На Никарагуа й додея от всемогъщия Даниел Ортега

Надигна се вълна от протести, загинаха 43 души
3 май 2018 20:08, Елка Василева
25
На Никарагуа й додея от всемогъщия Даниел Ортега
Снимка: Reuters

Дълго време той се радваше на невиждана народна подкрепа благодарение на ореола си на партизанин: но Никарагуа сега изглежда отегчена от 72-годишния президент Даниел Ортега, срещу когото се надигна вълна от демонстрации, довели до смъртта на най-малко 43 души, пише Франс прес.

Искрата, която възпламени гнева на 18 април, е пенсионната реформа, която въвежда повишаване на вноските и намаляване на пенсиите.

За мнозина от жителите на страната - една от най-бедните на американския континент, промяната беше капката, преляла чашата на търпението им.

"Това не ми хареса, защото щяха да ни отнемат пари, с които можем да си купим ориз или захар, пари, от които се нуждаем", казва 61-годишният пенсионер Хилберто Кастильо, бивш партизанин, участвал в революцията, ръководена от Ортега, който беше начело на Сандинисткия фронт, за сваляне на диктатурата на Сомоса (1936-1979).

Още по темата

"Сандинист съм, но не обичам несправедливостта", добавя мъжът, който е будувал цяла нощ с мачете в ръка пред магазин за хранителни стоки, за да не допусне плячкосване - допълнителна работа към месечната му пенсия от 175 долара.

Не само тежките условия на живот провокираха гнева на никарагуанците: те осъдиха също обсебването на властта от Даниел Ортега, който е начело от 2007 г., след като беше управлявал страната от 1979 до 1990 г., и съпругата му Росарио Мурильо, която е вицепрезидент.

Бившият партизанин изглежда наистина е забравил революционните си идеи и упражнява пълен контрол върху правителството, армията и правосъдието.

Президентската двойка сложи намордник на независимите медии, като цензурира например много частни телевизионни канали в началото на протестите.

"Искаме свобода, защото това правителство ни потиска", казва 66-годишната Емелинда Бландон, дошла на митинг в събота, подобно на хиляди други, в памет на жертвите от потушаването на народното недоволство.

"Никарагуа трябва да бъде свободна", добавя студентката Сусана Кастельон, защото "след толкова време репресиите се завърнаха".

Населението дълго приемаше авторитарното управление на президента Ортега, защото той му гарантираше, благодарение на сделка с бизнеса, икономическа стабилност и почти чудотворно равнище на сигурност в Централна Америка, която е жертва на престъпни банди.

"Това беше нещо, с което бяхме свикнали, но този път решихме да се надигнем. Това беше моментът, да кажем "стига толкова", казва Йошуа Гевара, 19-годишен студент, който илюстрира новото поколение никарагуанци, желаещи нещо повече от стабилност и сигурност.

Йошуа беше сред първите студенти, излезли да демонстрират за "по-прозрачна Никарагуа". Бил е с маска, за да не бъде разпознат и е защитавал пенсията на 67-годишната си баба.

Бурните демонстрации спряха през последните дни, но гневът не е стихнал, особено сред студентите, които настояват за независимо разследване на смъртните случаи.

Изненадан от силата на вълната от гняв и критиките на международната общност, Даниел Ортега умножи отстъпките, като отмени оспорваната реформа, освободи десетки задържани демонстранти и призова към диалог.

"Той призова за диалог, защото беше притиснат", написа наскоро известната писателка Хиаконда Бейли, според която такъв диалог е само "мираж".

" Подкрепяме диалог, чиято първа и най-важна цел е демократизацията на Никарагуа", обяви Институтът за обществени стратегически и политически изследвания (IEEPP).

Католическата църква предложи да посредничи и даде един месец на президента да преговоря, а частният сектор каза, че е готов да участва. Досега не е започнала никаква дискусия.

Разривът вече може би е приет от населението: "Даниел Ортега да си ходи, беше прекалено дълго на власт", отсича 45-годишната Вида Селедон, дошла на протеста през почивните дни.

