Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!

И в скъпите продукти има заместители – от палмово масло
102
Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!
Снимка: Булфото, архив

Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов обяви, че специално ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Още по темата

Новата забрана ще изключва напълно възможността на етикет, на който пише "сирене" или "кашкавал" да има нещо друго освен истинско мляко. Освен това оттук нататък една и съща фирма няма да има право по закон да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

"Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители", коментира пред Нова тв Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители.

"Има хора, които правят бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита не само у нас, но и в ЕС. Този въпрос остро се поставя от няколко години. Сега казват, че до една година категорично щял да бъде решен", допълни Зоров.

"Крайно време е държавата да поеме едно лидерство по отношение на качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те трябва да бъдат забранени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета", заяви от своя страна проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

"На пазара има продукти, които са съставени изцяло от палмово масло. В САЩ се смята, че частично хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни вече ще се смята за федерално престъпление влагането им в продуктите", поясни д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители".

Той е на мнение, че у нас не може да бъде направен ефикасен контрол върху продуктите ментета.

Проф. Байкова допълни, че 6 до 8 грама дневно от тези частично хидрогенирани мазнини водят до повишение нивата на холестерола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
В Турция на тази цена има перфектно сирене и кашкавал, киселото мляко е с вкус на едно времешното, но там има развито животновъдство. Живея сравнително близо и от доста време периодично пазаря там. Съжалявам, но нашите по големи производители са печалбари и за някой лев повече ще ни тровят без огризения.
94
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко.Важно е в магазините да има сирене и кашкавал САМО ОТ МЛЯКО.Това е работа на смот.аната ни дър.жа.ва,която само симулира дейност.
93
0
 
6
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До юбералес...тия твои сметки на шапката ще ми ги говориш ! Освен ако не вклюваш в тях Мерзедеса S класа и вилите с басейни на тия дето имат мандри. Аве аймак,с аймака ти,имам поне 3-*** приятели собственици на мандри,услужвал съм им многократно с безлихвени заеми...те споделиха доброволно колко им е себестойноста на продуктите им. Не искам да споменавам имената и фирмите им им,защото нямам право !
92
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Качественото краве мляко се изкупува по 70 ст. от фермите. Или 0.70 x 7 равно на 5лв само млякото 2лв. производствени разходи, 1лв. печалба, 2лв за магазина и 2 лв. ДДС. Общо 12лв. Просто е.
91
0
 
0
 
! Отговори
То6 преди 5 години
До АнонименЕ и какво Х 0,50 лв. .....
90
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
В 1кг. сирене има 22-24% мазнини. В един литър мляко има 3.6% мазнини(3-4%). Има при производството 5% загуба на мазнини (в суроватката). Хайде сега да смятаме: 6-7кг мляко x 3.5%масло - 22.75% масло, минус 4-5% загуба, или около 22% в сиренето. Просто е.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сп??нс !?4л. овче или 6-7л. краве мляко за 1кг. сирене.
88
0
 
2
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Може и още как, номер 89 го е написал. Не може млякото да се изкупува без пари, а кашкавал и сирене от 10 лв. нагоре. Но ние сме си виновни и най-вече *** желю, дето разтури селското стопанство.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да сме сигурни?
86
6
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
При бай Тошо била най-качествевата храна !? Бре чадо , явно не си на ясно че 90% от продукцията в магазините бяха неща върнати от износ, или брак на продукти които са били подготвени за износ.
85
0
 
11
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
Даева вашта ...От баба ми знам че за кг сирене отиват 4л прясно мляко, при изкупна цена 40-60 ст - за какви 8-9 лв ми фантазира, в Испания кашкавалът му е 5-7? килограма, но тук имат свръх производство на прясно мляко и има конкуренция, а в бг освен стабилност - нищо друго.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69А бе, какво стана с визите за САЩ, отмениха ли ги? САЩ нали имат безвизов режим с ЕС, а България вече 11 години е пълноправен член на ЕС, или?Или е член на ЕС ама се подмазва на Русия и прави всичко каквото ушанките наредят.
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при положение че аз купувам мляко на 1.2 лв и мога да произведа сирене в домашни условия на себестойност под 8 лв кг. , защо млекокопите , които изкупуват млякото на 0.25-0,50 лв да не могат ?Проблема е че вече няма крави (въпреки че според статистиката някак си произвеждаме повече мляко от преди 89-та) , а няма защото е по-лесно да направиш сирене от сухо мляко и палмово масло на себестойност 2 лв и да го продадеш за 10 лв , не случайно всички мандри са на мафията .
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТАми вие какво сирене ручате бе ?С 50% парафин хахахаха А като Индия не ви плати преди 2 години оръжейната доставка за $2 милиарда и се съгласихте да ви плати с палмово масло какво го направихте?Да не го изхвърлихте а?Ахахаха.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократАми много ясно.Я ми кажи ти в коя част на България има режим на тока и водата, чака ли някой на опашка за хляб, за чушки, за капачки за буркани и т.н. и трябва ли да познава някого или да е някой та да си купи телевизор, пералня, телефон или каквото и да е?
80
2
 
9
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До Анонимен 81Само големите вериги ли продават сирене и кашкавал,м?! В нашият квартал има 10 магазина,а квартала не е голям,без блокове е ,само къщи. Всеки магазинер гледа да спечели доверието на клиента. Бутайте се в тея кауфланди-мауфланди,метра и тем прочие...! Гледам много хора спират със коли над 100 000 лв. Ама прИмоции търси чиляка...." От *** ...трандафор никога нема да стане". Айде хубав ден на всички...че ми загоре млекото ! :))))))))
79
4
 
12
 
! Отговори
Мечников преди 5 години
"ама най-добре сме живели при бай Тошо и тогава ядяхме и най-качествената храна на света, а сега ядем най-долната"Нищо подобно! Най-качествена храна ядяхме преди Девети 1944 година.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Байнооо , н'ал туй пазарнуту икоминомик , бре *** .
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
верно няма как да има сирене на 6-7 лв. не защото производителя не може да си позволи да го докара на толкова и да е на разумна печалба. Големите вериги го искат на 1/2-а т.е. ако се продава там на 6 лв. производителя трябва да го достави на 3 и е задължен да плаща за реклама и да прави поне веднъж годишно промоции и т.н. Съвсем друг е въпроса, че млякото (повечето) е вносно, субсидирано на 90-100% и е внесено буквално за жълти стотинки.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудно защо в нашата Родина от САЩ възприемаме само лошите неща, а добрите ги отминаваме. Би било добре да попитаме г-н Цветанов, който от години посещава САЩ и там го обучават, закусва с влиятелни личности и дали не се се сетил да попита, защо там едни храни са забранени, а у нас ги дават на бебетата?!Прочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2018/04/30/sirene-ot-mliako-po-8-9-lv-v-magazina-niama-kak.375098#comment-newest