50-100 г "Новичок"? Тази доза би убила цял Солсбъри!

Чешкият президент заяви, че страната му е произвеждала такъв боен газ
4 май 2018 15:45, Елка Василева
66
50-100 г "Новичок"? Тази доза би убила цял Солсбъри!
Снимка: архив, БТА

С 50-100 г от химическото оръжие "Новичок" би могло да бъде унищожено цялото население на Солсбъри. Това заяви Леонид Ринк - един от хората, разработвали системата за химическо оръжие "Новичок", цитиран от РИА Новости. Според него това доказва съмнителността на версията, че Сергей Скрипал и дъщеря му са били отровени именно с това вещество.

По-рано шефът на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу заяви, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза между 50 и 100 г от бойно вещество.

Още по темата

Веднага след инцидента в британския град Солсбъри на 4 март британските власти заявиха, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени със създаденото в Русия нервнопаралитично бойно вещество А234, известно като "Новичок". Русия обаче категорично отрече да е замесена в отравянето.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха настанени в болница веднага след като бяха намерени на улицата в безпомощно състояние, но успяха да се съвземат, макар че британските власти и досега не са показали никакви кадри с тях след инцидента.

Британското ръководство излъга, когато обвини Русия, че е единствен производител на химическото оръжие "Новичок", каза в Москва днес говорителката на руското външно министерство Мария Захариева. "Мъглата се разсейва и многобройните лъжи да правителството на Тереза Мей стават все по-ясни", написа Захарова във Facebook. Тя се позова на изявлението на чешкия президент Милош Земан, който потвърди, че чешките военни също са произвеждали и експериментирали с боен газ от семейството "Новичок", пише БТА.

Отравянето на Скрипал във Великобритания ще попречи на руско-британското антитерористично сътрудничество при гарантирането на сигурността по време на световното първенство по футбол, което започва в Русия през юни, каза от своя страна руският заместник-министър на външните работи Олег Сиромолотов, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
32
 
! Отговори
тя преди 5 години
Кой мислите , че уби Георги Марков?Той бил разочарован от т. н. тяхна демокрация и преди да напише нещо по случая ,айде чадър с отрова - типично за убийствата в Англия!
37
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са доказателствата за вината на руснаците???
36
1
 
25
 
! Отговори
Истина е преди 5 години
До Анонимен 27Не прилича, а е същото: едно скалъпено, безпочвено обвинение.
35
1
 
32
 
! Отговори
тя преди 5 години
Хора внимавайте , когато ходите в Америка и в Англия , защото не се знае за какво ще ви употребят !Даже и в България , ако работите за тях , пак не ви е сигурно положението!
34
2
 
45
 
! Отговори
тя преди 5 години
Арабският свят беше добър за местното население , имаха си всичко , живееха добре , канеха специалисти от Европа в строителството , образование , здравеопазване и в нкои отношения там хората жевееха по- добре и от нас! Сащ обаче решиха да им вкарат "демокрация" , която разруши тези страни и загинаха хиляди !Не може живота от една страна да пренасяш в друга !Това янките явно не ги интересува!
33
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин, спри да даваш на агентите в британски служби хапчета за оглупяване.
32
1
 
46
 
! Отговори
X преди 5 години
На всички стана ясно колко са плоски ингилизите
31
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По какъв точно начин определиха количеството като 10 гр. - някоя врачка им е гледала на боб ли?----След като са остъргали дръжката са го претеглили.....
30
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после защо хората по света харесват и вярват на Русия,вижте запада какви провокации и поводи за войни прави,кой нормален човек ще иска война?
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По какъв точно начин определиха количеството като 10 гр. - някоя врачка им е гледала на боб ли?
28
34
 
4
 
! Отговори
Гaвaрит Мaсква преди 5 години
Ние селяните патриоти, който изкачваме Шипка всяка година носейки руски и съветски знамена ... и чат-пат някое българско ако е останало ...настояваме за незабавно връщане на комунизма и присъединяване на България към СССР !ако народа и градската интелигенция се противят - незабавно да се викат на помощ зелените човечета на Путин.Гaвaрит Мaсква
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до РИА новостида ги питам като са превеждали от английски и от тяхните мерни единици, дали не е по-добре да се използват милилитри или литри за течност
26
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това почва да прилича на историята с оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин.
25
1
 
43
 
! Отговори
ей хора преди 5 години
САЩ все още не са унищожили своите БОВ както трябваше да сторят с подписването на договора с Русия който в срок унищожиха своите БОВ?!защо това не се коментира?
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да е било в личните резерви на стария Скрипал. Дъщерята го посещава, решила да изчисти, намерила нещо да лъсне бронзовата топка на вратата и ей беля.
23
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия вещества неслучайно се наричат "оръжия за масово поразяване". Те не засягат точно двама избрани човека, а нанасят поражения върху множество хора в района, където са били употребени. Само че в Солзбъри масово поразяване няма - при това от количество, което както твърдят може да убие стотици хиляди.
22
1
 
37
 
! Отговори
тя преди 5 години
Наистина образователната система в Англия е много ниска , агентите им една лъжа не могат да поднесат "достойно" !
21
2
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Обяснете го на истеричните тъмносини *** това ,които само при споменаването на думата Русия изпадат в истерия като 13-годилна ученичка в цикъл ;) !!!
20
29
 
4
 
! Отговори
Опорни точки преди 5 години
Ние селяните патриоти, който изкачваме Шипка всяка година носейки руски и съветски знамена ... и чат-пат някое българско ако е останало ...настояваме за незабавно връщане на комунизма и присъединяване на България към СССРако народа и градската интелигенция се противят - незабавно да се викат на помощ зелените човечета на ПутинГоворит Москва
19
2
 
38
 
! Отговори
ужас преди 5 години
И света очаква от тази межд.организация да контролира химическите оръжия?ами вижте шефа и какви глупости приказва той е пълен некадърник,пионка....