Програмист срещу сервитьор. Неравна битка в… заплащането

IT спец взима средно около 3150 лева, а работещ в туризма – 500
1 май 2018 10:00,
181

Около 5 и половина пъти по-висока средна заплата получават компютърните специалисти в България спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г., по-известен като Докладът за доходите.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените данни.

"Огромна част от хората в България живеят в тежки материални лишения. На проблема с неравенството, т.е. разликата между най-богатите и най-бедните в страната ни също трябва да се обърне внимание", коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата

Според нея най-голямото предизвикателство, което стои пред това тези проблеми да бъдат решени, е липсата на политическа воля.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че основните причини за разликата в доходите на българите са, по думите му, олигархичният тип икономика у нас, който подтиска развитието на бизнес средата и липсата на инвестиции.

"През последната година страната ни беляза рекорд по ниски инвестиции. А това от своя страна предопределя бавния ръст на българската икономика", отбеляза той.

Сравнено с другите европейски държави, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки в ЕС.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ситуацията, изградена в страната ни, се дължи на сериозната регулативна рамка, която съществува в българската бизнес среда и високата корумпираност на българските институции, които пък притискат развитието на предприемачеството. Това води до намаляване на инвестициите и съответно до по-ниско заплащане", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 148Напротив, държавата е изцяло виновна!!! Тя определя структурата на икономиката! Затова плащаме! Къде са хайтек отраслите? Къде е електрониката ни - една от най-добрите в света? Първо нея удариха и унищожиха! Къде е машиностроенето? Къде е модерното земеделие, овощарството? *** виж руините на парниците в Г. Баня! Къде е геологията,а? За да облагодетелстваме фирми от САЩ, че и Австралия? Къде, къде! Отредиха ни слугински дейности. Не че са срамни... Но са основание за твоя извод!
143
0
 
2
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
Всъщност и IT специалистите и работещите в туризма са ниско платени!Но на последните много им личи!
142
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IТ специалистите не заслужават тези заплати. 1. Те далеч не са най-квалифицирани. 2. Правят трикове при разработка и поддръжка на системите и програмите, та ползвателите да са силно зависими от тях. 3. Няма приемственост, за да купуваш нови продукти, затрудняващи работата повече от предишните.Заплатите на IТS изглеждат надути, защото често заетостта е към западни фирми. Затова работодатели и държава трябва да помислят по РЗ в БГ. Иначе ще плащат десеторно за обучение на вносна работна сила.
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е виновна само държавата. И материала не става...Икономика не се прави от ресторантьори и нарко дилъри.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено ще противопоставяме ИТ на сервитьори. Няма да е добре някой да се запита КНСБ какво прави с милионите, по-добре да се дърляме за хилядите на ИТ-то. Току виж някой задал въпроса защо нак-платения сектор няма синдикат, който да му помага?
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че едните водят някакъв вид война срещу другите.
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това че сервитьора не правел пари е мит. аз навремето като работих в БГ (преди 15~20 год) при средна заплата 4~500 лв правех 1000лв заплата и още около 1200 отгоре. разбира се в реномиран ресторант. оттогава цени и заплащане скочиха и предполагам , че колегите във Варна не падат под 2500~3 на месец общо. разбира се ако на някой му харесва да работи за по малко си е негов проблем. трябва и някой да разнася цаца за без пари
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добри сервитьори изкарват много над 500лв. Виж за водещите и 500лв са много - при такава сива икономика да сравняваш доходи е смях. Едните крият, другите - не. И как да решим проблема - прогресивен данък, като е луд да не крие - да плаща. Ако приемем еврото - дали заплатите ще са в Евро - ами да, няма да са в рубли.И защо е това противопоставяне - да не би ИТ-та да плащат сервитьорските заплати? Собственика на ресторанта прави милиони, сервитьора да се сърди на него.
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкто и добри да са ти сервитьорите, повече от 200-300 000 лева на месец няма да ти докарат.Сега виж - екип добри програмисти, маркетинг хора и прочие - ако имаш правилният бинес модел, може да ти докарват милиони на ден. Следователно, кой ще получава по-голяма заплата, особено ако сметнем, че сервитьри има много.
135
1
 
