Безработицата в България продължава да се топи

Без работа са само 5,2% от трудоспособното население
2 май 2018 15:45, Бойчо Попов
60
Безработицата в България продължава да се топи
снимка: Ройтерс

Безработицата в България продължава да спада и през март на месечна база, достигайки 5,2%. Това е най-ниското равнище от поне декември 2008 г., като единствено през октомври и ноември същата година то е било под тази стойност – съответно от 5,1% и 5,0%. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в сряда.

На годишна база се вижда дори по-сериозно понижение, като през март 2017 г. безработицата е била на ниво от 6,4%, или с 1,2 пр.п. по-висока. Безработните у нас през третия месец на годишната са били общо 179 хил. души, или с цели 33 хил. души по-малко в сравнение с март 2018 г. и с 4 хил. по-малко на месечна база.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да спада, достигайки 10,4%. За сравнение, това е само с 0,1 пр.п. по-малко от данните за февруари тази година, но с 3,1 пр.п. под стойността за същия период на миналата година. Общо 19 хил. младежи на възраст до 25 са били без работа през третия месеца на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през март на месечна база на ниво от 7,1%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,9% през март 2017 г., което е разлика от 0,8 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от септември 2008 г. Безработните в региона през третия месец на годината са били общо 17,481 млн. души.

Как изглежда ситуацията с пазара на труда в еврозоната вижте в продължението на материала в Investor.bg.

 


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 55
Газьове, газьове........
56
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Ха ХА, Няма човек, НямА проблем.
Хубава статистика..
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
като почнаха да работят какво произведохме-приказки на търкалета
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ами ша намалее то работоспособните са извън БГ и все още има останали които се спасяват след време ще отчетат ниво 0 или -
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната стъкмистика , но за съжаление на тези ,дето са я направили , и на тези ,дето са я поръчали , всички коментари дотук са безпощадни и мага да ги обединя в едно изречение -Ние се топим като нация , та една безработица ли ще ни се опре !!
52
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Безработицата намалява правопропорционално с населението.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хм , според мен реалния процент е поне тройно по-голям. В малките населени места положението е много зле, работа за 25 лева на ден без осигуровки и то сезонно, това брои ли се за заетост?
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото повече емигранти, толкова повече заплатите ще се вдигат.Сега вземам 1500 лв, ама до 5-6 години при тая липса на работна ръка със сигурност ще ми я увеличават.Ако не-ще си сменя работата.Демографската криза има и положителни страни.
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде е другарката Корнелия Решетникова да обясни на гербаджиите, че безработицата не е 5.2% а е 52% днойно повече отколкото 26% при другаря Станишев.
48
2
 
17
 
! Отговори
Курти преди 8 месеца
Пример:1 милион работещи от 2 милиона трудоспособни -50 процента безработица.От тези 1 милион безработни 500 хиляди отиват в чужбина и ето ти 1 милион работещи и 500 хиляди безработни.Е така правителството бори безработицата.
47
0
 
21
 
! Отговори
Курти преди 8 месеца
Безработни 5,2 процента ли.Ми много ясно те хората избягаха от държавата и процента пада на база останалите.
46
8
 
5
 
! Отговори
Тео преди 8 месеца
Браво на успешната политика на правителството за намаляване на безработицата !
45
2
 
3
 
! Отговори
Българина преди 8 месеца
Както и населението плъховете се роят както и мухи на пролет
44
1
 
17
 
! Отговори
Иде времена олекване преди 8 месеца
Както милиони българи бяха оставени без работа или с мизерни заплатки от бузинеса и политиците в България на ЕС, САЩ и Сорос, станаха гастарбайтери, така ще избягат и вносните работници- виетнамци, молдовци, украинци по посока на българските гастарбайтери!

На много хора ще им се наложи да слязат от лъскавите лимузини, да продадат имотите си, да се задоволят само с жените си, а обикновената ракия ще им се струва като суперскъп малц- уиски!
43
5
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 8 месеца
Как си с езика,препоръките,професията,CV то,местният опит ,образованието и т.н.Защото мигранти като тебе бол.С тази ваша грешна самооценка само качвате процента на неудачниците.Обстановката там е враждебна към такива.Пример: Би ли назначил сириец,с лош език,фалшива диплома,никакви препоръки и работещ по сирийски.Адаптацията мойто момче е ужасна На света не му пука за теб,той иска да си постигнал нещо и след това да имаш високо мнение за себе си.А иначе АДИОС ще ти кажат на теб
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След няколко години безработицата ще стане (- 5. 6 %), тоест ще липсват работещи, защото бузинеса, олегарсете, политиците, грантаджиите с реформи изгониха няколко милиона българи като гастербайтери по западните плантации!

Българските гастарбайтери да бачкат за западняците по 10- 14 часа за надница, дето западняците я взимат за 4 часа работа, а гостите им араби пазени от грантаджии на Шорош без да работят- социални помощи!

Ако се върнат българските гастербайтери, безработицата ще скочи 60 %!
41
1
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Ами безработните като бягат в Европа как няма да спада процентът на безработните в България... затова и безработицата там не намалява, защото не само българите търсят препитание там...
40
6
 
5
 
! Отговори
Пепо преди 8 месеца
Има едни като Мишо Шамара дето България не им харесва, САЩ не им харесва и като цяло планетата Земя не им харесва. На тях им казваме "Чао. Няма нужда да се връщате."
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това сезонно ли е или ви виетнамците и украинците избягаха?
38
0
 
13
 
! Отговори
Уха преди 8 месеца
А колко е заетостта? И колко работят в бюджетния сектор?