Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!

И в скъпите продукти има заместители – от палмово масло
102
Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!
Снимка: Булфото, архив

Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов обяви, че специално ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Още по темата

Новата забрана ще изключва напълно възможността на етикет, на който пише "сирене" или "кашкавал" да има нещо друго освен истинско мляко. Освен това оттук нататък една и съща фирма няма да има право по закон да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

"Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители", коментира пред Нова тв Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители.

"Има хора, които правят бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита не само у нас, но и в ЕС. Този въпрос остро се поставя от няколко години. Сега казват, че до една година категорично щял да бъде решен", допълни Зоров.

"Крайно време е държавата да поеме едно лидерство по отношение на качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те трябва да бъдат забранени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета", заяви от своя страна проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

"На пазара има продукти, които са съставени изцяло от палмово масло. В САЩ се смята, че частично хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни вече ще се смята за федерално престъпление влагането им в продуктите", поясни д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители".

Той е на мнение, че у нас не може да бъде направен ефикасен контрол върху продуктите ментета.

Проф. Байкова допълни, че 6 до 8 грама дневно от тези частично хидрогенирани мазнини водят до повишение нивата на холестерола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Категоричен "До Жо"ПЪРВО - София също е в България.ВТОРО- Отиди във Вагоноремонтния завод в град Септември и виж заплатите на стругарите по 2000 лв.ТРЕТО- В София хората дават по 5 лв всеки ден за градски транспорт, защото разстоянията са огромни.ЧЕТВЪРТО- Жилищата в София са два пъти по-скъпи от равностойните им в провинцията.ПЕТО- Пенсионерите в София взимат такава пенсия, каквато биха получили и в провинцията. Няма специални пенсии за София.
34
3
 
13
 
! Отговори
Много обичам преди 5 години
някакви пъпчиви ***, родени 1995, да ми казват какво е било през комунизма :))))
33
0
 
14
 
! Отговори
Ники преди 5 години
1 кило бяло сирене се прави от 6-7 краве мляко. Кравето мляко го изкупуват на около 60 стотинки.Ясно е, че има транспорт, заплати, ДДС, но според мен в 8 лева спокойно могат да се включат...
32
0
 
11
 
! Отговори
ddd преди 5 години
Няма как по 8-9 лева, защото държавата е алчна. От частни производители съм взимал на такива цени. Сложи после ддс-то и в магазина е ясно, че няма как. Ами да намалят ддс за храни. Това е от национално значение, хората трябва да ядат!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоСОФИЯ ИМА ВСИЧКО ИМА И ЕВТИНИ МЕСТА КАКВИТО ПО СЕЛАТА НЯМА!!!!ОСОБЕНО КОГАТО СА НА ПРОМОЦИЯ ИМА ПРОДУКТИ В ГОЛЕМИТЕ МАГАЗИНИ КОИТО СЕ ДАВАТ С 50% ПО ЕВТИНО ОТКОЛКОТО В МАГАЗИНА СРЕЩУ БЛОКА А ТОЙ Е СРЕДЕН КЛАС ПО СКЪПОТА!!------------------В СОФИЯ СА СКЪПИ ЖИЛИЩАТА НО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНАТА ИМА ВСЯКАКВИ ЦЕНИ ЗА ВСЯКАКВИ ПРОДУКТИ!
30
10
 
5
 
! Отговори
Много искаш преди 5 години
До ПитащОще тогава правеха лютеницата с тикви и соево брашно ама добитъка от къде да знае?Той си мисли, че партията любима му е правила лютеница от чушки и домати.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Магазинер7 л мляко за сирене е норматива от едно време така наречения ТеКеЗеСарски норматив, тогава та да изпълнят плана млякото масово се разреждаше с вода, и всякакви други трикове се правеха, истината е че за кг краве сирене са нужни между 4,5 до 5,5 л, за кашкавал 7 до 8 л
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** много държи да купува истиснко, българско, качествено сирене ама да струва стотинки.Баламите да ринат на кравите всеки ден, а той да им купува продукцията за без пари.
27
3
 
