Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал

Отровата е била в течно състояние
4 май 2018 12:25,
140
Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал
Снимка: Архив

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от около 50 до 100 грама "Новичок" в течно състояние, според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Юзюмджу, предава БНР.

Ахмед Юзюмджу отбеляза, че използваното количество "Новичок" е в пъти по-голямо от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие.

В интервю за "Ню Йорк таймс" генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че 100 грама "Новичок" са еквивалент на 100 милиграма, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багаж при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на Сергей Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и Юлия Скрипал.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният "Новичок" изглежда много устойчив и е от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия.

Именно това обяснява защо химиците са успели да идентифицират отровното вещество доста време след нападението над бившия двоен шпионин и дъщеря му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
19
 
! Отговори
ха преди 5 години
чакай малко сега БОВ което преди време писа уж един от създателите че поради мъгливото и дъждовно време бил вече отмит от бравата сега пък не се влияел от метереологичните условия и логично е устойчив тези съвсем се оплетоха стига малоумщини мокля ви иначе е весело да ви чете новините човек
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А откъде Тереза Мей знаеше че са отровени със Новичок само на следващия ден и то лично от Путин. Hе е ли единствено създателя на Новичок да знае формулата или всички я знаят дори и уличните британски алкохолизирани куки.
30
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У.шанки колкото и да се напъвате, отровени са !
29
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия счупиха ***- капки от едно бойно отровно вещество са достатъчни да умъртвят стотици хора,а 100 гр не можаха да погубят двама..........Вариантите са :1.НЯМА НИКАКВО БОВ И ВСИЧКО Е ПРОВОКАЦИЯ; 2.ИМАМЕ ДВАМА СУПЕРЧОВЕКА ПРИШЪЛЦИ ОТ ПЛАНЕТАТА НА СУПЕРМЕН ; 3.НОВИЧОК Е ПРОМЕНЛИВА ВЕЛИЧИНАХЕМ ДЕЙСТВАХЕМ НЕ;ХЕМ Е СВРЪХ УСТОЙЧИВХЕМ Е НЕУСТОЙЧИВ; 4.ПРОИЗВЕДЕН Е В РУСИЯВ ЧЕХИЯВ АНГЛИЯВ САЩ,В ШВЕЦИЯ ,а може би и в Албания???
28
2
 
34
 
! Отговори
Лъжичок преди 5 години
Това бойно отровно вещество, нарича се Лъжичок... идва във всякакви агрегатни състояние, всякакви концентрации, убива изберателно, може да го мажеш, да пиеш, да летиш с него, да се гмуркаш... всичко може, стига да имаш под ръка два три вестника и няколко телевизии...Лъжичок няма спирка, няма бариери за него
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиЧигун, как капваш на пода 2-3 капки газ ?Хептен ни взе за канарчета, ОЗ химически войски :)
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рижавите вече стават жалки със смехотворните си съчинения. Вековните кръвосмешения и високата влажност на острова явно са дали своя дял.
25
3
 
18
 
! Отговори
Боби преди 5 години
СМЕХХХХСМЕХХХЕ не моля ви се аз съм ОЗ от Химически войски и тази статия е е е е детска приказка ...Леле тия ни мислят за абсолютно необразовани!1. VX газовете (нервопаралитичен газ РАЗТВОРИМ ВЪВ ВОДА създаден 60те години) убива всичко дишащо в един 100кв апартамент ако капнеш 2-3 капки концентрат на пода (грубо 20 капки са 1 милилитър 1/1000 от литъра)2. Новичок е програма за разработка на следващо поколение подобни гадости - по-токсични и/или с по-лесно съхраняване(бинарни БОВ)
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами руснак е каквото и да му сипиш ще го испие в комината им нямат много избор и са мутирали така
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо беше газ, после беше гел, сега стана течност, утре сигурно ще твърдят, че е била под формата на ледени кубчета. Първо бяха отровени в парка, после пред вратата на къщата, утре сигурно ще се е случило в магазина. Или в британското разузнаване са пълни клоуни или британците са като мaймyни и помнят само 2 минути какво са казали.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак глупости - последния път казаха че жертвите били оживели щото разбираш ли било много влажно същия ден и веществото загубило кондентрацията си заради влажност във въздуха. Днеска вече веществото не се повлияло от климатичните условия....... Прозрачни сте мама ви англиканска!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как доста време, те го бяха определили още на следващия ден
20
4
 
4
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 5 години
Това не е вярно, кой руснак се спира на 100 грама :)
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз със 100 грама водка не знам къде съм, а тоя понесе 100 грама новичок, еала
18
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 грама не са равни на 100 милиграма а на 100 милилитра. Използвани са 100 грама като никъде не се казва че са погълнали 100 грама. Възможно е само през кожата да е проникнало минимално количество и затова са оживели. Стига сте ни развивали пропагандни теории колко човека можело да убие. Мазали са навсякъде и са очаквали да се пипнат или по вероятно голямото количество да проникне чрез кожата. Поняли ?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО Беше 71 .06 грама щяха да са пиданти като немците но След като либсва точно количество съм обеден че са руснаците другото са го испили с разредител за миени на плочки
16
2
 
7
 
! Отговори
коко преди 5 години
Тези отдавна ги изядоха червейте какво още пишете за тях.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знам ама ми се струва че руснаците имат и по ефектвни оръжия ако решат да шитнат някой, а не да внасят със самолети нещо толкова отровно, в такова голямо количество, да ходят да мажат дръжки и дебнат в мрака...Пък и защо им е да го убиват сега ,като вече е лежал в техен затвор преди...налъгаха англичаните и сега си ги смъчат от пръстите евриите, веро от СССР са внесли, 100 грама, може да запени цял Лондон....
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайли лайкли било е Новичок, така е било.
13
1
 
19
 
! Отговори
Старичок преди 5 години
Това не може да е вярно, минимум един литър е било