Срещу кърлежите: С дълги ръкави и затворени обувки!

Има ръст на заразените от лаймска болест, каза Ангел Кунчев
3 май 2018 10:00,
22

Когато излизаме сред природата трябва да сме с подходящо облекло, за да се предпазим от ухапване от кърлежи. Това посъветва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му най-добре е да сме с дълги ръкави и затворени обувки.

"При завръщане от разходка да проверяваме нашето тяло, тялото на детето, тъй като колкото по-рано го намерим, по-лесно го махаме и по-малка е вероятността той да пренесе зараза", обясни д-р Кунчев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той успокои още, че не всяко ухапване от кърлеж значи заразяване, защото процентът на инфектираните насекоми не е толкова голям.

"Колкото по-дълго той стои, колкото по-дълбоко се е впил и особено, ако в желанието си да го отстраним, го скъсаме, тогава наистина създаваме условия за почти сигурно заразяване", категоричен бе здравният инспектор пред Bulgaria ON AIR.

В България тази година има 25% ръст на заразените от лаймска болест и марсилска треска, а лятото тепърва започва. Д-р Ангел Кунчев обясни, че сега е сезонът на комарите и кърлежите, поради което има и повече заразени. Това се случва и заради по-добрите условия за развитието и разпространението на насекомите.

"Това, което особено много ни притеснява, е дали ще възникнат случаи на кримска хеморагична треска - тя е най-тежкото от кърлежопреносимите заболявания. Много тежко протичаща, с висока смъртност, но за щастие много рядка", каза главният държавен здравен инспектор в ефира на "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също предлагам навън да излизаме по чорапи, за да не цапаме улиците, за да не се налага от общината да ги мият. И да не пърдим, за да не мърсим въздуха. Или като цяло да не дишаме.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О боже, що за селски съвети, площите в града се пръскат.Пък зимата като вали сняг, да не сипва общината сол, за да не похарчи не дай си боже някой лев, ние ще ходим със снегоходки.
17
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 5 години
Напротив, точно когато ходя гол не ме лазят кърлежите, или ако полазят веднага ги виждам. И иначе като се скрие под крачола *** го търси...
16
0
 
6
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
до16друже, недей обижда, кърлежа не се мисли, той или ти се забива или не, тоест или го има или го няма. За какво здравеопазване ми говориш, Имаше селскостопанска авиация която ръсеше всяка пролет, предупреждаваха, да не се хиди по гори и паркове няколко дни, пчеларитв да затварят кошерите и т.н. Стига си смесвал политика и идеологии с несвършена работа
15
0
 
3
 
! Отговори
до16 преди 5 години
абе какъв социализъм , аз съм играл в тез гори, тренирал съм ориентиране кието основно там се провеждат стстезанията, избий си демокрациите и евроатлантизма и ходи да скачаш
14
5
 
1
 
! Отговори
До до9 преди 5 години
Или 15, абе ей, стига си говорил простотии. Не сте ги мислили тия кърлежи по времето на соца не, защото здравеопазването е било за чудо и приказ, а защото е имало информационно затъмнение за много неща. Както и за СПИН, говореше се, че това е болес случваща се само на запад заради моралния упадък там. А тук, във времената на светлия социализъм имаше морал, следователно не може да има такива болести. Не че не си бил хапан и боледувал, а не си можел да знаеш
13
1
 
13
 
! Отговори
до9 преди 5 години
абе чук, аз да не съм живял в космоса тогава че ще ми разоравяш че се криели ухапванията от кърлежи, по цял двн съм играл в парк Кайлъка в Плевен и никой за кърлежи не е мислил. Ела сега да видиш какво е, сина м и го пускам само по асфалтовите алви да кара колело
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мазилата и дългите дрехи помагат частично, но някои райони наистина е добре да се избягват - росни ливади например и също влажни долове и дерета обрасли с мъх. В боровите гори са по-рядко кърлежите може би игличките ги бодат не знам.
11
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Кърлежите станаха напаст след 1989-та година - не знам защо. Преди това изобщо не ги и мислехме.
10
3
 
8
 
! Отговори
Морски преди 5 години
А от герберски те кърлежи как да се пазим.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЙордАнка дА пръска
8
7
 
9
 
! Отговори
Дежурните идиоти преди 5 години
Говорят, че се било пръскало по времето на соца и нямало заболявания. Алоуу, по времето на соца не се признаваха тези "модерни болести", а не че ги е нямало. И си имаше заболели от всякакви болести.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да почнат да пръскат от парламента, правителство, кметове, полиция. Там са най-големите кърлежи. По 100-150 кила кърлежи парчето.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дежурните глупости - затворени обувки и дълги ръкави на 30 градуса..... явно обработката на зелените площи излиза скъпо за това....... ще си миришем!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дежурната статия за кърлежите и комарите за това време на годината. Като тези за снегорините. Общините да вземат да си вършат работата за която им плащаме, а не да ни дават мъдри съвети - не излизайте, не ходете там и там, облечете се така и така и пр.
4
1
 
19
 
! Отговори
Ал Капоне преди 5 години
Как ще пръскат против кърлежи и комари? Пари да трошат. Те улиците не мият, та пръскане. Ала днес депутатите разглеждат заплатите си и ГЕРБ са против намаляването им, заслужавали си парите! И колко над заплатите....Няма държавата да даде и грош за нещо смислено. Само за тях си! КЪРЛЕЖИ във властта как да пръскат против кърлежи?!
3
6
 
10
 
! Отговори
гого преди 5 години
в подкрепа на 2кърлежи....едно от нещата които не ни притесняваха преди 89 , просто се пръскаше всяка пролет сериозно и в гори и в паркове и над тях с авиация....с лзарски машини по алейките файда няма....нищо политическо просто реалност
2
6
 
20
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 5 години
А защо в моето детство не бяхме чували за кърлежи по хората? Защото държавата пръскаше от самолети. Сега викаме "Ура", ако случайно обработят обществените градинки в града. Как пък не ги е срам да ми препоръчват да се опаковам като мумия посред жегите, защото ги мързи и не си носят отговорността да пръскат и да защитят народа от тежки заразни болести
1
0
 
21
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Тази статия трябва да се разпрати до всички кметове в страната, за да се предприемат спешни мерки против кърлежи и комари: пръскане, косене и т.н.