Хормонална контрацепция. Какво не знаем?

Оралните контрацептиви се взимат само при предписание
29 апр 2018 20:48, Eкип на Puls.bg
7
Хормонална контрацепция. Какво не знаем?
Pixabay

През 1960 г. за първи път се появява хормонална перорална контрацепция, която е комбинация от естроген и прогестаген. От естрогените най-употребявани са Ethinyl estradiol и Mestranol. Прогестагените в контрацептивите са синтетични и производни на 19-Nortestosteron, от които най-често се използва Norgesterel и неговият активен изомер - Levonorgestrel.

Всички хормонални методи на контрацепция действат чрез съчетаване на преки и косвени ефекти върху яйчниците, ендометриума и маточната шийка.
 
Комбинираните хормонални препарати действат върху хипоталамуса чрез намаляване продукцията на гонадотропин - releasing хормоните и върху хипофизата, като променят отговора й към тези хормони. Това води до инхибиране (потискане) на овулацията.
 
Под влияние на хормоналните таблетки, ендометриумът става тънък и се понижава секрецията на гликоген от него, който е необходим за преживявяне на оплодената яйцеклетка в самото начало. С други думи, ендометриумът става неподходяща среда. 
 
Под влияние на прогестагените в хормоналните таблетки, цервикалната слуз става гъста, мътна и оскъда по количество, което я прави неблагоприятна среда за навлизането и миграцията на сперматозоидите.
 
Започването на оралните контрацептични таблетки става при задължително изписване от лекар специалист по акушерство и гинекология. По-голяма част от таблетките са по 21 в опаковка, което значи, че се приемат 21 дни и 7 дни се почива, тоест имитира се нормален 28 дневен менструален цикъл. Има и комбинирани таблетки, при които след приема на 21 активни таблетки, се приемат седем дни плацебо таблетки - общо 28 таблетки в опаковка. При първоначалния прием на таблетките, първото хапче взима с първия ден на цикъла - тоест със започването на менструацията. Пият се 21дни, почива се седем.
 

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, по-добре хапчета, отколкото да сме на първо място по брой аборти на ученички. А иначе, че е хубаво да се раждат повече българчета-хубаво е, но просто не става насила. Ако някоя жена не желае да става майка, дори и да забременее, ще направи аборт, което е доста по-гадно от взимането на таблетки. Познавах момиче с 8 (!!!) аборта, която не ползваше презервативи или хапчета, защото не ги харесвала. Е, това ако не е лудост!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А случайно да напишете за страничните ефекти?
Всяка млада жена, приета в неврологията, първо я питат, пие ли и което е по-лошо, пила ли е някога противозачатъчни.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая статия е идна гащъ плява за нащу мъгари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С хормони тъпчат животните. Да наедреят.
2
2
 
3
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 10 месеца
знаете ли какво не знаете, това че 98% от синтетичният естроген от хапчето се отделя после през урината и от там през канализацията стига подпочвените води и от там отива навсякъде, включително селскостопанската продукция и питейната вода. няма пречиствателна станция, която да премахва този синтетичен естроген, нарочно и конспиративно, защото така мъжете биват напомпани с естроген - от както има "хапче" сперматозоидите на мъжета са намалели с 50% и т.н. краят е скоро, невежите са блажени!
1
1
 
3
 
! Отговори
12 чавета шукар преди 10 месеца
Никаква контрацепция! Плющ.те се на воля и правете българчета, че напоследък нещо само пролите се множат неконтролируемо.