Неочаквано: Карл Маркс е популярен днес сред младите

"Неговото име ще пребъде през вековете, както и неговите трудове!"
2 май 2018 22:26, Елка Василева
214
Неочаквано: Карл Маркс е популярен днес сред младите
Снимка: архив, Reuters

За да стигнеш до Карл Маркс, трябва да минеш покрай много, много капиталисти. В лондонския район Хайгейт, където е погребан, имат адреси супербогати хора, които харесват да живея в "затворени общества", заобиколени от стени. Входът за гробището на Хайгейт струва четири лири (5,50 долара), но поне върви заедно с карта, която показва най важните гробове. Само едно име е отпечатано в червено: Маркс.

Още отдалеч през дърветата се вижда характерната буйна коса. След няколко крачки човек застава пред бронзовия бюст, поставен през 1956 г. от Комунистическата партия на Великобритания. Някои смятат, че той изглежда суров и неприветлив с тези рунтави вежди. Други казват, че изглежда великодушен. И ако на пиедестала не беше гравиран надписът "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", може да си помислиш, че тук е погребан Дядо Коледа, пише ДПА.

Всеки, който намери време да прекара един следобед с "Чарли", бързо ще установи, че 200 години след рождението му на 5 май 1818 г. в Трир, Германия, и 29 години след падането на Берлинската стена, Маркс днес е обект на култ. Около пиедестала са оставени цветя, свещи, а неотдавна и един пресен ананас. Потокът от посетители е непрекъснат. Повечето от тях са млади и идват от всяко кътче на земното кълбо.

Маркс се завръща още от международната финансова криза през 2008 г. Отчасти това се дължи на факта, че междувременно е бил открит от ново поколение - млади хора, които нямат съзнателен опит от Студената война. За тях Маркс не е нито Спасител, нито Сатана, а просто значим философ.

В "Манифеста на комунистическата партия" има пасажи, които може би са стреснали някои от съвременниците му, но не и читателите от 21-ия век. През 1848 г. той предвижда "постоянно революционизиране на производството, непрекъснато влошаване на всички социални условия" - прогноза, направена по време, когато в някои региони на Германия индустриализацията дори още не е започнала. Или това: "Буржоазията чрез експлоатацията на световния пазар придава космополитен характер на производството и потреблението във всяка страна". В днешно време този термин би бил глобализация.

Потвърдено е и предположението на Маркс, че капитализмът се стреми към концентрация, към формирането на шепа международни корпорации. Неговите теории за кризите днес са "много актуални" според Ханс Вернер Зин, бивш директор на Института за икономически изследвания ИФО - един от водещите в Германия центрове за икономически проучвания.

Но Маркс е предвидил правилно не само икономическото развитие, а и сливането на културите. "Интелектуалните творения на отделните народи стават обща собственост", предрича той далеч преди да има Холивуд, Мики Маус или смърфове.

Но най-голямата грешка на германския филофоф е подценяването на способността на капитализма да се приспособява. Тъкмо защото около 1900-ната година "имотната класа" се опасява от комунистическо въстание, тя се обръща към работниците и ги въвлича в капиталистическата система. Разширяват се избирателните права и се въвеждат социални реформи. В резултат очакваната от Маркс революция никога не се случва на Запад.

По този въпрос днес той би възразил, че нископлатеният сектор просто е бил прехвърлен извън Европа. "Натрупването на богатство на един полюс представлява, следователно, същевременно натрупване на бедност, изтощителен труд, робство, невежество, бруталност и нравствена деградация на противоположния полюс", пише той в "Das Kapital" ("Капиталът"). В днешния свят тези думи може да бъдат отнесени към фабриките за експлоатация в Бангладеш.

Освен това в много западни страни социалната държава е в отстъпление. Една от възможните причини за възраждането на интереса към Карл Маркс е увеличаващата се пропаст между бедни и богати. Между 1930 и 1980 г. отношенията между тези две прослойки са били до голяма степен стабилни, пише блестящият френски икономист Тома Пикети в бестселъра си "Капиталът през 21-я век".

