Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!

И в скъпите продукти има заместители – от палмово масло
102
Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!
Снимка: Булфото, архив

Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов обяви, че специално ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Още по темата

Новата забрана ще изключва напълно възможността на етикет, на който пише "сирене" или "кашкавал" да има нещо друго освен истинско мляко. Освен това оттук нататък една и съща фирма няма да има право по закон да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

"Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители", коментира пред Нова тв Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители.

"Има хора, които правят бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита не само у нас, но и в ЕС. Този въпрос остро се поставя от няколко години. Сега казват, че до една година категорично щял да бъде решен", допълни Зоров.

"Крайно време е държавата да поеме едно лидерство по отношение на качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те трябва да бъдат забранени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета", заяви от своя страна проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

"На пазара има продукти, които са съставени изцяло от палмово масло. В САЩ се смята, че частично хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни вече ще се смята за федерално престъпление влагането им в продуктите", поясни д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители".

Той е на мнение, че у нас не може да бъде направен ефикасен контрол върху продуктите ментета.

Проф. Байкова допълни, че 6 до 8 грама дневно от тези частично хидрогенирани мазнини водят до повишение нивата на холестерола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ставри, ти май не си наясно, че сухото мляко е ОБЕЗМАСЛЕНО. Затова се добавят каквито намерят мазнини, защото сиренето трябва да има 40% масленост, а кашкавала 60. Сухото мляко в състава е ГАРАНЦИЯ за немлечни мазнини.
74
1
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
Чудно защо в нашата Родина от САЩ възприемаме само лошите неща, а добрите ги отминхаваме. Би боло добре да попитаме г-н Цветанов, който от години посещава САЩ и там го обучават, закусва с влиятелни личности и дали не се се сетил да попита, защо там едни храни са забранени, а у нас ги дават на бебетата?!
73
1
 
15
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До читателЗнам..често обикалям селата,особено планинските. Ама нарочно им писах най-високата цена...за сирене и кашкавал не се иска да имаш висше. Просто мляко,малко мая за сирене,труд и 45 дни зреене. Те се изкараха се едно че произвеждат некви супер нови технологии за НАСА. Баба ми /царство и небесно вече/ като усети че и продават ***...сама почна да си прави сирене и кашкавал,носеха и млекото директно у тех. От селата естествено.
72
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 5 години
До бай-КольоИ по 30-40ст даже !!!
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демократмхм, ама най-добре сме живели при бай Тошо и тогава ядяхме и най-качествената храна на света, а сега ядем най-долната
70
0
 
2
 
! Отговори
ахахахахаха преди 5 години
До Демократ 70 добра смешка има сайтове за вицове , смешки и т.н защо не пишеш там подобни коментари
69
1
 
11
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Сухото мляко не е проблем и не виждам как ще го забранят. Ще въжникне юридически въпроса: сухото мляко, аджеба, мляко ли е? И ще се докаже че е мляко, както и ледът е вода, просто различно агрегатно състояние.. Растителните мазнини са друга работа - те наистина трябва да се забранят.
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще си ядем *** но сега на по висока цена.Тук е див капитализъм. Същото стана със стара планина продуктите. Проблема при нас е че няма държавен контрол.
67
3
 
26
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
Как да няма как ве вашта...мумка...по 50 ст изкупувате млякото от селяните !от 5-6 литра се прави килограм сирене,от 6-7 ....кашкавал.
66
20
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Българите винаги ще бъдем с НАТО, САЩ и Европейския съюз! В своята 1300 годишна история българите никога не са живели толкова добре. Днес България при американското партньорство като членка на НАТО и ЕС е най прекрасното място за живот за което българите могат да мечтаят.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, какво стана с визите за САЩ, отмениха ли ги? САЩ нали имат безвизов режим с ЕС, а България вече 11 години е пълноправен член на ЕС, или?
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как изобщо се допуска производство на "имитиращи хранителни продукти".Това е чиста отрова.Производителите на такива продукти дали я консумират?Ама друг път.Печалбарство за сметка на здравето на хората.Може да се имитират дрехи,обувки чанти но не и храна-пълна забрана.
63
5
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До до оккупантаАми, ще продължавате да ручате "сирене" от палмово масло по 22 лв/кг, колкото и да не ви се иска и ще продължавате да умотворите по форумите без никакъв ефект. Това ти го казва неинженер !
62
5
 
1
 
! Отговори
до оккупанта преди 5 години
айде марш в русия да ръсиш! Там така командват - и си е жив социализъм, частен бизнес почти няма! Стандартът не е закон, казва ти го инженер! Но за да станеш такъв, трябва много повече акъл , отколкото имаш... Навсякъде стандартите не са закои, а междуфирмени договори за унификация. А как може да е така в Германия , Франция и да работи това, тук не може? Значи проблемът не е в стандарта...
61
5
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Ами върнете БДС от татово време като задължителен и няма да има дилема. Простичко е !
60
9
 
2
 
! Отговори
до iadosan 58 преди 5 години
Тези 8-10% не са печалба а надценка, имаш доста повече разходи. Една фирма не може да съществува под 15-20% надценка, после се иска и да имат и печалба, затова стават 30% надценка. Важи за почти всички сфери.
59
1
 
31
 
! Отговори
1 преди 5 години
Защо няма как,мандрите плащат на производителите на мляко,по 0.40лв за литър,от 5л.мляко се получава 1кг.сирене,и 2лв.други разходи,цената на сиренето,не трябва да надвишава 6лв. за килограм,1кг.кашкавал се получава от 10л.мляко,и разходи за производството му,още 4лева,цената му трябва да е 10лв.за килограм,а по магазините има кашкавал,с цена 37лв.за килограм.
58
0
 
33
 
! Отговори
няма оправия преди 5 години
И 89лв. Да струва кг сирене или кашкавал пак ще е със същото отвратително качество, защото първо е алчността на производителите ,които искат да станат милионери за месец, второ манталитета ни е непоправим, трето АБХ не си върши работата както трябва и т.н
57
0
 
15
 
! Отговори
Пуйката преди 5 години
Тия са *** смешниците властимащите същото е и с НАРКОТИЦИ , ТЮТЮН , АЛКОХОЛ а сега и ХРАНИТЕЛНИТЕ ОТРОВИ (ХРАНИТЕ) те първо ги пускат на пазара и изкарват яко пари като ни скапват здравето или убиват а после се "БОРЯТ" с проблемите които те умишлено създават! WIN/WIN ситуация само те печелят , но не и ние ! Как до средата на 90-те нямаше такива отрови БОЛ и в храни и навсякъде и изведнъж ПОСТ *** (всички партии след 1989) почнаха да ни използват за опитни мишки и убиват бавно мъчително.
56
12
 
4
 
! Отговори
не знам, преди 5 години
но средния стандар на българите е по- висок от този на руснаците. Факт е,ч е най-много разрешения за бг гражданство са на руснаци. Предпочитат ни и като туристическа дестинация. Та така...