Програмист срещу сервитьор. Неравна битка в… заплащането

IT спец взима средно около 3150 лева, а работещ в туризма – 500
1 май 2018 10:00,
181

Около 5 и половина пъти по-висока средна заплата получават компютърните специалисти в България спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г., по-известен като Докладът за доходите.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените данни.

"Огромна част от хората в България живеят в тежки материални лишения. На проблема с неравенството, т.е. разликата между най-богатите и най-бедните в страната ни също трябва да се обърне внимание", коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата

Според нея най-голямото предизвикателство, което стои пред това тези проблеми да бъдат решени, е липсата на политическа воля.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че основните причини за разликата в доходите на българите са, по думите му, олигархичният тип икономика у нас, който подтиска развитието на бизнес средата и липсата на инвестиции.

"През последната година страната ни беляза рекорд по ниски инвестиции. А това от своя страна предопределя бавния ръст на българската икономика", отбеляза той.

Сравнено с другите европейски държави, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки в ЕС.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ситуацията, изградена в страната ни, се дължи на сериозната регулативна рамка, която съществува в българската бизнес среда и високата корумпираност на българските институции, които пък притискат развитието на предприемачеството. Това води до намаляване на инвестициите и съответно до по-ниско заплащане", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям смях.IT-тата вземат високи заплати, защото интернет им позволява да работят отдалечено за международни фирми, които плащат много. Ако заплатата не ти харесва - сменяш работодателя.Работещите в туризма също работят за чужденци, но благодарение на нашите управници у нас идват само стиснати и бедни туристи от нисък клас. И да искаш, и да не искаш - по-богати просто няма да дойдат.А синдикалиста рИве, щото на IT-тата синдикати не им трябват, а в туризма ги няма хилядите бройки във фирма.
83
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да си сервитьорка се искат хубави крака и къса пола.Зада си програмист се иска упорита работа над себе си, започвайки от 5-6-ти клас, сам, без учители, защото такива няма или които са бели са станали програмисти.Но заплатите на програмистите в България не са високи. Като се има в предвид, че всеки от тях знае добре поне английски език, ако не му се предложи горе-долу удовлетворителна заплата, той ще отиде в чужбина за 6000 евро, например или ще работи фрииланс, което е оферта за пенсионери.
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сега ИТ сектора като цяло е обслужващ икономиката сектор, както застраховането, счетоводството и т.н. той се развива в две посоки, едната е около останалата част на икономиката като обслужва другите сектори- промишленост, търговия, туризъм............ и драгата е като изнесени подразделения на голями компании, които търсят времено убежище за своите по-неефективни дейности, в България този сектор се развива по второто направление, коетое доста неустойчиво и временно явление
81
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време, след като завърших техникума, бившите ми съученици работеха в Зл.пясъци и Св.Св Конст и Елена и се перчеха с пари. Аз аз нямах. Щото си "губех времето" да ходя на лекции.И сега ги срещам. Най-неуспелите все още работят в комплексите, но вече застаряващи на ниски заплати. Друго отдавна правят нещо друго, но пак бачкат.Аз аз съм от 9 до 5 на работа, зачитам всеки празник и заплатата ми е .. хмм .. подозирам поне няколко пъти по-висока от тяхната.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството че подобни статии се пишат за да се подлъгват младите хора да стават програмисти, щото поради временна конюктура на пазара търсенето превишава предлагането, което води до изкривяване на заплащането, и като почнете да пишете за ИТ индустрията човек остава с впечатлението, че това е някаква супер развит сектор в нашата икономика, а то 80 % са изнесени офиси на разни компании, които са тук чисто и просто поради пазарната конюктура - ниски наеми, ефтина работна ръка
79
0
 
5
 
! Отговори
Mockingbird преди 5 години
да наблегнем на значението на думите в статията. програмист, срещу сервитьор. а бяха времена, когато таксиджия бе срещу скалпелист. времената се променят, само еврейските "ценности" не.
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са 2 много различни бизнеса. IT има огромна възвращаемост, в общия случай клиентската маса е огромна, и потенциално в цял свят. Независимо дапи правят краен продукт, или такъв който се вгражда някъде - автомобили, предприятия и т.н.Туризма от друга страна колко клиента има един хотел или ресторант. И 2ри въпрос - колко са заможни те.Даже и чисто математически, няма от къде да се вземат тези пари в туризма, за да се изравнят заплатите.Индустрия срещу туризъм, резултата е ясен
77
0
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
ако искаха тази статия да бъде малко по-смислена, би трябвало да дадат пример каква е разликата между заплатите на ИТ спец и сервитьор във Франция, Германия или Румъния...защото тук става въпрос за разликата между високо квалифициран и ниско или въобще неквалифициран труд, а не става дума за нивото на заплащане като цяло...
76
1
 
10
 
! Отговори
до Ггг преди 5 години
И като си платят 30% данъка 180 паунда картата за метрото и 400 паунда наема ( живеят по няколко човека в къща ) и взимат.... Гроздето е кисело май :)
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е въпрос на пазар, просто ИТ индустрията е относително млада и все още няма нужните кадри, което води до търсене превишаващо предлагането, отделен въпрос е че туризма в България е в ръцете на съмнителни бизнесмени, които просто укриват доходи, което води до тази абсолютно невярна статистика, реално средната заплата в туризма е около 1400-1500 лева, не че е кой знае какво
74
2
 
14
 
! Отговори
Ггг преди 5 години
Ъъъъ.евати тъпата статия....А в Лондон чистачите получават повече от програмистите в България
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве, ти по хода на коня ли триеш, или абсолютно хаотично?
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е за по-сложни дейности, да се заплаща повече.
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да си прогамист на ниво трябва да четеш поне по малко всеки божи ден без да спираш.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедливостта в заплащането няма нищо общо с равенството.
69
1
 
16
 
! Отговори
8===о преди 5 години
И двамата поканени говорят глупости.Лелката иска прогресивно облагане - ако това се случи точно тези с високите заплати и плащащи високи данъци ще се махнат от България и ще стане още по-зле.Другия повтаря мантрата за ниската производителност на труда. Ниската производителност е по вина работодателите - докато българските баш бизнесмени инвестират в БМВ-та ,а не в машини ще си остане ниска.
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто в туризма най-много се укриват доходи, това води и до тая изкривена статистика, пробвайте се да намерите барман за под 1500 лв в момента, просто няма, да не говорим че туризма съвсем не е само сервитьори, бармани и камериерки
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65По морето един сервитьор трябва да разбира разваления английски език на руснаците и на други подобни чужденци които не са от англоезична държава.
66
5
 
18
 
! Отговори
BG преди 5 години
Нещо не разбирам -сервитьора вземал 500 , а програмиста 3к лева.Щом сервитьора иска 3к - ами да стане програмист. Може също и лекар или архитект - там също вземат големи заплати.А - забравих и поне един западен език.И, готово.
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога ми намерите сервитьор за 580 лв. елате да ми се похвалите, оставете тая официална статистика, тя се основава на основната заплата посочена в договорите, която много се различава от реално получаваната, напрактика в момента сервитьор взима 900-1100 лв. отделно бакшишите, неказвам че са много, но това като цяло е работа за студенти