Програмист срещу сервитьор. Неравна битка в… заплащането

IT спец взима средно около 3150 лева, а работещ в туризма – 500
1 май 2018 10:00,
181

Около 5 и половина пъти по-висока средна заплата получават компютърните специалисти в България спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г., по-известен като Докладът за доходите.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените данни.

"Огромна част от хората в България живеят в тежки материални лишения. На проблема с неравенството, т.е. разликата между най-богатите и най-бедните в страната ни също трябва да се обърне внимание", коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата

Според нея най-голямото предизвикателство, което стои пред това тези проблеми да бъдат решени, е липсата на политическа воля.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че основните причини за разликата в доходите на българите са, по думите му, олигархичният тип икономика у нас, който подтиска развитието на бизнес средата и липсата на инвестиции.

"През последната година страната ни беляза рекорд по ниски инвестиции. А това от своя страна предопределя бавния ръст на българската икономика", отбеляза той.

Сравнено с другите европейски държави, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки в ЕС.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ситуацията, изградена в страната ни, се дължи на сериозната регулативна рамка, която съществува в българската бизнес среда и високата корумпираност на българските институции, които пък притискат развитието на предприемачеството. Това води до намаляване на инвестициите и съответно до по-ниско заплащане", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IT специалистите вземат от 500 до *** заплата. Всичко зависи от длъжността. Системен администратор, освен ако не е човек на шефа рядко ще вземе повече от 1500 лв заплата. Не че няма да ги е заслужил, а в повечето случаи шефа не иска да му ги даде. Програмистите вземат от 1000 и нагоре, но там зависи от опита, длъжността, която заемат и доколко шефа пак си развързва кесията. В повечето случаи кадърните хора бягат, защото не искат да работят за без пари.
103
2
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Заплащането за Трудът не се измерва в изразходвани калории или по брой мозъчни гънки.Заплащането се измерва на база как се търгуват плодовете от този труд.Затова един необразован футболист взима милиони а един Инженер стотици пъти по малко.ИТ специалистите продават продуктите си с огромна печалба и след като има кой да плаща нормално да взимат по големи заплати.Затова преди да отидеш да учиш каквото и да е, трябва много добре да помислиш, после за колко ще можеш да продадеш трудът си!
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средно 3150 лева, т.е . програмисти има и на 600 лева. Има и сервитьори на 4000 лева. За програмисти на 5000 лева са много малко места само 2-3.
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема не е в това,че IT специалистите вземат по 3150,а чистачките и сервитьорките 580лв.Проблема е в разликата м/у минималната и "средната"заплата в България.Средната заплата се оформя като се вземе най-ниската и най-високата заплата.За да е 3150лв,представете си каква е най-високата заплата.Ето това е несправедливото в заплащането.
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората ги мързи да мислят , боли ги цепи ги главата когато учат математика , програмиране , физика.. И поради тази причина са Лош материал. Досега хората ги учеха да наизустяват текстове , Флашки повече не са нужни цената е ниска иформация повече отколкото можеш да поемеш , Трябват процесори мозъци да мислят , флашките са 1евро на гигабайт..
99
1
 
5
 
! Отговори
Ей Бабалюги преди 5 години
Какво стана бе Бабалюги нали вярвайте . че студент последен семестър в ТУ София взима 3647лв. бруто или 3000лв. чисто
98
1
 
18
 
! Отговори
ь преди 5 години
Още по време на комунизма ДЗУ Стара Загора изкарваше милиарди долари (!) за България. Колко даваха за заплати е друг въпрос.Докато сервитьорите и преди 100 години са го карали на бакшиш... На всеки му е ясно, че със сервитьорство много богат няма да станеш.
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм IT специалист. Ай, ти донеси салатата; Ай, ти направи скарата; Ай , ти налей ракията. Сладка работа.
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спрете с тези пари ,сега синоптичката на роската е бременна т.е. имаме по важни проблеми докато роди , цяла година ни надуваха главите с английската кралица ,роди , измисли име на детето си успокоихме се сега нова сага ни чака
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** ИТ специалистими я явни така си им дават тези пари?! Будали.
94
22
 
16
 
! Отговори
тъпи ИТ специалисти преди 5 години
Взимат високи заплати ,но нищо съществено не са измислили ! Например за да си изкарам свидетелство за гражданско състояние трябва да се редя по опашки и да си губя времето ,вместо това да става директно от интернет от дома ми да мога чрез персонален код да си копирам документа и да го принтирам ! Колко такива подобни случаи има бедна ни е фантазията !Не съм чул български компютърни специалисти да са измислили някакъв полезен софтуер !
93
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много е несправедливо, има хирурзи дето взимат повече от общи работници, архитекти дето взимат повече от овчари, познвам един адвокат дето взима повече от тракторист/комбайнер, много е несправедливо всичко. Аз като юрисконсулт на едно място взимах с 50 лева повече от портиера, за да са доволни всички.
92
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е че ИТ-специалистите полуават много. В чужбина получават още повече. Дължи се на факта, че това е трудна професия и изисква качества далеч над тези за сервитьор. От друга страна, проблем е, че собствениците в туризма се давят в пари, а не искат нито да плащат прилични заплати, нито да инвестират в обучение на персонала. Това впрочем е проблем не само в туризма у нас, но там е особено явен.
91
2
 
24
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Никой сервитьор не работи за 500 лв. Имам познат, който при по-натоварените дни си изкарва над 200 лв. на смята само от бакшиши, със средно образование печели повече от начинаещ програмист.За справка за заплатите в туризма: цитат от статия по-долу в същия сайт: "Главните готвачи взимат повече от 2500 лева, а сервитьорите не падат под 1500 лева."Не всеки може да е инженер, лекар или юрист. Пък който иска неда да отдели средства и 10 год. от живота си и да пробва да стане.
90
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста глупаво заглавие. Битката е неравна в положените усилия, а заплащането е само резултат.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 852000 лева е по-малко от МРЗ в повечето страни на ЕС
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 83вярвай ми пич, хубавите крака и късата пола могат да изкарат много повече пари от твоята заблудена глава :)
87
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ехоо аз съм експерт в голяма банка в българия в ИТ отдела и взимам както колегите ми около 1100лв чисто без други бонуси! От къде изкопахте всички?! Само програмистите взимат от 1500лв чисто нагоре и то не в всички фирми!"Аха. Здрасти, аз съм в ИТ отдела на фирма в Стара Загора и заплатата ми е 4к без бонусите. Плюс безплатно ядене и ми плащат горивото(колкот` успея да изгоря, щото то не ми остава време да горя - къмто 500 на месец е). Ти малоумeн ли си да бачкаш за 1100?!?
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за качеството на българския туризъм - ресторант към хотел 5 звезди в провинциален планински курорт. Вечер. Заети са точно 2 маси, ние седнахме на тази, която беше до прозореца, бяхме изморени и не ни се местеше.Два келнера ни носят менюто докато избираме си водят високоинтелектуален разговор как в чужбина те гледали с 3 пръста ли подпираш таблата или с 4. Междувременно на масата липсват половината прибори (щото преди това някой друг е ял), ама никой не се сеща да донесе.Квалитет...
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа ти кажа, че тая "ефтина работна ръка" получава минимум 2000-2500 лева с не много умения. Ако се понаучи - спокойно се пазари за 4-5000. А правилно ориентираните работят за по над 6000 лева.Обяснявай после на децата, че това не е перспективна професия.