Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал

Отровата е била в течно състояние
4 май 2018 12:25,
140
Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал
Снимка: Архив

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от около 50 до 100 грама "Новичок" в течно състояние, според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Юзюмджу, предава БНР.

Ахмед Юзюмджу отбеляза, че използваното количество "Новичок" е в пъти по-голямо от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие.

В интервю за "Ню Йорк таймс" генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че 100 грама "Новичок" са еквивалент на 100 милиграма, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багаж при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на Сергей Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и Юлия Скрипал.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният "Новичок" изглежда много устойчив и е от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия.

Именно това обяснява защо химиците са успели да идентифицират отровното вещество доста време след нападението над бившия двоен шпионин и дъщеря му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари