Българинът – по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа...

53% декларират, че са доволни от парите, които получават
30 апр 2018 13:45,
112
Българинът – по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа...
Снимка: Dnes.bg

По-голямата част от българите са доволни от работата си и одобряват шефовете си. Това показват данните от националнопредставителното проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице".

В навечерието на Деня на труда на първи май 43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си до този момент. 7% казват, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Разбира се, в данните се оглежда оценката за условията на труд, но повече проличава личната самооценка. Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани, отчитат социолозите.

Както може да се очаква, най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път.

53% от работещите пълнолетни българи декларират и че са доволни от парите, които получават от работодателите си, а 44% - че не са.

Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки „водят“ с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

58% от работещите пък казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите, отбелязват социолозите. 

Българите очакват и по-ниски нива на безработицата. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%.

Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
26
 
! Отговори
X,Y,Z преди 5 години
ДА бе,то за това имаме 2 млн. емигрирали ,защото са доволни от шефовете (Бай ***),даващи космически заплати с осигуровки на минималната и 12 часов работен ден(това го има все още в София ,пък представям си как е в провинцията)!!
86
1
 
22
 
! Отговори
???? преди 5 години
КОЙ и КАК "изчисли" това? А,КОЛКО от работещите се осигуряват на МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА,някой ИЗЧИСЛИЛ ли е? ПРОВЕРИЛ ли е? А,КОЛКО от работещите,все ОЩЕ НЕ са си получили тава ,което са ОТРАБОТИЛИ?
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом го казва Андрей Райчев,значи трябва да му "вервате".Напоследък е станал много близък с ББ,явно изпълнява политическа поръчка.
84
1
 
23
 
! Отговори
акуд преди 5 години
след като видяха , че няма да пожънат успех с работници тип евтин внос. бг селските чорбаджи преминаха на кремълска тактика, ще ти промиват с пропаганда и ще ми налагат колективно мнение колко съм доволен от ниската си заплата, малки цървулчета няма такива селски простаци кат вас бг чорбаджи
83
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички,които казват,че са доволни от заплащането и шефа са го казали от страх шефа да не разбере,че се оплакват.Аз не познавам хора,които са доволни от заплащането.Напротив,масово са осигурявани на минимална заплата,а доходите не надхвърлят 700-800 лв.Това са масовите доходи.Няма как хората да са доволни.
82
1
 
10
 
! Отговори
Смешка преди 5 години
Най-евтино ми излиза да съм безработен. У дома сите е старо, но най-важното е, че съм щастлив!Нямам амбиции, нямам гаден шеф, нямам пристъп на панически атаки.Нямам кола и не плащам данъци. Не плащам за пенсия, оти 900 лв. - нема да ми стигне, а мои да не съм жив. Лъжа приятелите, че ми требе шише ракия и си плащам здравните.Билет в автобуса не плащам, оти одим пеш. Тока ми го спряха и се къпем при съседите.Най-важното е че съм щастлиФт.Дреме ми, че нямам ТВНай-важното имам приятели, тФа е
81
10
 
2
 
! Отговори
ами преди 5 години
ами на мен си ми е супер. да, заплата ми стига що годе за неща без много, много покупки излишни, но си е добре и спокойно. офисът ни е добър, колегите и те като мен разсъждават и си бачкаме леко- полеко и това е. заплатата си върви и така. без грижи. дано и фирмата да е добре като сега.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рядко *** статия. Поздравления!
79
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
АЗ пък съм много доволен от "Галъп Интернешънъл " и затова предлагам да го ЗАКРИЕМ !! То и без това такива разни социолози и всякакви агенции имат временни офиси и то в някое мазе -за да не плащат пари -- В БГ НЯМА Никаква свобода на медии и на всичко -- Срещу малка пачка от 10 -- 20 бона - ХОП Всички Български работници на 1 май ЩЕ СА ЩАСТЛИВИ )) ХМ ??
78
2
 
