Има ли пазар за умните къщи в България?

Никола Стоянов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 2 май 2018 20:00 | 2 май 2018 19:20, Екип на Bloomberg
6
Има ли пазар за умните къщи в България?
Снимка: Pixabay

Умните къщи са модерен тип къщи, които са осеяни със смарт устройства, свързани в обща мрежа. Това обясни Никола Стоянов, основател и собственик на Luximmo Finest Estates, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Общо взето устройствата комуникират едно с друго, изпълняват определени команди от собственика на къщата и правят стратегия за действие при определени ситуации“, обясни той.

По думите му при умната къща става въпрос по-скоро за контрол на оборудването и устройствата в къщата и тяхното автономно действие при определени ситуации.

"Пасивните къщи, зелените къщи и нискоенергийните къщи са такива, които използват максимално малко енергия за протичане на процесите на климатизация, захранване на уредите с електроенергия и т.н. Но в днешно време трите типа се комбинират в един общ дом. И смятам, че ефектът най-добър тогава“.

Стоянов посочи, че в България тепърва започват собствениците на такива къщи да се ориентират към проектиране на умна къща.

"Аз лично знам за единични такива нови жилищни сгради, които се строят със системи за управление на устройствата в тях“, даде за пример Стоянов.

"В световен мащаб пазарът на умните къщи, устройствата за умни къщи е над 100 млрд. долара годишно. И се очаква да продължи да расте и през следващите години. Буквално всеки ден излизат нови технологии в тази посока, пускат се на пазара съвсем нови устройства. У нас процесът върви по-бавно“, коментира още експертът.

Според него е заблуда, че е прекалено скъпо да направиш умен дом, защото вече има много достъпни устройства в зависимост от нивото им на автоматизация.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, мисля че повечето българи ще отделят по 2 млн. лева за къща :)
3
1
 
22
 
! Отговори
Мене преди 8 месеца
В БГ за жалост пазарът е мн ограничен. 2 са основните проблема - липса на правилно разпределение на капитала и постоянно намаляващо население с голям дял пенсионери. Мутрите и политиците се зариват с пари, а за останалите само хляб и сол. Тъжна и тежка съдба.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предпочитам тъ.па къща за умни хора отколкото умна къща зъ тъ-пи хора.
1
8
 
18
 
! Отговори
Burzum преди 8 месеца
Поредната глупост!А тия умни къщи докладват ли където трябва?