В надпреварата с комунистическия Източен блок почти всички капиталистически държави активно се стремяха към преразпределение на богатството. "Кой днес знае, че през 50-те години най-високата подоходна данъчна ставка в САЩ беше над 90 на сто, а във Великобритания почти 100 процента, въпреки че накрая всъщност никой не плащаше това?", пита Юрген Нефе в своята нова биография на Маркс.

Тогава политици като президента на САЩ Роналд Рейгън и премиера на Великобритания Маргарет Тачър се върнаха към "чистия капитализъм от 19-ия век", казва Пикети. Тезите на Пикети са спорни, но поне един въпрос е от значение в днешно време, какъвто е бил и в зенита на индустриализацията през 19-ия век. Това е въпросът, който измъчва Маркс през целия му живот: Как да се разпределя справедливо богатството?

Той е съставил политическа програма за премахване на буржоазията, въпреки че самият той много е държал на буржоазния си статут с прислуга, ваканции на море и уроци по пиано за децата. Планирал е диктатура на пролетариата, въпреки че не имал почти никакви контакти с работници. Малкото такива случаи обикновено са приключвали с крах. Веднъж, когато се опитвал да посредничи в уличен бой, работниците се опълчили срещу него и даже му оскубали брадата.

Кой е бил Карл Маркс? Всяко поколение стига до своя отговор. Но онова, което остава валидно, са думите на неговия съвременник и съавтор на "Комунистическия манифест" Фридрих Енгелс от надгробното слово за Маркс в Хайгейт през 1883: "Неговото име ще пребъде през векове, както и неговите трудове!".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: Карл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Димитров е обяснил ясно, че колелото на историята ще се върти до пълната победа на комунизма. Както в Китайската Народна Република. Там където колелото го счупиха, настъпи пълна икономическа катастрофа и морална деградация, както в РБ и ЕС. Както заяви наскоро Макарона, ЕС е пред гражданска война.
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УченикОт форума на Днес бг по- далече няма да отидеш. И такива като мен няма да ти работят.
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КръстьоЗабравил си "труда". Има капитал, управление и ТРУД. Само собственост(капитал) и управление не носи добавена стойност. Кой е трудът? А сети се, ако можеш!
160
3
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Популярен е щото в момента брадите са модерни :)
159
0
 
3
 
! Отговори
Няма проблем преди 5 години
До Бизнесмен 164 Като не можеш да плащаш 2 000 лв.,фалираш.Намираш партиини връзки и ставаш държавен служител с 600 лв.Да видиш колко е добре да бъдеш д. служител. , щото аз съм бил в тази "благина" и знам.
158
1
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
до Чиновник До преди няколко години имаше доста ,непретенциозна относно заплащане, и що годе качествена работна ръка.Ако служителя го устройва 500 лв заплата,ти ако си шеф ,били му дал 1000?!Вече нещата са съвсем различни ,и началници като твоя бившия скоро ще фалират. Хората малко по малко почват да си искат своето но Бизнеса е в колапс защото кадърните избягаха.До преди години ако можех да си позволя 2000 лв заплати, нямаше да ги дам, но сега ще ги дам.Жалкото че не мога да си го позволя!
157
1
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До БизнесменНе разбирам, какво означава, че хората "не са научени да искат справедливо заплащане". Навремето, когато бях в частния сектор съм искал и не съм го получавал. Защото шефа беше хем глупав, хем алчен. Всъщност квалифицираните хора избягаха от България именно заради ниските заплати и отвратителното отношение от страна на полуграмотни ***, наричащи себе си "работодатели". Където няма пари, няма квалифицирани и кадърни кадри, няма и висока добавена стойност.
156
2
 