19
 
! Отговори
Този където мисли преди 5 години
Не ви ли стана ясно че тази агенция се спонсорира от сорос (америка) и само твърди лъжи......
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преди няколко часа бяхме нещастни, сега сме доволни... Няма ли в края на краищата да мки кажете какъв съм - доволен или недоволен, щастлив или нещшастен? Като тръгнете с тея лоу левъл манипулации и направо се исприщвам. Че отгоре на всичкото и има хора, коиото ви вярват... Не останаха свестни журналисти. А като се има в предвид, че повечето са жени... Изкривихте се. За нищо не ставате. Раждате за сефте на по над 30 години, а трябва да сте на по 20 за да няма наследствено болна нация...
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
които двуличничи и казва че шефа е евала а си мисли обратното да му се направи клизма немедлено тя ще го направи по мъдър и ще казва истината защото пак започва процеса с клизмата
75
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стигнах до "националнопредставителното проучване на Галъп" и спрях да чета. На "Галъп ли да вярвам, или на джоба си, на сметките в пощенската кутия и на цените в магазина? Вместо да ми обяснява колко съм добре, "Галъп" да вземе да ми пуска отвреме-навреме в пощенската кутия по някоя бележка от Алеко Константинов, (от тия, дето пише 100 на тях). Не много често, само 2-3 пъти седмично. :)
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българинът по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа ..."---Чак пък и от шефа ... Нали ги знам моите, пред мен се мазнят, а зад гърба ми "Да му е... м..ката". Даже и на ум ме псуват :) А, иначе, доволен съм от работата си и заплатата си 50 души работят за мен, заплатата я вземам аз.
73
2
 
19
 
! Отговори
ЛЪЖИ.... преди 5 години
ЛЪЖИ ОТ ГОРЕ ДО ДОЛУ СА НАПИСАНИ -ТЕЗИ ПРОЦЕНТИ ИЗМИСЛЯНИ ОТ ДОСЕЩАМ СЕ ОТ КОГО - КОИ СА ДОВОЛНИ????? АМИ ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ В ОБЩИНИТЕ И БАНКИТЕ И МОЖЕ БИ КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖДИ ФИРМИ А ТОВА СА НАЙ МНОГО 2О% А ОСТАНАЛИТЕ??? БЕДНИ КОЛКОТО СИ ЩЕШ - ПО МАЛКО ЛЪЖЕТЕ БЕ ХОРА ВЕДНЪЖ ПОНЕ НАПИШЕТЕ КАКВАТО Е РЕАЛНОСТА
72
3
 
29
 
! Отговори
сериозно преди 5 години
По колко Ви плащат да пишете такива статии? И аз да напиша една статия и на мен да платят,завършил съм филология,към кого да се обърна? От Алфа Рисърч ли дават парите, за да убеждавате колко хубаво се живее в България?P.S Само преди няколко дни публикувахте статия, където България е най-бедната в Европа,става ясно че не ни искат в Шенген, с 2-ро качествена храна. Четох също,че се обезлюдяваме и като пример посочихте някакво село в Смолян,където не живее нито 1 човек.Ама сме си добре така ли?
71
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смело мога да заявя, че съм доволен и от шефа си, и от работата си, и от заплатата си. Всеки нормален човек, който не е доволен от горепосочените, търси промяна, квалификация, развитие. Всичко останало е мрънкане на ниската обществена класа. Няма страшно, по цял свят я има, по цял свят мрънка и няма пари за нищо. Все търси вината в другите, но никога не гледа себе си. Сипете си ракийка и започвайте да се залъгвате как лошата държава ви пречи на великия умствен капацитет. Променете мисленето си.
70
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подигравате ли се с нас?
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хибридка ,нали?Ти пък ако си мислиш,че Путин не е западен продукт,се лъжеш.Иначе нямаше да стои на власт.
68
2
 
24
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Колкото и да се опитвате платени продажни да заблуждавате народа няма да станеееее!!!!!