Визионер или злосторник? 200 г. от рождението на Карл Маркс

Личността му продължава да е повод за дебати в Германия
2 май 2018 21:51, Елка Василева
87
Визионер или злосторник? 200 г. от рождението на Карл Маркс
Снимка: архив, Reuters

Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в Германия.

Карл Маркс никога не е бил обект на култ в родния си град Трир. 200-годишнината от рождението на германския философ, която ще бъде отбелязана на 5 май, обаче възобнови дебатите за идеите му и престъпленията, извършени в негово име, пише Франс прес.

Тъй като близо 30 години след падането на Берлинската стена, когато стотици белези от Студената война все още не са изчезнали, Карл Маркс продължава да всява разделение, както в Западна Германия, така и в някога комунистическата източна част на страната.

За някои авторът на "Капиталът" е бил ерудит визионер, който е успял да диагностицира пръв злините, които носи със себе си пазарната икономика. За други той е духовният баща на кървавите диктатури от съветски тип.

За да бъдат проследени сложният живот, творчеството и наследството на съавтора на "Манифестът на Комунистическата партия", град Трир е предвидил около 600 събития.

В събота, 5 май, точния ден на 200-годишнината, се очаква кулминацията на възпоменателните прояви. Тогава ще бъде открита 5,5-метрова статуя на мислителя с емблематичната брада.

Такъв израз на почит обаче предизвиква недоволство сред жертвите на репресиите в бившата Германска демократична република (ГДР), както и фактът, че паметникът бе предоставен от все още официално комунистически Китай. Така че са предвидени и контрадемонстрации.

Теоретик на диктатури

"Карл Маркс положи основите, на които бяха построени комунистическите диктатури до наши дни", критикува Дитер Домбровски, председател на Съюза на групите на жертвите на комунистическата тирания.

"Според нашия сегашен наказателен кодекс, ако някой подстрекава към убийство и ако такова бъде извършено, тогава подбудителят също бива осъждан", отбелязва този бивш затворник на комунистическата диктатура в Източна Германия.

При комунистически режими са били убити повече хора, отколкото по време на нацисткия режим на Адолф Хитлер, подчертава освен това Домбровски, ужасен от това, че "издигат статуя в Германия" на човека, вдъхновил Октомврийската революция от 1917 година.

За представителите на местната власт в Трир Маркс, починал през 1883 г. в Лондон, не може да е виновен за отклоненията на ленинистите, сталинистите или маоистите, които твърдяха, че прилагат на практика неговите идеи през 20-и век.

"Неговите идеи и философия бяха дискредитирани от факта, че източногерманският режим възприемаше Маркс като бог, а идеите му - като Евангелие", отбелязва Райнер Аутс, директор на асоциацията, отговаряща за изложбите, посветени на Маркс по случай тази 200-годишнина.

В ГДР марксизмът, в ленинисткия си вариант, бе догма, неоспорима под заплахата от наказание. Като илюстрация за този култ град Кемниц се е казвал по комунистическо време Карлмарксщат.

За Аутс тази 200-годишнина впрочем трябва да даде възможност да бъде обяснен авторът на прочутия лозунг "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", без той да бъде "прославян или хулен", тъй като според него мисълта на Маркс намира отклик в съвременния свят.

Отклоненията на капитализма, неговите явни грешки от последните години възобновиха интереса към теориите на Маркс за потисничеството на масите от буржоазията, формулирани по времето на Първата индустриална революция.

Завръщането на Маркс

"В Маркс има нещо, което е преминало проверката на времето. Финансовата и икономическа криза от 2008 г. определено изигра роля за това известни съвременни икономисти да приветстват ролята му на теоретик", обяснява Райнер Аутс.

Успехът на "Капиталът на 21-и век", международен бестселър на френския икономист Тома Пикети, е една такава илюстрация.

Това трайно влияние въпреки знаковия провал на СССР и неговите сателити заслужава да бъде обяснено на широката общественост, според кмета на Трир Волфрам Лайбе.

Близо "30 години след обединението (на Германия) имаме възможност да се върнем към Маркс, с критичен поглед, но без предразсъдъци", надява се той, като междувременно отхвърля думите на онези, които го обвиняват, че иска да привлече с тези чествания китайски туристи и техните пари.

"Карл Маркс формулира важни идеи и те заслужават да помислим отново над тях. Ако, след като посети изложбите, някой поиска да купи книга, за да задълбочи своите познания по някои аспекти от (тези теории), то тогава според мен наистина ще сме успели", подчертава кметът на родния град на Маркс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: ГерманияКарл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.