Как Западна Германия тайно планираше химическа атака през 1960-те

Федералното правителство и Бундесверът винаги са отричали
4 май 2018 22:20, Елка Василева
53
Как Западна Германия тайно планираше химическа атака през 1960-те
Снимка: архив, Reuters

През 1960-те ФРГ разработва подробни планове за употребата на химически оръжия – въпреки действащата забрана. Това сочат документи, които са били укривани десетилетия наред. Дойче веле разказва как са изглеждали плановете на ФРГ.

Никога вече война, никога вече Аушвиц, никога вече химически оръжия, заклева се младата Федерална република Германия след ужасите от двете световни войни. Та нали през април 1915 германците първи използват отровен газ като оръжие за масово унищожение. Та нали повечето бойни отровни вещества са разработени от германци - в това число и прословутият газ "Циклон Б", който нацисткият режим използва в концентрационните лагери до 1945 година.

Само 16 години по-късно обаче западногерманското правителство планира да наруши това табу. През 1961 година на тайни заседания на НАТО ФРГ инициира дебат за използването на химически оръжия за сплашване или отмъщение. Западна Германия настоява не само САЩ, а и други страни да могат да разполагат с този вид оръжия.

"Ние не можем да се откажем от тези средства", заявява навремето главният инспектор на Бундесвера Фридрих Фьорч. По това време НАТО се опасява, че в случай на съветска атака Варшавският пакт бързо можел да прибегне до употребата на химически оръжия. Това сочат документи на Бундесвера и американското правителство, които в продължения на десетилетия са били държани под ключ. Сега те са били проучени от екип германски журналисти от NDR, WDR и "Süddeutsche Zeitung".

1963 и молбата към САЩ

От документите става ясно, че през 1963 година западногерманският министър на отбраната Кай-Уве фон Хасел тайно е помолил американското правителство за доставка на химически боеприпаси. Пентагонът първоначално е бил склонен да изпълни желанието му.

"Изненадващо американските военни навремето не са разбрали, че става дума за една изключително чувствителна тема. Те са смятали, че става въпрос за някаква си оръжейна система", казва американският военен историк Рейд Кърби.

Американското външно министерство обаче изразява сериозни резерви. "Това беше много сериозна работа, огромен политически проблем", спомня си бившият правителствен съветник и експерт по химическите оръжия Матю Мизълсън. "Това наистина беше горещ картоф и единствено президентът можеше да вземе решение", добавя той.

След продължителна дискусия през 1966 година американското правителство отказва да достави химически боеприпаси на Германия. САЩ обаче си оставят опцията да предоставят на съюзниците си химически оръжия в случай на война.

Сценарият от 1967 край Брауншвайг

Паралелно с молбата си към САЩ между 1962 и 1968 година Бундесверът прави подробни планове за евентуална употреба на химически оръжия по указание на генералния инспектор и след консултации с министъра на отбраната и някои държавни секретари. От документите, с които разполагат германските журналисти, става ясно, че германските военни са предложили да набавят 14 000 тона бойни отровни вещества от САЩ, които в краен случай да бъдат използвани срещу войските на Варшавския договор.

През 1966 година в Бавария е създадена строго секретна "Изследователска група за химическо оръжие". Година по-късно експертният екип провежда проекта "Дамоклев меч" и симулира боеве с химическо оръжие в региона на Брауншвайг. През 1968 година министърът на отбраната Герхард Шрьодер от ХДС (няма роднинска връзка с по-сетнешния федерален канцлер Шрьодер от ГСДП) решава "временно" да не се води подготовка за активно използване на химически оръжия от Бундесвера. Изследователската група обаче трябвало да продължи да се занимава с темата.

Бившият шеф на кабинета на министъра на отбраната Ханс-Георг Вик, който по-късно става шеф на германското външно разузнаване, днес нарича тогавашните планове "уместни и правилни от гледна точка на евентуалната заплаха".

Бившият генерален инспектор на Бундесвера Волфганг Алтенбург пък признава, че е  "изненадан от голямата интензивност, с която са преследвани тези цели по това време". А американският военен историк Рейд Кърби определя проучването за въвеждане на химически оръжия в германския Бундесвер като "много сериозно". "Това проличава от логистичните планове на западногерманските военни. Те са обмислили всичко необходимо за обучението и организацията за въвеждане на химически оръжия в Бундесвера", казва той.

Голямото отричане днес

Федералното правителство и Бундесверът винаги са отричали, че са планирали да придобият и употребяват химическо оръжие. Те категорично отхвърлят и информациите от ГДР след 1968 година, публикувани от разследващите журналисти Гюнтер Валраф и Йорг Хаймбрехт в броеве на списание "Konkret" от 1969 и 1970 и обявени в телевизионното предаване на ARD "Monitor" през 1970 година.

Съгласно международните споразумения навремето Федерална република Германия няма право нито да използва, нито да произвежда химически оръжия. Както става ясно от откритите сега документи, германските юристи са оправдали тайните планове с това, че въоръжаването с бойни отровни вещества и ответен удар с химически оръжия е допустимо, ако врагът първи използва подобни оръжия и по този начин наруши международното право.

