Второ качество храна... Докога? България мъдри!

Властта бистри спешни мерки срещу двойните стандарти
Обновена: 30 апр 2018 09:28 | 30 апр 2018 09:00,
60

Двойният стандарт при храните ще бъде обсъден на международна конференция в НДК, инициирана от омбудсмана Мая Манолова и под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Манолова се обяви за силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни.

Анализ на Българската агенция за безопасност на храните показва, че детски шоколадов десерт у нас не само е с различно качество, но е и по-скъп с 93% от германския вариант и 16% от австрийския. Детски сок пък е със 147% по-скъп спрямо същия в Германия.

Още по темата

"Очаквам да бъде хубав ден за българските потребители. Беше предложен нов търговски механизъм, който да подкрепи мерки срещу двойните стандарти при храните, а и не само", коментира в "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той обясни, че се предвижда промяна в директивата за нелоялните търговски практики - органите вече ще санкционират търговците, които предлагат несъответствия при продуктите.

"Ако искате да предлагате продукта с по-малко съставки, тогава регистрирайте си още една търговска марка и обяснете на потребителите, че това е продукт А, това е продукт Б", отбеляза Маргаритов.

По думите му не става въпрос за продукти, които не би трябвало да се продават и биха могли да увредят здравето. Определени търговци спекулират с утвърдени световни марки, подчерта гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Димитър Маргаритов уточни, че мотото на днешния форум е да отпаднат всички реални и виртуални граници, за да могат гражданите на ЕС да се чувстват еднакво и да могат да потърсят защита от институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
До 57 oнзи с RAV4 преди 5 години
Я вземи си обясни защо нов RAV4 струва почти два пъти по-малко от десетгодишен Mercedes, например GLE 400 или G нещо си и може би ще ти просветне, че сравняваш ябълки с круши като сравняваш Лада с RAV4 по този начин.
56
1
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
за кое лъжа ве пич, отвори lada-center com и виж колко струва нива: 16860лв. Я виж за 16860 какъв РАВ4 ще си вземеш.И после ми отговори, що така като всички са отворковци, не си купуват ЧИСТАК НОВА Нива, а предпочитат дърт РАВ? М?
55
1
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Лъжеш за Лада и RAV4, защото си мислиш, че никой няма да провери лъите ти ли?Лъжеш за две неща - цените и обезценяването. Нова Лада 4х4 (Нива не намерих) струва 18600 лева, а нов RAV4 струва около 4 пъти повече - между 63000 и 80000 лева. RAV4 на 10 години струва между 12000 и 16000 лева, а Лада Нива на 10 години струва два пъти по-малко, т.е. Ладата се обезценява два пъти по-малко от Тойотата.Критерият е цената за нова кола. Ти искаш да сравним все едно Бугати на 10 години с нов опел корса.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушах изказването на Мая Манолова и на Борисов и мога да им кажа БРАВО!Особено Борисов беше с въздържан тон НО БЕСЕН В ИЗКАЗА СИ!Добре им го на..ка в човките,откъде накъде както каза ще ни третират като аборигени ЗА КАЧЕСТВО но като лордове ЗА ЦЕНИ!Добре им го каза ВИЕ НЕ СТЕ ПО-ДОБРИ В НИЩО,НИЕ ИЗТОЧНА И ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА/без Гърция/СМЕ ИМАЛИ ДРУГА ИСТОРИЧЕСКА СЪДБА И СЕГА ИСКАМЕ ДА НАВАКСАМЕ ЛИШАВАЙКИ СЕ ОТ МНОГО НЕЩА!НИЕ НЕ СМЕ АБОРИГЕНИ!!Спрете вноса на некачествени продукти от запада!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах бананите второ качество ли са и по-скъпи ли са от бананите в белите държави, например в сравнение с Германия?
52
2
 