Опозиционната група "Да направим демокрация" призовава Ортега за "предсрочни свободни и прозрачни избори" преди изтичането на мандата му през 2021 г.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
x преди 5 години
Ако имаше някаква възможност Садам,Кадафи или Хафъз Асад да бъдат на власт 10 - най-много 12 години, те днес щяха да бъдат най-великите синове на своите народи.Но след 20 и повече години на власт те се превърнаха в чудовища(Хенри Кисинджър).Същото се отнася и до Ортега, не след дълго ще видим че това се отнася с пълна сила и за Ердоган и за Путин.И никакви САЩ,масони,евреи или световни конспирации имат значение.От хилядолетия е известно че властта развращава,абсолютната власт - абсолютно.
22
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
сценария е сьщия като в чили работа на цру и в бьлгария скачаха и рипахаа сега скачат от балконите от мизерия и болести
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искрата, която възпламени гнева на 18 април, е пенсионната реформа, която въвежда повишаване на вноските и намаляване на пенсиите."Вианги са ми били странни разбиранията ан политиците за реформи. Аз под реформа разбирам подобрения. На вдигането на вноските и намаляването на пенсиите, кое му е хубавото и реформаторското? По тая логика могат направо да спрат пенсиите, а вноските да си останат, пак ли ще е реформа?А и реформата предполага нещо ново, иновативно, а не просто вдигане на данъци.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позната история. 89г. Сорос ....
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обсебване на властта, медийте, правосъдната система - да ви звучи познато?!?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците искат да направят канал през Никарагуа, за да вкарат кораби в Карибско море. Това е някакъв абсурд да им се позволи.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни занимавайте с режими. Нали там е благодат и рай. Не ни интересува. Ние се отървахме.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ НА НИКАРАГУА Е ДОТЕГНАЛО, А НА САЩ.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе,не е и какво.Не го свалиха, когато е имало значение.Оставили са го пак да се върне на власт. Та сега се сетили.Никарагуа и престарелият и президент първа грижа на Тръмп.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 1990 до 2007 г Ортега не е управлявал Чети
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я ПА ТОАИ какви демократи са Радев, Йотова, Нинова, Каракачанов, Сидеров и още стотици знайни и незнайни войни на Москва?
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква цветна революция ви гони бе.За чий?Ортега управлява от 1979.Американците не са се намесили, във.времената, когато смазваха всяко комунистичевко движение в америките, в разгара на студената война.Не са се.намесили и по време на колапса Русия в началото на 90те.Сега на никой не му дреме.Още повече, че Никарагуа си е капиталистическа държава.Само дето лидерът се е опиянил от властта и явно иска да управлява до гроба.А това как е назначил жена си за вице е смешно.Мугабе втори.
11
8
 
10
 
! Отговори
Я ПА ТОА преди 5 години
До Анонимен5КВИ КОМУНИСТИ СЪНУВАШ БЕ..У БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СМЕ ДЕМОКРАТИ,НАТОВЦИ И С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СТАВАМЕ, ЛЯГАМЕ ГЛАДУВАМЕ И МРЕМ КАЧЕСТВЕНО...ТИ НЕ СИ ДЕМОКРАТ ТИ СИ ПРОВОКАТОРЧЕ---ЛАПАЛ СИ ПАРИЧКИ ПРИ КОСТОВ И СЕГА ПАК ЛА.ПАШ ПРИ БОКО..ПОЗНАХ ЛИ....
10
8
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Всичко на тоя свят ОМРЪЗВА, товарищи! И всеки ден комунизъм в продължение на 20 години - особено на горещите южни народи. Пък да си назначиш и съпругата за вицепрезидент, е съвсем нахално... Няма тук никакъв Сорос или ЦРУ (е, може би само мъничко ЦРУ, все пак...)
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Кои пенсии са 100 долара? Само земеделските, защото комунистите плащаха по 45 стотинки трудов ден на кооператорите. Е какви пенсии искаш като се осигуряваш на 45 стотинки? Двамата с жена ми получаваме общо 1500 лв пенсии и никога не сме били на държавна работа през последните 27 години.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Додея" ? ЖурналистиТе и те ли вече са 100 от селоо.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анониментака е ***рат се, виж герб колко са се
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вашингтонска революция.
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия комунисти където са взели властта винаги са се oсирали обилно и винаги е имало кръв докато ги прогонят от властта. В България нямаше кръв, но за сметка на това комунистите си стоят по етажите на властта и работят яко във вреда на България и в полза на московските си началници.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ортега им изяде парите като го свалят и по дърветата ще поникнат пари сигурно, намирисва на дирижирана цветна революция. От 175 долара 3 % е колосалната сума около 5 долара щели да купят захар и ориз.