1
 
! Отговори
БизнесменДо Чиновник преди 5 години
Разбира се че си напълно прав.Но ако се замислиш ще прозреш че служителите получават по малко от заслуженото,защото все още вярват в този Лозунг.Те не са научени да искат справедливо заплащане а заплащане според потребностите им.От там насетне се получава ефекта на доминото.По ниско квалифициран персонал, по ниска производителност от което следва по лош бизнес климат.Изнемогване на бизнеса и накрая безработица и ниски заплати!
155
6
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Марксисткия лозунг: "Работи според възможностите си, но получавай според потребностите си". Въпросния Лозунг висеше в класната ми стая години наред,окачен в рамка и ако някое дете вземе ,че не се съгласи с написаното получаваше упреци от даскалицата. Как искате да просперираме като нация, след като 90% от бившите ми вече съученици, все още искрено вярват в тази лъжа!
154
6
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Анонимен152 Г.Димитров е казал че колелото се върти до пълна победа на комунизма. Не е познал. Комунизма почина от собствената си смърт.
153
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Когато собстеника на Спайс Екс и Тесла Мотърс ,Елън Мъск бил в 3-ти клас .Учителката му попитала всяко дете какъв иска да стане като порасне. Децата почнали да отговарят.Искам да стана ,инженер,космонавт,изобретател ,доктор ,адвокат ,архитект и така нататък. Когато дошъл реда на Мъск той отговорил следното: Искам всички тези съученици, ако успеят да станат такива каквито искат, след време да работят за мен!!А сега ми отговорете,правилна ли е теорията на Карл Маркс?
152
6
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
До Анонимен 86 Правилно. Капитала на Маркс трябва да се изучава , за да не се допуска никога повече социализъм.
151
1
 
1
 
! Отговори
Кръстьо преди 5 години
По същество - Карл Маркс говори за разпределението на печалбата !!!При капитализма капиталиста решава как ще разпредели печалбата (собственост + управление).При социализма партийната номенклатура решава как ще разпредели печалбата (управление).При корпоратокрацията мениджмънта решава как ще разпредели печалбата (управление).т.е. по същество - партийната номенклатура преди = мениджмънт сега.Те и за това толкова добре се разбраха и сработиха - просто се явяваха две страни на един медал.
150
1
 
2
 
! Отговори
Ученик до 154 преди 5 години
Аз НЕ ходя на училище за имам знания или по-добра работа.Не желая да се правя на всезнайко на масата пред приятели.Не желая да имам по-добра работа.Ходя на училище ей такива като теб да работят за мен.Искам знам малко но точно това което ми е необходимо!
149
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УченикТи си по- зле и от знаещите, и от незнаещите.Учениците ходят на училище, за да са образовани, да имат знания и по- добра работа, за да имат добри доходи, да са богати и пр. Едното е свързано с другото.
148
7
 
2
 
! Отговори
Циник преди 5 години
На Гошо - пияната тараба - бъдещето е ясно - на бунището на историята - където му е мястото!
147
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите е хубаво да поработят в чужбина и да разберат колко по-добре е в Родината. За разлика от най-поквареното поколение, родило седесарщината и "лидери" от рода на Желю Философина от Веселинова - беден цар.вал чорбаджийските ***.Как бе казал Георги Димитров, колелото на историята се върти до пълната победа на комунизма. Познал точно бъдещето.
146
6
 
3
 
! Отговори
Циник до 150 преди 5 години
Младите отдавна си избърсаха трибуквието с Капитала и останалите комунистически пасквили! Взеха си куфарите и казаха чао на комунистическия рай - България! Страната в която перспективите им са да бъдат крепостници на Нинова и Гергов ...на мутри ( от школата в Симеоново и ДС) и на партийци като др.СърГей Станишеф - цял живот бягал от работа - като дявол - от тамян!Младите не искат Лада 2107 а Мерцедес АМГ!Па и кой да им се сърди - малко от тях са се возили във Флагмана на социализма Чавдар!
145
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, младите хора се стремят към новото, към справедлив строй, хуманизъм, идеали, различни от алчността, омразата към другите, егоизма и другите евроатлантически ценности. Няма нищо учудващо от това, младите да не приемат покварата на капитализма.
144
4
 
4
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Броди призрак из...България...призрака на комунизма....червените унуки - още не могат да свикнат с мисълта , че за да ядат - трябва да работят! Семейните кланове от "отговорни другари" отдавна направиха салтомортале , и от убедени комунисти - станаха върли капиталисти. А тези "унуки, които не са от сой" се събудиха в жесток свят - в който не ги "гушат като гъски на ярмомелка" , защото дедо им бил ятак, а искат работа и дипломи - а не партийни книжки!