Ужасите в затворите на Башар Асад – разказът на една жена

Над 7 000 са жените, държани в сирийските зандани
Обновена: 2 май 2018 22:19 | 2 май 2018 22:00, Елка Василева
218
Ужасите в затворите на Башар Асад – разказът на една жена
Муна Мухамад. Снимка: Дойче веле

В бруталните зандани на сирийския режим са затворени и хиляди жени. Почти нищо не се знае за тяхната съдба. Но жените, успели да се измъкнат, описват нечовешки ужаси. Ето какво разказа една от тях пред Дойче веле.

30-годишната Муна Мухамад си спомня всеки детайл. Помни смрадта в килиите. Помни нетърпимите болки. Помни мъчителя си. "Надяна ми една черна найлонова торба върху главата и ме остави да вися от тавана с краката нагоре. Каза ми, че ще вися така, докато всичките ми лоши помисли паднат в найлоновата торбичка", разказва жената.

Навремето Муна е работила като учителка по музика. Но през 2012 година я арестуват - защото участвала в протести срещу президента Асад. Скоро я освобождават, но малко по-късно отново я арестуват. Изпращат я в Дамаск, където я затварят в прословутия отдел 215 на военните тайни служби. Затворниците го наричат "Пъклената дупка" - заради изтезанията, които там са неизменна част от делника.

"Един ден дойде при мен и ми каза, че ми носи подарък. Показа ми електрошокова палка и ме попита къде ми е сърцето. Посочих с ръка, а той започна да ме мъчи. Точно там, където бие сърцето ми", спомня си Муна.

Нечовешки жестокости

Жената прекарва месеци в този затвор на ужасите. Държат я или в изолатора, или в обща килия с други жени. "Веднъж разпитваха едно 16-годишно момиче. Чувах писъците му. Крещеше толкова силно. Мислех си, че ще го убият", продължава разказа си Муна Мухамад. И добавя, че много от жените са били подлагани на жестоки сексуални издевателства.

Хигиенните условия в затвора били "катастрофални", много често жените нямали никакъв достъп до тоалетна или баня. Децата били държани при същите условия, разказва по-нататък Муна. "Помня една жена, която беше затворена заедно с малката си дъщеричка. Килията им беше тясна и тъмна. Момиченцето не спираше да плаче и непрекъснато се опитваше да погледне под вратата, за да види малко светлина".

Благодарение на един указ за амнистия Муна е освободена от затвора, а през 2016 година успява да избяга в Турция. Днес тя живее в Газиантеп, където подслон са намерили половин милион нейни сънародници.

Никой не може да каже със сигурност колко точно са жените в сирийските затвори. "Над 7 хиляди", твърди Фадел Абдул Гани, който ръководи неправителствена организация, документираща нарушенията на човешки права в Сирия. В неговата статистика са включени много случаи на насилие над жени. Сред извършителите са представени почти всички въоръжени групи, но най-често войските на сирийското правителство.

"От самото начало жените играеха важна роля в съпротивата срещу Асад. Затова режимът превърна изтезанията и изнасилванията на жени в своя военна стратегия. Ако успееш да пречупиш жената, пречупваш цялото семейство, пречупваш цялата съпротива сред обществото. Именно това беше целта", казва правозащитникът.

В свой доклад от 2017 година правозащитната организация "Амнести интернешънъл" твърди, че от 2011 година насам в сирийските затвори са загинали над 17 000 души вследствие на изтезания и катастрофални условия в килиите. Само в прословутия военен затвор "Саидная" северно от Дамаск са били екзекутирани най-малко 13 000 души, твърди още "Амнести" и окачествява тези систематични издевателства над цивилни граждани като престъпление срещу човечеството. Сирийският президент Башар Асад категорично отхвърля обвиненията и дори обяви доклада на правозащитната организация за "фалшива новина".

Хиляди съсипани животи

30-годишната Муна Мухамад иска едно: светът да узнае за случващото се в сирийските затвори. Жената разказва, че често мъчителите залагат не само на физическите изтезания - техен любим метод е и унижението. "Веднъж попитаха един затворник какво работи. След като им каза, че е лекар, надзирателите го накараха да подскача на един крак и да вика: Аз съм заек! Аз съм заек!".

Муна Мухамад е описала историята си в книга. Но и до днес продължава да събира разказите на други затворници. Организирала е и група за самопомощ, която подкрепя сирийски жени. "Някои изобщо не искат да говорят за преживяното в сирийските затвори. Други пък не спират да плачат, когато разказват за времето зад решетките. Опитвам се да им покажа, че са силни. И да ги убедя, че не носят никаква вина за това, което им е било причинено. Непрестанно им повтарям, че е време да започнат нов живот".

