Акушерките в България все по-малко. Защо?

Голямата част от тях не само напускат системата, но и страната
4 май 2018 19:47,
18

Преди няколко месеца отново се заговори за проблемите с акушерките. Истината е, че такива няма. Това е така, защото голяма част от тях категорично напускат не само системата, но и страната ни.

Само ниското заплащане ли е причина акушерките у нас да намаляват драстично? Има ли опасност до няколко години България да остане без родилна помощ и колко фатално може да е това за майките и техните бебета? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Мария Евгениева от Фондация Тръст за социална алтернатива и Гергана Велкова от Алианс Български акушерки.

Непосредствено преди Международния ден на акушерките – какви са проблемите в системата?

"Цената, която плащат майките е много висока. Те не са в центъра на нашата здравна грижа. Не се отделя достатъчно внимание на разговори с бременната жена.", коментира Мария Евгениева.

Колко е важна правилната консултация по време на бременноста и непосредствено след нея и колко фатална може да се окаже нейната липса. Защо майките се допитват до съветите на неквалифицирани за това "специалисти"?

"Имаме случаи, когато родители са консултирани да кърмят бебетата си на цената на всичко. Новородени са приемани спешно в болница заради това.", сподели случай от практиката си Мария Евгениева от Фондация Тръст за социална алтернатива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Акушерките в България все по-малко. Чудно що ли? Ами защото чиновници, политици и тарикати в системата крадат и разхищават брутално, та за акушерките пари не достигат никакви. И те - ауу, каква изненада - отиват там, където НЕ Е така...
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - малко са, защото лекарите не ги допускат до резултата от рекета. Всеки дърпа към него си.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Като е здравноосигурена съпругата Ви, да бяхте потърсили частна клиника с договор с касата, неизчерпан лимит за прегледи и изследвания и да бяхте си взели направление.Да не мислите, че частните клиники работят безплатно?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Вторият преглед го направихме в частна клиника и си го платихме.Въпреки,че съпругата ми е здравно осигурена.Такова е положението в българското здравеопазване-нямаш ли пари да плащаш си загинал.
11
5
 
8
 
! Отговори
АКУШЕРКАТА преди 5 години
Работим на две места,за да свържем двата края ! Измъчени,изтормозени и не дооценени сме! Работим за минимална заплата, до като лекарите печелят от избор на лекар!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Недоволен ли си,че е направен втори преглед? И кой го направи? Тия дето реват срещу медицинските кадри или някой друг?
9
0
 
16
 
! Отговори
!!! преди 5 години
ТЕКУЩАТА ЗАПЛАТА НА ТОЗИ ТИП КАДРИ В ИСЛАНДИЯ ВЪЗЛИЗА НА 43.50$ НА ЧАС !!!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Текущата заплата на този тип кадри възлиза на 43,50 долара на час, но тъй като за тях е много трудно да работят на пълен работен ден, те настояват за увеличение на възнагражденията с 13,8%.ЗНАЧИ, В ИСЛАНДИЯ АКУШЕРКИТЕ ПОЛУЧАВАТ 43,50 $/час и масово напускат, а в държавата на SICаджийските ДС-МУТРИ КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО?</body></html>
7
0
 
10
 
! Отговори
Eто защо преди 5 години
"Всички акушерки от Националната университетска болница в Исландия са напуснали, съобщи местното издание Тhe Reykjavik grapevine. Колективната оставка на 95 акушерки е в знак на несъгласие с условията на работа и заплащането в лечебното заведение. Акушерките са взели решение да напуснат, след като два месеца са работили без договор с Националната здравна каса на Исландия. Проектодоговорът е изпратен на исланския здравен министър още преди Великден, но до момента все още не е одобрен."
6
1
 
12
 
! Отговори
ЗАКОН преди 5 години
Преди време се заговори за приемане на Закон позволяващ Частна Практика на Акушерките . Защо не се прие .Личен Лекар ,може а Лична Акушерка не може .
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато тиквите си гласуват все по-големи заплати и съсипват икономиката, всички ще бягат навън. Не само акушерки.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2lВикаш лекарите са безгрешни.Моята жена роди второ дете март месец.И като я изследваха три седмици преди термина в държавната болница казаха,че всичко било наред.Но като я прегледаха с модерен ехограф и се установи,че водите й са намалели и има опасност за бебето.Та се наложи да ражда по спешност.Ако не бяхме направили втори преглед кой знае как щяха да се развият нещата.
3
3
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Не се вайкайте.Ще си внесем индийки виетнамки маори....
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онзи ден започнах да чета словесната ди ария на някаква селска ***, която се оплакваше от лекарите и акушерките, щях да повърна
1
2
 
26
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Малко са защото се раждат повече ромчета от колкото българчета ,и трудно свикват с миризмите !