700 българи с вируса на СПИН – без лекарства! Защо?

Причината е обжалване на обществената поръчка за илачите
1 май 2018 10:15, Златко Желев
7
700 българи с вируса на СПИН – без лекарства! Защо?
Снимка: flickr

Повече от 700 с ХИВ са застрашени да останат без лекарства и да развият усложения.

Причината е обжалване на обществената поръчка за медикаментите, съобщиха от Националната пациентска организация. За това алармират още от фондация "И" и сдружение "Здраве без граници" в писмо до МЗ.

"За нас е изключително притеснителен фактът, че към момента на обжалването е налице опасност лекарствените форми, за които е налице обжалване, да бъде изчерпани от аптеките в инфекциозните отделения", пишат в писмо до МЗ трите организации.

Те настояват Комисията за защита на конкуренцията да проведе спешно заседание, на което да обсъди казуса и да вземе решение, за да не се протака процедурата.

КЗК е образувала две производства срещу решение № РД-11-99/02.04.2018 на МЗ за доставка на лекарствени продукти за 2018 г., отпускани по реда на Наредба № 34 от 25.11.2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет за лечението на български граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за лечение на пациенти със СПИН, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост“.


 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Асен преди 8 месеца
До К
Жертви на изнасилване, кръвопреливане, просто са попаднали на болно гадже, деца родени от заразен родител... ти ли ще решиш кой има право на лечение и да живее и кой не?Ами ако аз не съм съгласен ти да го решаваш? Ами ако същите тези им дадем правото да решават дали ти имаш право да живееш? как така реши,че си по добър от някой друг без мен да ме питаш? Азпък смятам,че заслужаваш да не те лекуват
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що за въпрос?! Защото сме гепаджии!
5
22
 
3
 
! Отговори
К преди 8 месеца
И защо държавата трябва да осигурява лекарства на тези наркомани и ***?
4
24
 
0
 
! Отговори
Бумбам преди 8 месеца
Ми като спите с който ви падне така става.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крайно време е да се поправи закона, и при подобни обжалвания на важни за здравето или националната сигурност търгове съдът да бъде задължен да ги разгледа за една седмица, както и да се ограничи правото за обжалване на даден търг само по веднъж. Обжалването на търговете стана силно оръжие в конкурентната борба и доходен бизнес за доста адвокати.
2
1
 
7
 
! Отговори
Асен преди 8 месеца
Да попитам като граждани какви варианти имат те да принудят държавата да действа и да не се стигне до кризисна ситуация? Аз не знам, но ако ми се случи такова нещо на мен или на мой близки бих искал да имам вариант. Освен да съдиш България, ама ако са получили увреждания, а при някой болести сигурно има необратими такива какво правим. Стоят гледат как няма лекарства и си викат. Нищо де, нека си остана крайно увреден ама пък поне ще осъдя България.
1
2
 
8
 
! Отговори
Веселин Василев преди 8 месеца
Илачите - ега си и правописа