Муна живее своя нов живот в съседна Турция. Но се надява, че скоро ще дойде денят, в който мъчителите ѝ ще понесат отговорност за нечовешките си деяния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: женизатвориСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
3
 
! Отговори
ак-47 това иска преди 5 години
Тая лъже като за световно,
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PO PRINCIP NA JENI NE VQRVAM PYKKAMO LI NA EDNA I TO PO DOICHE VELE NEMA LOGIKA DA E ISTINA
178
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Преди няколко дена гледах при Цветанка Ризова представител на сирийците в България тои каза точно обратното за асад на кого да вярва човек. Скоро по руската тв пък бяха събрали 17 човека от клипчето на белите каски за химическата атака и то в Хага и тук някой лъже но съм по склонен да вярвам на руския тв защото ако бяха жертви на химичните. Атаки надали щяха да са добре. Не знам по нашите новини показва ли ли са ги
177
0
 
12
 
! Отговори
ББ и органите му преди 5 години
Спрете се с тая реверсивна психология. Краварите няма да ни станат по-симпатични от шведите.
176
1
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
След като е протестирала срещу Асад значи е подкрепяла Ислямизирането на Сирия чрез ИД и "Умерената" Опозиция . Асад по религия е Алауит и въпреки че Алаутизма произлиза от Исляма те не спазват Ислямските традиции и канони.Мъжете и жените са равнопоставени.Не ги забулват.Нямат ограничения в това какво да ядат и какво да пият.Не ходят по джамии .С други думи са по Еволюирали Мюсюлмани.Така че тая е трябвало след като я провесят да я съблекат гола ,да я намажат с мед и да пуснат кошер с пчели !
175
10
 
8
 
! Отговори
приятелите на Русия преди 5 години
Видяхте ли на кого помага Русия ?!Не се учудвайте защо помага , и Русия е същата като Сирия , затова помага !
174
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В Сирия няма добри и лоши. Всички са за пребиване.
173
12
 
7
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Не може да бъде. Асад е толкова добричък. Един зъб не е извадил.
172
1
 
13
 
! Отговори
Аз-ът преди 5 години
Проcто е, но не е за прocти.___Като не е са прости, ти що четеш? Всички, очевидно без тебе, явно ти е трудно, разбрахме ЧЕ ЖИЦАТА НА ЛИБЕРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ от репортажа е излязла от затвора благодарение на АМНИСТИЯ а не че прогресивните мюсляци прозападни свободни талибани са я освободили. Не АСАД го е направил. Същия дето го плюе, и дето благодарение на него сега не е даскалица в пустинята, а разпасва по турските курорти.
171
1
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Ако са толкова брутални тез зандани как има такива които са успели да се измъкнат. Много чудно, а? Дойче веле може ли да обясни защо няма нито един избягал от Алкатрас или Гуантанамо и дали там не е по-брутално? Благодаря.
170
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах как тази боркиня за свобода е получила амнистия от чудовището Асад? И сега...получава пари за да рецитира, каквото й кажат?....Не си разбрал защото си папагал. Само повтаряш без да мислиш.Жената е арестувана и тикната в затвора още в началото на съпротивата срещу режима. Както знаеш режимът започна да губи територии и затворът е бил превзет или от опозицията или от ИД и политическите затворници са били освободени. Проcто е, но не е за прocти.
169
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле да не ми защитава терористи, каквато е повелята на собствениците от велика кравария
168
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покъртителен разказ. Ама, май, Муна спестява нещо: като е висяла с главата надо (и краката нагоре!), само по найлонова торбичка ли е била; само са я заплашвали ли; само да виси ли са я оставили или са проявявали по-задълбочен интерес към особеностите на анатомията й.Добре, че е бил "гадният" Асад, да я амнистира ...
167
6
 
27
 
! Отговори
ззз преди 5 години
Ако се замислите - няма защо да я оплакваме Сирия: Цялата ислямска uзмeт я изритаха от Сирия и никой няма да я пусне да се върне обратно. И след някоя и друга година, страната ще се съвземе от ужаса на ИД и "демократичната опозиция" и ще просперира.А ние да му мислим к'во да правим с всичкия този ***, който избяга или изритаха от Сирия.
166
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, сега добрите Рамбовци, ще отидат да "освободят" страната от това " чудовище" както направиха с Ирак, и после между развалините от демократичните им ракети, ще вкарат "демокрация" или по точно ще сложат ръка на петрола им, ще си настроят бази и ще имат пълен контрол на поредната погубена от тях страна! Каква случайност, всички с петрол! Бог да пази тези на които САЩ реши да им помага и вкарва демокрация! Видяхте какво стана с Ирак, Либия и сега Сирия.
165
1
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Германците ако искат евтин газ и петрол от арабите, да си направят армията , и да я пратят да варди трасето на тръбите!С политика работата няма да стане! Дори и китайците не могат да използват силата на парите да си защитават интересите! Та и те за това правят самолетоносачи и много нови свръхсъвремени оръжия ,не за отбрана разбира се!ха ха ха
164
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах как тази боркиня за свобода е получила амнистия от чудовището Асад? И сега...получава пари за да рецитира, каквото й кажат?
163
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте ни занимавали с платени недоволни! Да дойде да живее и работи в България, но...не иска.
162
3
 
43
 
! Отговори
шматка преди 5 години
От всички статии за Сирия и бежанци разбрах едно.Там живеят само лекари учители и инжинери.Други няма.
161
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
samo gluposti pichite.