фактор и никой не се съобразява с тях.Стига глупости ,рубладжийки ***.Русия има по-малко световно влияние и от Италия.Единствената причина поради която Русия си позволява да надига глас е защото разполагат с ядрени оръжия,иначе щеше да им е наложена демокрация много бързо.
154
11
 
5
 
! Отговори
До 175 преди 5 години
ПАК-ФА беше замислена разработка между русия и Индия.Беше запланувано да се направят 60 самолета и Индия да свърши по-голямата част от проекта ,а русия да произведе двигателите.Е накрая Индия разкриха руснаците какви неможачи са и оставиха проекта ,и в момента има само няколко бройки,за които руснаците дори незнаят как да направят двигатели от ново поколение.Затова и в момента изтребителя е спорно дали въобще е от 5-то поколение.Тук си личи очевидното изоставане на руснаците с десетилетия.