3
 
! Отговори
Д преди 5 години
До Анонимен 141Осзнаваш ли, че за подобна постъпка ще те съдят а може и да те изгонят. Ще те съсипя по такъв начин в съда и ще съм сигурен, да пратя на всек твой бъдещ работодател всички записки по делото. Не вярвам, че ще може да се защитиш, ако ще и за 3 програмиста заплати да правиш, ако ще и 300 лева бакшиши на ден да вадиш.Да те видя, какво смело същетво си, когато останеш безкрайн безработен.
134
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Е... Кой е този българин който взима по 5? на час??? Значи продължава подиграването на българския народ... Това означава,че един началник-смяна получава разхвърлено на дни и часове се получава по 20000лв а 200-работника по 520лв и средно аритметично разхвърлено на дни и часове се полуава по 10лв. на час.....майко мила аз ако ги получавам на час с 4недели почивка в месеца...ами щях да съм много богат...
133
1
 
8
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
абе хора, не се яжте по професии, вижте колко взима сервитьора във Виена,Берлин и София, в пъти по малко, а бакшиш взимат и там. Вижте програмиста в Англия, Ирландия и Дания колко взима в пъти по малко в Бг.Ей това е проблема, щото разликата в горива и храни е проценти а в заплати пет и повече пъти.....
132
5
 
11
 
! Отговори
Лесно е преди 5 години
Веднага всички сервитьори да седнат да програмират. Няма проблем, търсят се. Но едно се учи, а другото може и без образование. Време е да почнем да ценим знанието, иначе ще ни лекуват недоучени лекари и т.н.
131
5
 
6
 
! Отговори
о§о преди 5 години
Повечето код вече отдавна е измислен. Избушва си най-много *** от седене.
130
1
 
4
 
! Отговори
дигитални кражби преди 5 години
за нагло вредно тн"електронно правителство са ограбени от народа над 3 000 000 000 живи лева.Нагли престъпници ползват програмисти участващи в разработкат а на модули за орг ограбване безнаказано.вижте как ограбиха хиляди ценни имоти чрез агенция по геодезия..Исключват е защитата на е картата и хоп нема го вашия или другия имот..
129
0
 
30
 
! Отговори
Gost74 преди 5 години
Не съм нито сервитьор, нито програмист... Имам само един въпрос ...мършата, писала тази платена статия не е ли чувала за предлагане и търсене .... що *** не напише колко е заплатата на пилот на самолет и колко пъти е по-голяма от тази на програмиста ?Жалко , че има такива ***, настройващи хората един срещу друг...Много жалко !
128
0
 
37
 
! Отговори
Сервитьор преди 5 години
Работя, като сервитьор. Не завиждам на никой за голямата заплата. Сравняваме соленото и квадратното тук. Има много смислени коментари по-надолу, които обясняват защо не може да бъдем еднакво платени и разликата между секторите. Също има добри серв/IT. и лоши серв./IT. За всичко се изискват умения. Благодаря на всички, които се отнасят с уважение към другите професии. Наздраве!
127
11
 
9
 
! Отговори
dnstuff преди 5 години
до 8.. Пич аз взимам колкото 6 ИТ-та и ме боли фара за асоциалните очилатковци. Друг е въпроса че сервитьори са основто младежи които си подпомагат финансово образованието.
126
4
 
11
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Тези статии са ясни - подготвят народа за отмяна на плоския данък УЖ за социална справедливост. Само че не е ясно как точно това ще помогне. Аз го виждам така - хората, които вземат нормални за живот заплати ще бъдат ощетени. Това са квалифицирани хора - инженери, лекари, юристи и т.н. Една част от тях ще емигрират и това ще е втората вълна на изтичане на мозъци. А останалите ще харчат по-малко, от което страдат ниско клалифицираните хора. Печели само хазната и джобовете на някои, не и народа!
125
2
 
7
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
Сервитьорите придобиват тендовагинит и разширени вени и също се пенсионират като футболистите.