12
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
До Много искашТи живял ли си през комунизма?*** си дебелокожия мошеник. Лъжец от класа.Личи си - ГЕРБ.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВИНСКИ БУТ НАРЯЗАН НА ПАРЧЕТА МОЖЕ ДА СЕ КУПИ КИЛОТО ДО 7 ЛЕВА ПРИМЕРНО ОТ КАУФЛАУНДО----------ПРАВИ СА КОМЕНТАРИТЕ ПРЕДИ МЕН!!!!!!НЕ МОЖЕ СИРЕНЕТО ДЕТО СЕ ПРАВИ ОТ МЛЯКО ДА Е ПО-СКЪПО ОТ МЕСОТО!!!! ЛЪЖАТ НИ И НИ КРАДАТ!
25
5
 
8
 
! Отговори
Категоричен преди 5 години
До ЖоВ София ВСИЧКО е по-евтино отколкото в България!Стига сте ревали.Маммм.......................софийски използвачи.Заплатите в София едни, а в България ниски. Мизерията се шири навсякъде, само в София дерибействат.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
себестойноста на кг сирене направено само от мляко е около 3,80-4,20 към това се прибавя ДДС става около 5 лв, всичко над тая цена е търговска печалба и реклама
23
0
 
4
 
! Отговори
Милен преди 5 години
В такъв случай - Защо да купувам сирене, като месото излиза по- евтино?
22
10
 
5
 
! Отговори
Много искаш преди 5 години
До ИскамПрез комунизма храната не беше истинска бе баламурник.За какво мислиш внасяхме 450 000т сухо мляко от Украйна?За сирене и кашкавал!Хахахаха
21
3
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В СОФИЯ винаги е било най-скъпо. Не говоря само за сиренето, а за всичко. Който може да си произвежда сирене по изкупните цени на млякото е добре. Но в столицата няма как.Така че, не правете бакалски сметки. Цената се определя от търсенето. Щом дадена стока не се купува, цената и пада. НАПРИМЕР- Много хора вече не си купуват пилешки бутчета, защото са напомпани с вода и химикали. Затова цената им падна до 2 лв/кг.Не си купувайте скъпо сирене и цената му ще падне. Това е пазарна икономика.
20
3
 
3
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
4л.мляко х 50ст.=2лв.Обработка и др.най-много още 2лвИ стават 4лв.за килограм сирене +печалбата ..Колко искат да печелят търговците ?Клиентите ако минат покрай магазина и оставят 1лв.на щанда и заминат -търговеца пак ще е на загуба че си губи ценното време ...
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се забрани ли ВНОСА на палмово масло ? Решението е референдум. Народа да реши и точка.
18
3
 
8
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН преди 5 години
НИЕ КАТО НЕ ЛЪЖЕМ,МАЖЕМ И ГРАБИМ НЕ СМЕ БИЗНЕСМЕНИ--ЗА,КОЛИЧКА,ЗА ВИЛИЧКА,ДЕЦАТА В АМЕРИКА,ЛЮБОВНИЦАТА С НОВО АПАРТАМЕНТЧЕ..АБЕ ВИЕ КАКВО СИ МИСЛИТЕ БЕ...НЯМА ДА ВИ ХРАНИМ С ЧЕРЕН ХАЙВЕР...ТОВА КОЕТО ВИ ЗАБЪРКВАМЕ ТОВА ЩЕ РУЧАТЕ..АКО НЕ ВИ ИЗНАСЯ--ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ--КРАВА,МЛЯКО,СИРЕНЕ..ВАША СИ РАБОТА....
17
4
 
20
 
! Отговори
Искам преди 5 години
сирене от полиетилен, по 80 ст. килото. Така е демократично, така е европйеско и модерно! Истинската храна е комунизъм. Кой не скача е червен.
16
2
 
4
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 5 години
Цените са такива защото цървулана гледа цените на вносните сирена и колбаси и му се ще и на него!