На запитване от страна на разследващите журналисти Федералното министерство на отбраната отговори, че не разполага с никакви информации за тогавашните планове, тъй като ставало въпрос за доста далечен период. "На германска територия днес не съществуват никакви химически оръжия. Нито германски, нито такива на съюзниците от НАТО", заявяват от министерството на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Mamina kukla преди 5 години
До ендрюСелянино, това че произвеждат любимата ти марка от която имаш 20 годишна сигорно...===Много си нахакан, Гражданино, но липсата на езикова култура явно не говори добре за "Гражданина", автор на горните редове.
37
0
 
7
 
! Отговори
гошо преди 5 години
заглавие:"Как Западна Германия тайно планираше химическа атака през 1960-те"а в съдържанието на статията никъде не става въпрос за ПЛАНИРАНЕ на химическа АТАКА от Германия. Напротив, говори се за страхове, за потенциално нападение, за отбрана и за някаква концепция какво трябвало да има, ама то го нямало щото отказали.Типична вестникарска пардон медийна статия бомба, за читатели на заглавия
36
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен38 Затварянето в газова палатка, да проверят дали е изправен противогазът ти, пробване на нови оръжия на Варшавския договор ли наричаш? Провокаторче си ми ти.....Въобще не си ходил в казарма, според мен.
35
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нас в казармата ни пробваха на химически учения - как ще ни действат новите газове от варшавския договор :)
34
1
 
8
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
Господа, четем:"Та нали повечето бойни отровни вещества са разработени от германци - в това число и прословутият газ "Циклон Б", който нацисткият режим използва в концентрационните лагери до 1945 година.Но..."Циклон Б" е отровен, но не е бойно отровно вещество, не е и газ, а е средство за химическа защита на посеви и складирано зърно от вредители. Произвеждан е много преди войната, продаван е на земеделците в консервни кутии и е прах.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада имал планове за защита от евентуално нападение ,обаче пък Изтока си го е използвал и без евентуално нападение!
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Западна Германия избягаха всички фашисти. Дадоха им нов враг и те показват талант.
31
18
 
16
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Гост+Пресстъпна военна организация беше само СССР и подчинените му сателити. Понеже вероятно си млад(ако си дърт още по-зле) и явно жълтото по устата ти е попречило да прочетеш повече книжки и няма как да знаеш, че основата на идеологията на марксизма-ленинизма беше унищожението на капитализма и завладяванто на целия свят и подчиняването му на "съветската власт". Агресията и незачитането на човешкия живот бяха в ядрото на идеологията на съветския блок. Това им изяде и главата.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли краде Статите на дойче веле , гледам 32 *** са ти се вързали
29
0
 
25
 
! Отговори
жеко преди 5 години
в момента най голямата отрова за обществото са медиите, те са истинско оръжие за масово поразяване
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не ми се вярва.. Американците ги държат "под око" и сега сигурно, два пъти за един век да предизвикаш война си го могат само швабите.. Fake news?
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Западна, напишете Германия. Това че някои обичат да си анексират, си го знаем.
26
12
 
35
 
! Отговори
От време оно преди 5 години
От статията става ясно защо Русия НЕ вярва и на една дума на НАТО.
25
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятели, каква е разликата между сороските и руските *** според вас? Аз мисля, че руските просто не са минали теста за постъпване на работа. Иначе всеки от тях предпочита заплата в долари. Някой да има представа, как може да се блокират Странджи, Ястерби, Агент Василев, ХАХАХАХА и др. Днес. бг, няма ли да вземете отношение????Прочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2018/05/04/severna-i-iujna-koreia-veche-v-edin-chasovi-poias.375571
24
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже п утин се скри напоследък(не знам защо но съвпадна с бомбенето на Асад и явното безсилие на руснаците да помогнат), се фабрикуват антиевропейски новини на килограм. Особена глупост е Циклон Б в концлагерите! Напоследък вече открито се говори, че следи от калиев цианин изобще не са открити. Или всички посетители на Аушвиц, до сега да са раково болни! Гнусна пропаганда, която е продължена след ВСВ за да се прикрият зверсвата на съюзниците в Германия, Катин и поствоенното разграбване.
23
2
 
31
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напишете ИСТИНАТА, че създателят на "Циклон Б" и на бойните отровни вещества използвани през Първата световна война е Фриц Хабер и той е ЕВРЕИН.
22
2
 
15
 
! Отговори
стар мерцедес преди 5 години
Сега разбрах вече , че германците са отровили Скрипал, даже те са произвели отровата.
21
12
 
13
 
! Отговори
Prinz Eugene преди 5 години
Германия винаги ще бъде трън в очите на мутантите, които управляват света и поддържат чучелата суперсили сащ и русия. Факт е, че от 150 г насам земното кълбо се върти благодарение на немците. Ако Хитлер не успя, то беше заради наивно принципната политика, която водеше срещу хегемоните на света. Знаете кои са. Все пак ненормално високия научен и човешки потенциал на Германия, рано или късно ще роди хората, които ще променят световния ред. Много зависи от това ще са съюзниците. Китай са сигурни:)
20
7
 
3
 
! Отговори
ендрю преди 5 години
Селянино, това че произвеждат любимата ти марка от която имаш 20 годишна сигорно няма нищо общо с цялата картина:))
19
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът бил *** и т.н. Защо "победилата" държава е най-големият вносител в света на германския Мерцедес?(малък факт, дребен, незначителен).