1
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 5 години
Решението е просто и лесно: връщат се на село тези които искат, могат и знаят как се прави и започват да произвеждат! Тук проблемът обаче е друг: нашенецът от село иска много бързо да стане милионер!Има някои наченки на тн фермерски пазари и био производители, но техните цени са по-високи от тези на вносителите!Така, че ще си плюскаме второкачествените вносни стоки, след като сме некадърни да си произведем наши!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лада Нива - 17 000лв. Чисто нова от магазина.Тойота РАВ4 - за 17 000 получаваш 10 годишна кола.И пак със сигурност се купуват мнооого повече РАВ4-ки отколкото Ниви. Да се чуди човек що така.
50
5
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
а защо българите предпочитат 2- ро качество европейска храна пред първокачествена руска? Отговаряйте, ватенки! хахаххаа Примерно - защо купуват 2 ра употреба опели, ане чисто нови ВАЗ?
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега,или никога.На двойният стандарт при храните,трябва да се сложи край.
48
1
 
4
 
! Отговори
Billy The Clown преди 5 години
Ако имахме независими държавни институции пълни с нормални българи а не ОТПАДЪКА на обществото на държавна хранилка една бърза проверка щеше да покаже ,че поне един депутат има или познава негов авер с такъв бизнес хранителен в който слага евтини заместители в продукцията си с цел за 1 година да стане милионер за сметка на раковоболните които ще станат неговите клиенти на продукцията му ! На никой не му пука живи ли сте здрави ли сте разберете го ! Държава няма от 1944г 9-ти септември !
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време държавата произвеждаше чрез производствените си предприятия. И затова имаше стандарт за унифициране на производството. БДС.Сега няма как да стане, тъй като производството се извършва от фирми. Държавата единствено контролира да няма опасни продукти. Това, че някой смесва кашкавал със сусам, нарекъл го е ОБЛАК и може да го продаде е ОК. Щом не застрашава здравето на някой. Клиента е цар - щом го харесва значи всичко е наред, ако не - просто няма да го купи. Кое е трудното?
46
4
 
2
 
! Отговори
таварищи, преди 5 години
а защо не пишете за 2 ро качестрво бензин и газ от братска Русия?? За него мерки ще се вземат ли?
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука май някой не четат, какво е писано - проблема не е, че продуктите са животозастрашаващи или опасни! Проблема е, че се ползват различни рецепти под едно търговско наименование. И ценовата политика.Както вече беше казано - има лесно - не купувате продуктите. Никой не ни задължава, а също така и не се отнася за стоки от 1-ва необходимост. Фирмите са инвестирали да ги направят разпознавами, но не и жизненонеобходими.
44
2
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
е да, а през комунизъма нямаше даже банани и тоалетна хартия))):: и ток и вода))):
43
4
 
0
 
! Отговори
az преди 5 години
номер 40 е бот, който всеки ден се прикачва тук!!!! От месеци!!! Махни го най- накрая, че е срещу ориентацията и ценностите на ЕС, щото скоро почва блокиране!!!! Постоянно те предупреждавам, ама накрая ще изгори сайта!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо е тази врява. Нали уж имаме институции, разни агенции по храни и какво ли не? Те къде гледат? Кой е виновен - произвелият стоката, или този, допуснал тя да се продава?
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, щом имаш само за банани и тоалетна хартия, значи толкова си можеш.
40
4
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Вие сте второ качество хора, така че е нормално да ядете второ качество храна.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искахте демокрация, банани и тоалетна хартия, получихте си ги. Какво мрънкате? Е, даже и качеството и цените на бананите и тоалетната хартия, са много различни от тези в по-напредналите държави по света, вкл. и в ЕС, но важното е, че скачахте за банани и тоалетна хартия и сега имате банани и тоалетна хартия. Каквото поискахте, това и получихте, че е и недоволни на това отгоре.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом имаме банани и тоалетна хартия, значи нямаме проблеми и имаме демокрация и пазарна икономика.