Средният наем на магазин в центъра на София – ?50 кв. м

Цените продължават ръста си заради слабото предлагане
2 май 2018 23:00, Бойчо Попов
13
Средният наем на магазин в центъра на София – ?50 кв. м
снимка: Ройтерс

Пазарът на наеми на търговски площи през първите три месеца на 2018 г. остава сравнително активен. Наемите в търговските центрове и търговските улици в София плавно растат поради липсата на ново предлагане, а в другите големи градове на страната предлагането на търговски площи се увеличава. Това става ясно от доклада на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton за първите три месеца на годината.

"Средният наем на магазин с площ между 100 и 200 кв. м на добра локация в центъра на София е 50 евро/кв. м. В търговските центрове той е около 32 евро/кв. м. Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е почти 100%", коментира Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в Cushman & Wakefield Forton. 

За разлика от столицата, в другите големи градове в страната предлагането на търговски площи се увеличава. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града вече има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство, отбелязват от консултантската компания. Тя припомня, че Burgas MAS Real Estate също обяви планове за разширение на Galleria Мall в Бургас.
 
"След като станахме свидетели на рекорден обем инвестиционни сделки с търговски площи през 2017 г., пазарът в момента е подчинен изцяло на желанието на новите собственици за затвърждаване на пазарните им позиции", отбелязва Forton. Ключов фактор за развитието на пазара на търговски площи са растящите доходи в страната, които водят и до нарастване на потреблението, допълват от консултантската компания.
 
Благодарение на положителната икономическа перспектива в страната много търговци считат настоящия момент за подходящ за разширяване на търговските си обекти, отчитат от Forton. София и големите градове са останали във фокуса на водещите компании в сектора на бързооборотните стоки, вериги спортни стоки, модни брандове в ниския и средния ценови клас и продуктите за здраве и красота.

Интересът на наемателите кореспондира с амбицията на наемодателите да подобрят позиционирането си на пазара. В резултат на това първите три месеца на 2018 г. са били белязани от няколко големи откривания - Billa и Douglas в Bulgaria Mall, 5 нови бранда от групата на LPP в Sofia Ring Mall и dm дрогериите в Mall Plovdiv.

Какво очакват от Forton за пазара до края на годината четете в продължението на материала в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Истина преди 5 години
статия за перачите на пари от наркотици и проституция.... и в центъра и в моловете навсякъде има табели дава се под наем.... цената е по-ниска и пак няма търсене. Ако нова верига навлезе си взема магазина за година, после като види как е положението... закрива клона в България или го държи за красота.
10
2
 
2
 
! Отговори
учуден преди 5 години
До 9 АнонименЕй ! Много рано си се напушил бре !
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой купува в тези молове? Като съм ходил в пловдивските молове рядко виждам някой да пазарува.Продавачките стоят и скучаят.Как си избиват парите за наемите?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия май само обявите са проучвали....
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Известен ми е един хубав магазин с площ колкото панелна гарсониера, оформен с луксозна довършителна работа в нова сграда в "Изток", гр.София. Но се намира на тихо място. Има си наематели, наемът е почти 4 евро на кв.м. Казвам "почти", защото наемът му е в левове. В съседство има и друг подобен магазин, чийто наем е пак горе-долу толкова. Не знам какви са наемите на търговските площи на оживените места в този район.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде сега, този експерт-разбирач, вместо да надува балони, да се разходи, да речем по Дондуков - да се налюбува на надписите "под наем", дето са на всяка крачка... Може да се разходи и по Стамболийски, или по Ботев, същата работа. Пък като ми покаже ЕДИН бизнес, който може да работи ЛЕГАЛНО и НОРМАЛНО на 50 евро на квадрат наем, може и му хване декиш блябльосването.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната причина за безумните цени на жилищата и наемите на магазини е, че по тези параграфи се перат милиони.Ако перачите на пари бъдат разкарани, целият пазар ще се срине и цените ще паднат най-вероятно между 2 и 3 пъти.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С моловете искам да кажа, че съществуват много търговски площи, и конкуренцията на предлагането е огромна. Това разбира се сваля цените на наемането.
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В софия и химическа тоалетна не бих сложил. Там минавам само транзит...
2
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво искаш да кажеш с моловете?
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова нещо. Запознат съм с наемите на два магазина на бул. Витоша. Около два пъти по-ниски са. Говоря за супер модерно оборудване в най-хубавата част между Солунска и Патриарх Евтимий. А собствениците ми споделиха, че нивата и на околните магазини за горе долу същите. Това с високите наеми по Витоша е някаква легенда. Сега, ако някой пере пари е друго, но тия дето ги изкарват парите нормално няма как да избият такива нива. Освен това има и много молове.